Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

"Érintett nyilvánosság"

2015. október 05. 19:46 - Prof. Dr. Aszódi Attila

A netet böngészve már majdnem nyomtam egy lájkot az Energiaklub cikkére, a bejegyzés utolsó mondatával ugyanis, miszerint „Ha egy atomerőmű építése szerinted is a teljes lakosságot érinti, nyomj egy lájkot!” – egyetértek.

Csak az a probléma, hogy a cikk üzenete - azon állítása, miszerint egy szekszárdi vagy budapesti lakos nem véleményezheti a környezeti hatásvizsgálat anyagait - egész egyszerűen nem igaz. Próbáltam rájönni, hogy mi lehet a szándékos félretájékoztatás alapja – lehet, hogy az Energiaklub (szerzője) nincs tisztában az „érintett nyilvánosság” fogalmával?

Pedig decemberben lesz egy éve annak, hogy az MVM Paks II. Zrt. benyújtotta környezetvédelmi engedélykérelmét. Az Energiaklub erről időben értesült is, mivel a Greenpeace-hez, a Levegő Munkacsoporthoz és a Védegylethez hasonlóan kibővített jogkörrel, ügyfélként részese az eljárásnak.     

Az év első felében Magyarországra fókuszáltunk, szeptembertől pedig – az Espoo-i Egyezmény értelmében – a környezetvédelmi eljárás nemzetközi szakasza zajlik, annak a 11 országnak a részvételével, amelyek jelezték, hogy részt kívánnak venni az eljárásban. Megjegyzem, számos hasonló projektben csak a közvetlenül szomszédos országokat hívják meg az eljárásba, sőt pl. a szigetország Egyesült Királyság a Hinkley Point C atomerőmű környezetvédelmi engedélyezésébe egyetlen más országot sem vont be. Ezzel szemben mi a környezeti adatokhoz való legszélesebb hozzáférés biztosítása érdekében 30 országot hívtunk meg. Térképen:

europe_2_1.jpglabel.jpg

A nyilvánosság jegyében ezúton is tájékoztatok mindenkit, még mindig nem késő, hogy elolvassák a Társaság, illetve az engedélyező hatóság (Baranya Megyei Kormányhivatal) honlapján a 2200 oldalas Környezeti Hatástanulmányt, vagy legalább annak közérthető összefoglalóját. Soprontól Battonyáig, Záhonytól Beremendig a nemzetközi szakasz lezárásáig mindenkinek, minden magyar állampolgárnak lehetősége van, hogy észrevételeket tegyen. Nem kell a „hatásterületen” lakni ahhoz, hogy valaki hivatalosan véleményt nyilvánítson, részt vegyen a közmeghallgatáson; bárki élhet nyilatkozattételi, iratbetekintési jogosítványával – a hatóság köteles a nyilvánosságtól származó bármilyen észrevételt befogadni, akár Szekszárdról, akár Budapestről, akármelyik magyar településről érkezik az.

Hogy a környezetvédelmi engedélyezésről mindenki időben tudomást szerezhessen, tavasszal az atomerőmű közelében fekvő 41 településen lakossági fórumot tartottunk, és ezzel párhuzamosan tájékoztató kampányt indítottunk a sajtóban. A lakossági fórumokon érkezett minden kérdést feljegyeztünk, és azokat a helyszínen meg is válaszoltuk. A napi híradásokon túl, több oldalas összefoglaló jelent meg a környezeti hatásvizsgálatról három országos hetilapban (HVG, Figyelő, Heti Válasz) és egy napilapban (Magyar Hírlap).

2015. május 7-én, a paksi közmeghallgatáson több mint ötszáz érdeklődő vett részt - köztük az Energiaklub képviselői. A fórum során közel 80 kérdés került megválaszolásra.

kozmegh.jpg

Fotó: MVM Paks II. ZRt.

Szó sincs arról, hogy Magyarországon csak Paks és négy közeli település lakosai szólhatnának bele az vizsgálatba, vagyis 24 ezer főre korlátozódna a magyar eljárás. Ez teljes félreértés. Mind idehaza, mind külföldön (Hamburgtól Csíkszeredáig) bárki szabadon véleményezheti a hatástanulmányt.

A Paks II. projektben szigorúan vesszük és betartjuk az Espoo-i Egyezmény rendelkezéseit.

Aszódi Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr647894518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása