Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Paks II. új mikroszeizmikus mérőhálózata is érzékelte az indonéz földrengést

2016. március 03. 16:36 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Ahogy több hírforrás is beszámolt róla, a tegnapi napon nagy erejű tenger alatti földrengés történt Indonézia közelében, melynek ott sajnos halálos áldozatai is voltak. Cunami szerencsére most nem követte a rengést.

A Paks II. projekt keretében zajló Földtani Kutatási Program egyik feladata, hogy olyan monitoringhálózatot építsen ki és működtessen hosszú távon, ami az egészen kis, telephely körüli földrengéseket is képes detektálni.

A földrengések helyét a szeizmikus hullámok regisztrálásával lehet meghatározni.  A mikroszeizmikus monitorozás célja a kisebb mikrorengések megfigyelése és a hipocentrumok nagy pontosságú meghatározása Paks 100 km-es környezetében. Ez az atomerőmű telephelyvizsgálatának és -értékelésének folyamatában az egyik leghangsúlyozottabb szeizmológiai elem. A Paksi Atomerőmű telephelyének mikroszeizmikus monitorozása 1995-ben kezdődött, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség javasolataival összhangban egy korszerű, digitális szeizmológiai állomáshálózatot telepítettek. A mikroszeizmikus monitorozás folytatása, a meglévő mérőhálózat korszerű szinten tartása mind a működő atomerőmű, mind az új blokkok miatti telephely értékelés szempontjából fontos kötelezettség. A modern méréstechnika lehetővé teszi, hogy a Földtani Kutatási Program keretein belül üzembe helyezett 5 nagy érzékenységű lyukszeizmográffal kiegészítve a jelenleg működő hálózatot, annak érzékenységét az eddiginél alacsonyabb magnitúdó tartományba vigyük.

A napokban üzembe helyezett 5 darab mikroszeizmikus mérőállomás a Paks II. atomerőmű telephelyének 30 km-es körzetében található. A PKB1 mérőállomás Előszálláson, PKB2 mérőállomás Akasztón, a PKB3 mérőállomás Császártöltésen, a PKB4 mérőállomás Kölesden, míg a PKB5 mérőállomás Pusztahencsén került beüzemelésre.

img_3094_b.jpg

A pusztahencsei szeizmikus mérőállomás fotója (Fotó: MVM Paks II. Zrt.)

Ezek az új mérőállomások olyan nagy érzékenységűek, hogy a tőlünk nagy távolságban kipattant 2016. március 2-i szumátrai földrengés hatását is képesek voltak érzékelni. Habár a rendszer még a beüzemelés fázisában van, de a mérési eredmények bárki számára elérhetőek Magyarország Földrengési Információs Rendszerének honlapján. Ezek az adatok most is és a jövőben is folyamatosan nyilvánosak lesznek.

eloszallas_20160302.gif

Az előszállási PKB1 mikroszeizmikus mérőállomás digitális adataiból generált szeizmogram (Forrás: HUN-Reng)

A korábbi vizsgálati eredmények és a most zajló Földtani Kutatási Program eredményei egyaránt nagy szerepet játszanak majd abban, hogy a telephely jellemzése elkészüljön és a telephelyengedély megszerezhető legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr808440586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása