Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

A Paks II. projekttársaság benyújtotta telephelyengedély-kérelmét

2016. október 28. 09:46 - Prof. Dr. Aszódi Attila

2016. október 27-én az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. benyújtotta a telephelyengedély iránti kérelmét az eljáró hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Az engedély megszerzése egy kétlépcsős folyamat, amelynek első lépcsőjeként a Paks II. projekttársaság még 2014-ben összeállította a telephely vizsgálatának és értékelésének programját, amit az OAH 2014 novemberében jóváhagyott. 2015 májusától a projekttársaság a XXI. század korszerű technikai lehetőségeit felhasználva hajtotta végre a vizsgálati programot, és meghatározta a telephelyjellemzőket. A program végrehajtását és az engedélykérelmi dokumentáció összeállítását többszintű és folyamatos szakértői és tudományos ellenőrzés kísérte végig. A vizsgálatok során a klímaváltozás lehetséges hatásait is modellezték. A földtani program részeként összesen 11 ezer méternyi kutatófúrást végeztek, több tízmillió éves kőzeteket is elérve, a földrengés-veszélyeztetettség jellemzésére pedig 150 méter mélységben új mikroszeizmikus monitoring állomásokat létesítettek az atomerőmű telephelye körül. A 2015 májusa óta zajló Földtani Kutatási Program előzetes eredményeiről az érdeklődő nyilvánosságot többek között a 2016. május 6-án a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében, Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálatának tudományos eredményei címmel tartott konferencia keretein belül tájékoztattuk.

maglada_paet29.jpg

A Földtani Kutatási Program során kinyert fúrómagminták a raktárban (saját fotó)

A telephely-engedélyezési dokumentáció összeállítása során a projekttársaságnak azonosítania kellett a természeti eredetű és emberi tevékenységekből adódó valamennyi körülményt, majd a létesítendő atomerőműre vonatkozóan vizsgálni kellett azok lehetséges hatásait, amelyek figyelembevételével, a nukleáris biztonsági szabályok betartása mellett az új blokkok megtervezhetőek, megépíthetőek, majd biztonságosan üzemeltethetőek lesznek. A kérelemben igazolni kellett azt is, hogy a telephely alkalmas atomerőmű létesítésére, és nincs olyan körülmény, amely kizárná a telephely alkalmasságát a létesítmény befogadására. A telephely földrajzi jellemzőinek vizsgálata alapján megállapítható, hogy a telephely és környezete földrajzi adottságai kedvezőek az új blokkok telepítésére. Az OAH a telephelyengedély iránti kérelmet befogadta. Az engedélyezési folyamat részét képező közmeghallgatás időpontját és helyszínét az Országos Atomenergia Hivatal határozza meg, erről hirdetmény formájában tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr411845379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2016.11.29. 04:08:00

"Kitalálja, hány Paks árába kerül a fukusimai romeltakarítás?

Akkora összeget kell fizetni a fukusimai károk elhárításáért és az áldozatok családjainak kártérítésére, ami a magyar költségvetés egyéves kiadásainak is a háromszorosa."

hvg.hu/gazdasag/20161128_fukusima_paks

Csak kérdezem ha a leejtett tartály vagy bármilyen hiba miatt kiszabadul a "rád jó aktív szellem a palackból", arra is adnak pénzt az oroszok a rócsájldok támogatásával?

ortegay 2016.11.29. 13:33:50

@rdos: Írod: "Csak kérdezem ha a leejtett tartály vagy bármilyen hiba miatt kiszabadul a "rád jó aktív szellem a palackból", arra is adnak pénzt az oroszok a rócsájldok támogatásával?"

Te hülyének nézed az egész magyar atomenergetikai ipart, a felügyelő hatósággal egyetemben?
Ennyire felelőtlennek nézed a Rosszatomot? Paks1 teljes élettartamra vállaltak garanciális felelősséget a nukleáris technológiai biztonságra. A kettes blokki kavalkád nem véletlen technológiai rendszeren kívüli faszságból jött össze.
Az élettartam hosszabbításhoz kellett az oroszok engedélye. Alapvetően a nukleáris technológiai berendezések élettartamát a különböző technológiák ciklusszáma határozza meg, melyek tranzienseket visznek a rendszerbe. Ez olyan, mintha az autódnál meghatároznák, hányszor indíthatod hidegen, hányszor fékezel, hányszor "vész-fékezel", stb. Ezek ma már bevezethetőek - és műszaki vizsgán kiolvashatóak a központi memóriából.
A Paks1 az eddig ciklusszámok alapján még bőven meghosszabbítható a húsz éven túl újabb húsz évre. Csak az oroszok mit szólnának hozzá. Nekik azért nem biznisz, mert újat építeni a biznisz. Harminc év alatt fizette vissza az erőmű a kölcsönt, fizette be a költségvetésbe az amortizációt. Innentől igazán olcsón tud termelni (ha hagyják, mert a költségvetésnek kell a pénz).

Egy szó mint száz: szerinted beépítenének az oroszok olyan reaktort, ami nem biztonságos minimum hatvan évig? A primerkör jelenlegi tervezett élettartama ennyi, ha jól tudom.
Én annak örülnék, ha reaktorgyártó üzemágat létesítenének Magyarországon. Ez EU termék. Innentől jó eséllyel indulnának az oroszok más ország atomerőmű építési pályázatain. Mert előbb - utóbb pályáztatnak. És ha még hozzá több főberendezés gyártó üzem létesülne Magyarországon, jelentős lökést adna a hazai iparfejlesztésnek. (És megvalósulhatna a vállalt 45% hazai önrész a beruházásban.)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2016.11.29. 15:00:04

@ortegay: "Ennyire felelőtlennek nézed a Rosszatomot?"

Hát tényleg tanácstalan vagyok. Csernobilhoz volt köze a rossz atomnak? És a jónak?

"Te hülyének nézed az egész magyar atomenergetikai ipart, a felügyelő hatósággal egyetemben? "

Tizenvalahány éve Pakson volt némi üzemzavar, "csak" a konvekcióval (pontosabban annak hiányával) nem számolt az engedélyező hatóság, az egész atomenergia iparunk, tokkal vonóval. Áltisis fizika tananyag ha jól rémlik. :-( Nem nézek én hülyének senkit, csak ami megtörtént, abból vonok le következtetéseket. :-(

Ha dolgoztál struktúrákban tudhatod, csak az nem hibázik aki nem dolgozik. Aki struktúrában dolgozik kicsit többet hibázhat. :-( És szexuálhatom hogy a felügyelőbizottságban mennyi akadémikus van. :-(

És akkor még játszik a "8-12 ezer éves csapdázás" Bobán kiégett nagyaktivitású. :-(

Unatkozik? Vásároljon atomerőművet, plusz bónusz hogy az ük-ük-ük-...-ük onokák se unatkozzanak, nagy aktivitású tárolót! :-( Garantáltan nem kell Pepin sógorra várni a "kalandokért". :-(

Minden fosszilis ára zuhan (U238 is az), ezzel együtt pont ez az a technika, ami merénylet unokáink ellen. :-(

Ha majd a fifikusok megoldják a reciklálást, akkor talán rábólintok. Addig nem. Tudom hogy nem rajtam múlik, de véleményem ettől lehet. Nem? És lehülyézni nem hülyéztem le senkit. Ezt csak Te tetted, még ha kérdés formájában is. :-(

ortegay 2016.11.29. 17:04:32

@rdos: Csernobil kérdése számtalanszor ki lett tárgyalva. Nem ez a műfaj. Szaporító reaktor. A villany melléktermék volt csupán.
Szerintem a paksi kettes blokk következményeit levonták, akire tartozik.
Ahol belenyúl az ember a természetbe, garantált a hosszú távú hatás. A legellenőrzöttebb az atomenergetikáé. Itt legalább tudni, mire kell figyelni.
Mire kell(ene) figyelni a vegyiparnál, a gyógyszergyártásnál (és gyógyszerhasználatnál)? Nincs aki meg tudná mondani. Egyedül a tőzsdei részvények árfolyama az, amire figyelnek. Senkit nem érdekel, hogy a rezisztensek lesznek a ma, a közelmúltban gyógyítható betegségek kórokozói.
Érdekes, mindenki úgy viselkedik, mintha örökké elég lenne a kőolaj és földgáz. És elégetésének hatásáról hallgatnak. Az a fránya ökológiai lábnyom.
Nem tudom, mennyire ismert számodra az extermális költségelemzés. Ahol egy folyamatot komplexen elemeznek a létrehozásának, üzemeltetésének, környezeti hatásainak, felszámolásának komplex költségeivel. Egyedül a villamosenergia iparban találkoztam ilyennel.
Ami merénylet unokáink ellen: a fosszilis anyagok, főképp a gáz és olaj eltüzelése. Azok millió egy iparág alapanyagai. Ma már realitás a grafén alapú informatika. A kompozit anyagok ott vannak a hétköznapjainkban.
süti beállítások módosítása