Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

System error – gondolatok a csernobili minisorozatról

2019. június 23. 17:18 - Prof. Dr. Aszódi Attila

System error / rendszerhiba – ez a számítástechnikai kifejezés jutott először eszembe, amikor megnéztem az HBO csernobili balesetről szóló minisorozatát. A film fő üzenetei a véleményem szerint valójában nem is elsősorban a csernobili balesetről és nem is az atomenergiáról, hanem arról a hibás társadalmi / irányítási rendszerről szólnak, ami elvezetett ehhez a szörnyű balesethez. Kötelező „olvasmány” (tananyag) bárkinek és mindenkinek, aki komplex műszaki vagy társadalmi rendszerekkel foglalkozik: minden mérnökhallgatónak és praktizáló mérnöknek, az emberekkel és a társadalommal bármilyen interakcióba kerülő technikai rendszer, berendezés, gép, készülék tervezőjének, gyártójának, üzemeltetőjének. És persze a társadalmi rendszerek irányítóinak, a politikusoknak, helyi és magasabb szinten egyaránt. Mindezt nem azért, mintha az események műszaki/természettudományos illetve időrendi ábrázolása annyira tűélesen pontos lenne a minisorozatban, és nem is ezért, mert mindaz, amit a filmben látunk, a volt Szovjetunióban történik. Hanem azért, mert Csernobil kétség kívül a fejlett társadalom egyik legsúlyosabb, ember által kiváltott katasztrófája, és mindig emlékezni kell rá, tanulni kell belőle, hogy a természet károsodásához és az emberáldozatokhoz vezető komplex eseményeket a jövőben el lehessen kerülni.

Azt is le kell szögezni, hogy műszaki/mérnöki szemszögből azok a fő folyamatok, amelyeket a filmben látunk, nem csak a Szovjetunióban voltak lehetségesek. 1986-ban, ugyanabban az évben szenvedett végzetes balesetet az amerikai Challenger űrrepülőgép, amely balesethez ugyanúgy súlyos műszaki, a biztonsági kultúra hiányosságaihoz köthető események köthetőek. (Ez még akkor is fontos, ha figyelembe vesszük, hogy civilek az űrrepülőgép katasztrófájában nem veszették életüket, és nagy környezetszennyezés ott nem történt.) A japán Fukushima Daiichi atomerőmű 2011-es balesete mögött ugyanúgy a biztonsági kultúra hiányosságai húzódnak meg. És a Boeing 737 MAX repülőgéptípus nemrégiben bekövetkezett, közel 350 ember halálához vezető két balesete okai ugyanúgy a tervezési és hatósági felülvizsgálati folyamat hiányosságaira vezethetők vissza. Bosszantó, utólag sokszor banális hibák, amelyeket különböző társadalmi rendszerek hajlamosak elkövetni, ha a rendszer nem megfelelően, nem megfelelő biztonsági szemlélettel van kialakítva és működtetve. Ezért rendszerhiba mindaz, amit a filmben a balesethez vezető események kapcsán látunk.

A magyar Atomtörvény egyik végrehajtási rendelete, a 118/2011 (VII.11.) kormányrendelettel kihirdetett Nukleáris Biztonsági Szabályzatok hatályos változata a következőt mondja:

2.2.2. Biztonsági kultúra
2.2.2.0100. Az engedélyes szervezet és a beszállító szervezetek vezetőségének minden szinten következetesen és határozottan el kell várniuk és támogatniuk kell az erős biztonsági kultúrához szükséges hozzáállást, valamint biztosítani kell, hogy a munkavállalók felismerjék és megértsék a biztonsági kultúra kulcsfontosságú szempontjait. Ezt többek között úgy kell megvalósítaniuk, hogy nem támogatják a túlzott magabiztosságot, valamint ösztönzik a nyitott jelentési kultúrát és az olyan kérdésfelvető magatartást, amely megakadályozza a biztonság szempontjából kedvezőtlen tevékenységeket és állapotokat. A szervezet minden tagjának - a felső vezetőségtől kiindulva - hozzá kell járulnia az erős biztonsági kultúra ösztönzéséhez és fenntartásához.

Ugyanígy rendszerhiba, hogy a balesetet követően sem a dolgozókat, sem a tűzoltókat, sem pedig Pripjaty lakóit jó ideig nem védték a nagy radioaktív kibocsátás következményeitől. A tűzoltókat a sugárzási helyzet felmérése és védőfelszerelés nélkül bevetni óriási baklövés volt. Megbocsáthatatlan hiba az is, hogy Pripjaty kitelepítését késve kezdték el, és az első értékelésben a titoktartás fontosabbnak bizonyult, mint a radiológiai helyzet felmérése és a radiológiai következmények kezelése, illetve az emberek védelme.

Az elmúlt három évtizedben jómagam rengeteget foglalkoztam a csernobili balesettel. 1986-ban, amikor az események kezdetüket vették, középiskolás voltam. Amikor a rádióban hallottuk az első híreket, kivettem a fizikaszertárból a Geiger-Müller számlálót, és mentem az iskola udvarára mérni. Ezt követően is, az évek alatt rengeteg előadásom, feladatom kötődött a balesethez: 2005-ben Szatmáry Zoltán professzor kollégámmal könyvet írtunk a baleset okairól, következményeiről, ugyanebben az évben egy magyar tudományos expedíciót vezettem a lezárt zónába (az erről készült filmet ld. itt), ahol méréseket végeztünk, mintákat vettünk, amelyeket kint ukrán laborokban és itthon is alaposan kielemeztünk. Jártunk a Vörös erdőben, még őz- és nyúl excrementumot is gyűjtöttünk, amiben a laborvizsgálatok extrém magas cézium és stroncium aktivitáskoncentrációt mutattak ki. A baleset 20. évfordulóját megelőzően, 2005 szeptemberében az ENSZ által szervezett nemzetközi konferencián Bécsben magam is jelen voltam. A csernobili baleset 30 éves évfordulójára részletes elemzést készítettem, ezt most nem kívánom megismételni, a filmre szeretnék koncentrálni.

Csernobil település határa – kevéssé szennyezett terület, a baleset utáni nagyobb kihullás ezt a területet nem érintette (Fénykép: MNT FINE, Beregnyei Miklós, 2005)

A rendkívül szennyezett Vörös erdő határa, ahol nagyon értékes növényi és állati eredetű mintákat sikerült gyűjtenünk 2005-ben (Fénykép: MNT FINE, Beregnyei Miklós, 2005)

A gyűjtött talajmintáink mérésre előkészítve a szlavuticsi Csernobil központ laboratóriumában (Fénykép: MNT FINE, Aszódi Attila, 2005)

Az HBO filmsorozata mint TV-s alkotás

A filmet jegyző HBO és Sky kétség kívül jól kapta el a film időzítését és szerkesztését, teljesen újra tudták pozícionálni a csernobili baleset történetét. A téma, a helyszín, az időszak, az események rendkívül érdekesek és tanulságosak. A film – Csernobil szakmai részleteit ismerve is – érdekes és izgalmas. (Az más kérdés, hogy én magam nem értékelném olyan magasra a filmet, mint ahogy az ma mondjuk az IMDb-n szerepel.)

A filmes műfaj sajátja, hogy megszemélyesít: olyan embereket, szereplőket, akik adott esetben számunkra nem ismertek, a képernyőn látva arccal, hanggal azonosítunk. A sorozat 5 része összesen 5 órányi játékidőt ad, így több ember sorsát hosszabb ideig nyomon követjük, jobban „megismerjük” őket, így érzelmileg másként viszonyulunk sorsuk alakulásához, mintha csak arról – az irodalomban sokszor idézett adatról – olvasnánk vagy hallanánk, hogy a baleset elhárítása során összesen 237 embernél alakult ki akut sugárbetegség, akik közül a sugárbetegség következtében 28-an vesztették életüket; egy ember szívinfarktus, míg 2 dolgozó a robbanások során elszenvedett sérülések miatt vesztette életét.

Amikor 2005-ben a Magyar Nukleáris Társaság tudományos expedíciójával Csernobilban jártunk, lehetőségem volt meglátogatni a balesetben elhunytak emlékművét Szlavuticsban. Az emlékművön 30 arckép szerepel kőbe vésve.

A szlavuticsi emlékmű a 2005-ben (Fénykép: MNT FINE, Aszódi Attila, 2005)

Az elhárítás során elszenvedett sugárterhelés és sérülések következtében elhunytak arcképei közül néhány a szlavuticsi Csernobil emlékművön 2005-ben, szemüvegben a filmben is szereplő, a blokkvezénylőben dolgozó Akimov és Toptunov, a jobb alsó képen a filmben fontos szerepet játszó fiatal tűzoltó, Ignatyenko
(Fénykép: MNT FINE, Aszódi Attila, 2005)

Emlékszem, hogy amikor az emlékmű előtt álltam, nagyon megérintett a hely és az arcképük látványa. Most a filmben az alkotók munkájának eredményeként teljesen megszemélyesülnek, így nyilván engem is még inkább megérint mindaz, amit a képernyőn velük kapcsolatban látok. A megszemélyesítés, az események közelhozása a nézőkhöz a filmnek nagy erőssége. Ebben jól támaszkodtak a hiteles helyszínekre, díszletekre, kulisszákra. Ebből a szempontból a film készítői precíz munkát végeztek.

A filmben számomra szintén nagyon erősen, hitelesen volt megjelenítve a kitelepítés és annak következményei. Ki kell hangsúlyozni, hogy az emberek kitelepítését – miután végre eldöntötték azt (a valóságban hamarabb, mint ahogy az a filmben szerepel) – a szovjet hatóságok nagyon hatékonyan és fegyelmezetten hajtották végre. A film ezt jól bemutatja. Evidencia, hogy ha egy területről hosszabb időre (esetleg véglegesen) kitelepítik az embereket, a hátrahagyott állatokkal kell valamit kezdeni. Ahogy a film alkotói az epizódokról szóló podcast sorozatban elmondják, nem lehet ma tudni, hogy az állatok likvidálása pontosan hogyan zajlott, de az bizonyos, hogy ilyenre sor került. Ezek a képsorok – azt hiszem – hosszú időre beégtek a retinánkba.

Ugyanígy nagyon impresszív az elhárítás megszervezésének, katonai jellegének bemutatása a filmben. A tábori körülmények (pl. a tábori latrina) ábrázolása megint csak nagyon hitelesen adja át a nézőnek, hogy milyen volumenű munkáról lehetett szó, mennyi embert kellett mozgatni, és milyen hatalmas erőfeszítést tettek a hatóságok, hogy ezt sikeresen végigvitték. (A filmben ugyan nem látjuk a szarkofág építését, de érdemes tudni, hogy 1986 végére a szarkofágot felépítették, ami óriási, ember feletti munka volt úgy, hogy közben a nagy mennyiségű, környezetbe kikerült radioaktivitást is kezelni kellett.)

Ezzel ellentétesen, a film egy korábbi részében számomra zavaró, nem hiteles az a jelenet, ahogy egy madár elpusztulva a járdára esik. Ahogy az előbb hivatkozott podcastban a forgatókönyv írója elmondja, az elpusztuló madárral dramaturgiailag azt akarta bemutatni, hogy az események sorában az adott pillanatban a kibocsátás a nyitott reaktorból már zajlik, az akut veszély fennáll, de azt még senki nem érzékeli. Ez a dramaturgiai elem azt sugallja a nézőnek, hogy Csernobil körül tömegével pusztultak el a sugárzás hatására „repülés közben” a madarak, miközben erre vonatkozó hiteles forrást én nem találtam.

A történet elmesélése szempontjából kulcsfontosságú az 5., utolsó rész. Akikkel a filmről eddig beszéltem, mind azt mondták, hogy az 5. rész a legjobb, hiszen itt minden elmagyarázásra kerül, világossá válik. Kétségtelen, hogy a bonyolult műszaki folyamatok elmagyarázását jól közelítették meg a film készítői, közérthető mindaz, amit látunk, hallunk. Ugyanakkor a történelmi tények szempontjából a legnagyobb fikció éppen az 5. rész. Annak ellenére, hogy a díszletek pontosak és hitelesek, Legaszov nem volt jelen a tárgyaláson, nem használt sem ő, sem más kék és piros táblákat a reaktivitás változásának bemutatására. A tárgyalás külsőségei lehetnek a filmben pontosak, a valóságban azonban tartalmilag aligha az történt a tárgyaláson, mint amit az 5. részben látunk.

A fent említetteken kívül is van számos más dramaturgiai elem, ami nem követi a valós eseményeket. Én azt gondolom, hogy a filmsorozatot nem szabad „dokumentumfilmként” nézni: ugyan rengeteg dolgot megpróbáltak korabeli fényképek, felvételek alapján pontosan, realisztikusan reprodukálni, ez valójában nem dokumentumfilm, hanem egy valós események által ihletett műalkotás, amelyben sok valós ténytől, eseménytől jelentősen el is tértek. Ez nem csökkenti a film értékét, csak egyszerűen érdemes tudni.

A film fő üzenete egy nukleáris mérnök szemével

A film fő üzenete a szovjet rendszer bírálatán túl szerintem az, hogy „a vas”, a technika nem a hazugságokat, nem az emberek vágyait vagy a vezetők kívánságait követi, hanem a fizika törvényeit. És ebben mindenképpen egyet kell értenem a film készítőivel. Biztonságkritikus iparágakban, mint az atomenergia vagy a repülés (de számos más terület is említhető), a legfontosabb az olyan környezet kialakítása és támogatása, ami a biztonságot, az őszinteséget és a szabályok betartását helyezi előtérbe. Az írásom elején idézett biztonsági kultúra megteremtése és fenntartása is ezt szolgálja.

Nyilvánvaló, hogy egyikünk sem tud hiba nélkül dolgozni. Ennek ellenére lehet olyan rendszert építeni és működtetni, amelyben az őszinte légkör és a megfelelő számú ellenőrzési kör segítségével, kollektív fellépéssel a hibák gyakorisága minimalizálható, és a nagy, katasztrofális hibák gyakorlatilag kizárhatóak. A korszerű európai nukleáris biztonsági szabályozás az új atomerőművek esetén előírja, hogy a nukleáris létesítményekből a nagy és korai kibocsátást gyakorlatilag ki kell zárni. Az új erőműveket úgy kell megtervezni, megépíteni és működtetni, hogy a nagy kibocsátásokhoz vezető eseménysorok kizárhatóak legyenek. Ezt szakszerű és gondos munkával, őszinte, hazugságok nélküli, szabálykövető légkörben és jól szabályozott szervezeti keretek között lehet megvalósítani.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és a tagországok 1986 augusztusában, a Legaszov akadémikus által vezetett szovjet küldöttség beszámolójából kaptak részletes képet a baleset okainak vizsgálatáról és a baleset-elhárítás állásáról. Az eredményeket a NAÜ az INSAG-1 jelentésben foglalta össze, 1986 végén. Érdekesség, hogy a jelentés maga is leírta, hogy az egy korai fázisban készült, ezért számos körülményről akkor még nem lehetett meggyőződni, így a jelentés pontatlanságokat tartalmazhat. Tartalmazott is! Olyannyira, hogy a NAÜ az INSAG-1 jelentést később visszahívta, és az INSAG-7 jelentés formájában 1992-ben adta ki annak felülvizsgált, javított változatát. Számos hiányosság mellett a legnagyobb probléma az INSAG-1 jelentéssel az volt, hogy az üzemeltetők hibáira tette a hangsúlyt, nem értékelte kellő mélységében az RBMK reaktorok konstrukciós hibáit, valamint akkor, 1986 végén még nem volt tiszta kép a szabályozó- és biztonságvédelmi rudak kezdeti pozitív reaktivitás-beviteli hatásáról (részleteket lásd később).

Az INSAG-7 jelentésben a NAÜ szakértői az alábbi legfontosabb konstrukciós jellemzőket és hiányosságokat azonosították az RBMK reaktor kialakításában, amelyek a baleset kialakulásához és súlyos lefolyásához alapvetően, meghatározó módon járultak hozzá:

  1. a pozitív üregtényező (ez egyébként a baleset fő oka, ún. alapvető oka (root cause));
  2. a szabályozó és biztonságvédelmi rudak kialakítása;
  3. a biztonságvédelmi rudak zónába juttatásának alacsony sebessége;
  4. a teljesítményszabályozás;
  5. a reaktivitás-tartalékot mutató műszerezés;
  6. a reaktorzóna mérete;
  7. biztonsági rendszerek, védelmi beavatkozások, továbbá figyelmeztető- és vészjelzések kikapcsolásának lehetősége a blokkvezénylőben;
  8. a reaktorba belépő hűtővíz aláhűtése;
  9. a reaktor primer köri hűtőrendszerének kialakítása;
  10. a konténment kialakítása.

(Ezen tényezők tartalmi elemzésére – terjedelmi okokból – egy másik blogposztban fogok kitérni.)

Az INSAG-7 jelentés a balesethez vezető szervezeti okokat is elemzi, ezzel kapcsolatban hadd idézzek itt két bekezdést a jelentésből.

INSAG-7, p.87. „This report identifies many violations in the design of Chernobyl Unit 4 of the safety standards and regulations in force at the time of the design, construction and operation of the plant. Nevertheless, the design was approved and authorization given for construction by all the relevant authorities and regulatory bodies. This demonstrates the lack in the USSR of a well organized group of experts endowed with its own resources, rights and responsibilities for its decisions.”

INSAG-7, p.88. „One of the most important lessons learned from the Chernobyl accident is not only the need to improve the specific parameters and operating conditions of the RBMK reactors, no matter how important this is in itself, but also the need to incorporate the requirements of the 'safety culture' concept into all aspects of nuclear energy applications in the USSR.”

Összefoglalva: a NAÜ jelentése számos olyan elemet azonosított a csernobili 4. blokk kialakításában, ami megsérti azokat a nukleáris biztonsági szabályokat és előírásokat, amelyek az erőmű tervezése, építése és üzemeltetése idején hatályban voltak. Mindazonáltal az erőmű terveit az illetékes hatóságok és testületek jóváhagyták. Ez azt mutatja, hogy a Szovjetunióban hiányoztak azok a jól szervezett szakértői csoportok, amelyek a szükséges saját forrásokkal, jogokkal és felelősséggel rendelkeztek. A csernobili baleset egyik legfontosabb tanulsága nemcsak az RBMK reaktorok specifikus paraméterei és működési feltételei javításának szükségessége, függetlenül attól, hogy ez önmagában mennyire fontos, hanem annak szükségessége is, hogy a ’biztonsági kultúra’ koncepciójának követelményeit építsék be a Szovjetunióban a nukleáris energia alkalmazásainak valamennyi aspektusába.

A csernobili baleset radikális változásokat indított el az atomenergetikában nem csak a Szovjetunióban, hanem az egész világban. A tájékoztatás és az országok gyorsértesítésének átláthatósága érdekében a nemzetközi közösség ekkor hozta létre a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálát (INES). A baleset után jött létre az Atomerőmű Üzemeltetők Nemzetközi Szervezete (WANO), amelynek fő tevékenysége, hogy az atomerőművek üzemeltetői tapasztalatokat, információkat osztanak meg egymással, és ún. peer-review missziók keretében egymás üzemeltetési- és karbantartási gyakorlatát ellenőrzik, hogy az esetleges hibákat feltárják, és a jógyakorlatokat megosszák egymással. Az RBMK reaktoroknál számos biztonságnövelő intézkedést, műszaki átalakítást hajtottak végre. A baleseti kibocsátásban érintett lakosok körében számos egészségügyi program, ellenőrzés volt az elmúlt három évtizedben.

A műszaki és radiológiai kérdések tekintetében rengeteg részletes adat és információ van, amiről érdemes külön beszélni, de ezek egyetlen blogposzt terjedelmét meghaladják. Külön fogok a közeli jövőben ezekkel a kérdésekkel foglalkozni. Örömmel veszek kérdéseket, felvetéseket a blog olvasóitól. Amennyiben érkeznek ilyenek, összefoglalva ezekre is igyekszem majd válaszolni.

175 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr9614742121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.06.23. 23:32:01

Jó cikk!
Engem érdekelne, hogy az utóbb megállapított adatok szerint akkor végülis mennyire tehető a baleset áldozatainak száma? Közvetlenül itt az szerepel, hogy 28, de azért gyanítom, hogy akik valamilyen dózist kaptak, azoknál később is kialakulhatott daganatos betegség. Persze bizonyára nehéz már sok idő elteltével összefüggést találni, de a cikkben szerepel, hogy az érintett lakosság körében sok ellenőrzés volt.
Az is érdekelne, hogy mi lett a többi blokkal? Úgy tudom azok még sok évig működtek. De hogy lehet úgy működtetni egy erőművet, hogy a négy blokkjából egy felrobban? Van még működő RBMK reaktor vagy már mindet leállították?
Az új szarkofág most már végleges megoldást ad?

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2019.06.24. 01:20:04

@Sipi81: Azt írja, hogy a 3. blokk 2000-ig termelt és jelenleg is üzemel 10 db RMBK-s blokk a volt SzU területén: en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.06.24. 05:41:11

@Sipi81:

A hivatalos adatok szerint összesen kb. 4000 áldozattal lehet számolni. Pontos adatokat nehéz mondani, mert a halálozási adatokban a Csernobil kiváltotta többletet kellene mérni, ami a korabeli SZU adataiból nehezen szedhető ki.
Kifejezetten a pajzsmirigy daganat az, amit szokás összefüggésbe hozni a balesettel (a jód miatt).

Természetellenes ásványvíz 2019.06.24. 07:42:25

Köszönöm szépen. Remek írás. Ahogy a blog szerzője írja, a minisorozatban nem is a baleset a legfontosabb, hanem a korabeli politikai, társadalmi viszonyok ábrázolása.

Az viszont biztos, hogy a filmsorozat hatására elkezdtem tisztelni az oroszokat. Eddig ugyanis nem nagyon kedveltem őket, főleg a tőlük importált politikai rendszet miatt. Természetesen egy népet sem szabad beskatulyázni, mert mindenhol megtalálható az alja elem és a derék ember.

nick066 2019.06.24. 09:13:32

Engem az érdekelne, hogy konkrétan mi okozta/okozza a veszélyt/sugárbetegséget. Két megközelítsből is kérdezem.
Az egyik:
- a sugárzás maga, tehát túl közel menni a sugárzó izotopokhoz (kvázi "belenézni a reaktorba" volt a halálos/veszélyes, tehát egy nagy dózisú sugárterhelés ami x idővel később okoz betegséget.
- vagy a szervezetbe jutott (pl. belélegzett) rádióaktív izotóp por, részecskék okozzák ilyenkor a hatást hosszabb távon, tehát elméletileg kimosható lenne a szervezetből a káros anyag?

A másik kérdésem, hogy pontosan mely elemek mely izotópjai kerültek a légkörbe, és onnan kihullva több ország talajára?
Ha jól értem a legsúlyosabb és gyors lefolyású rák a jódot raktározó pajzsmirigyben alakul ki, ezt jól gondolom, hogy csak a Jód 131 okozza ? (merthogy ezt próbálják' normál' jóddal telítve megakadályozni) Ha igen, ennek a Jód 131-nek a felezési ideje 8 nap, amin jócskán (ezerszeresen) túl vagyunk mára, így ez mostanra gyakorlatilag 0-ra feleződött. Milyen más sugárzó izotópok voltak jelen nagyobb mennyiségben ill. maradtak mára, és ezek milyen mennyiségben vannak még jelen, a légkörben gondolom már régen nincs semmi ezekből.

nick066 2019.06.24. 09:26:28

@Természetellenes ásványvíz: "elkezdtem tisztelni az oroszokat." "egy népet sem szabad beskatulyázni"
Jól sejted, hogy ezt (mintahogy minden mást is) tényleg nehéz nemzetiségi alapon megközelíteni, pl. mi a helyzet az a felfogásod szerint az ukránokkal, akik csupán az események helyszíne miatt is nagy számban voltak a dolog természetes szereplői ?
vagy a likvidátorként odarendelt szovjet hadsereg tagjaival, akik legalább 17 nemzetiségből jöttek össze azerbajdzsántól - litvánon és tucatnyi másikon keresztül - türkéménig.
Érdekesség: még egy afrikai ('néger') is volt köztük. a neve Igor Anatoljevics Hirják. www.rbth.com/history/330465-black-man-in-chernobyl

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.24. 09:31:13

A tudományos-technikai haladás módszere a hibák és hibajavítások sorozata.

Az atomellenes hisztizés jelenleg a megrettent háttérhatalom reakciója. Zavarja a hatalmasokat, hogy a népek egyre jobban jutna tiszta, olcsó energiához.

project640 2019.06.24. 09:40:40

kiválló írás, ...., de az írással ellentétben én mégis azt mondom, hogy a film 100%!!!! .... és egy filmet nem mérnök szemmel kell nézni... aki ezt teszi ne is nézzen filmet, mert számára nem a mondanivaló, nem a film üzenetértéke, hanem a száraz tények érdekesek .... egy ilyen ember nézzen dokufilmet, és ne játékfilmet

miért szenzációs a film .... , aki csak egy kicsit is tud valamit a filmrendezésről, az kb. tudja, hogy elképesztő energiát öltek ebbe a filmbe, ... a forgatókönyv, a díszletek, a helyszínek, a szereplők!!!! .... csak szuperlatívuszokba tudok róla beszélni .... természetes, hogy egy filmben lassítva bemutatják a por szállását, a madár elpusztulását ... , ha ezeket nem tették volna meg, akkor nincs sokk, akkor nicns gyomorszájba vágás ... itt a cél az volt!!!! ami 100% lett
a fenti írás írója pontosan tudja, hogy a mérnök társdadalom mindig is kiszolgálta a politikát ... ne tegyünk úgy, mintha nem ez lenne ma .... elég csak paks II-t megemlíteni ... a magyar történelem legnagyobb pénzügyi befektetéséről szinte semmit nem tud az átlagember ... és vajon a projekten dolgozó mérnökök döntései mennyire szolgálják ki a politikát eközben?
azokat a szovjet mérnököket a kor társadalmi viszonyaihoz képest kell megítélni ... a mai magyar atomenergetikai mérnököket sem lehet (sajnos) összevetni pl. egy német mérnökkel .... magyarként szocializálódott, a mai magyar légkörben bizonyos tekintetben meg van kötözve a keze

a film azon túl, hogy szenzációsan (és magas élvezeti értékkel) mutatta be a laikusok számára az akkor történéseket, leginkább arról szól, hogy milyenné vállik egy parancsuralmi rendszer ..., hogy az egyéni kezdeményezőképesség, az intuitív gondolkodásmód mennyire háttérbe szorul .... gondoljunk csak a pár évvel ezelőtt március végi hóhelyzetre az M1-esen ... a ,legutóbbi dunai hajókatasztrófánál a helikopteres mentési kérdésre .... nincsenek kétésgeim, hogy sajnos nálunk is a 'szakmaiságot' sokszor felülről levezénylik ... a kérdés pedig adja magát: a fenti katasztrófa mennyire az egyén, és mennyire a társadalom felelőssége

, ha Paks-nál történne valami (fűtőelemek eltörése, a Dunába engedett víz megengedettnél magasabb hőfoka, stb.) merne e bámelyik mérnök szólni, vagy csak a szovjet mérnökökhöz hasonlóan engedné e a félelemtől 'folytogatva', hogy kiteljesedjék a katasztrófa?

erkölcsi hulla 2019.06.24. 09:47:22

@Természetellenes ásványvíz:
Az viszont biztos, hogy a filmsorozat hatására elkezdtem tisztelni az oroszokat."

Mit kezdtél el rajtuk tisztelni?

Hogy halálba küldtek többezer embert akik azt sem tudták mi az a radioaktív sugárzás, és mosolyogva gyalogoltak be takarítani a reaktorzónába? Kb. írástudatlan, a falujukból soha ki nem lépett parasztokról beszélünk?

Szóval azért tiszteled őket mert a saját tudatlan embereiket végletekig kihasználva, emberéletekre kis figyelmet sem fordítva, eltakarították a saját ürüléküket, mielőtt a saját országuk véglegesen lakhatatlanná nem válik ?

Tyűha ! Én is tisztelem őket, főleg ha ezt egy HBO sorozatból szűrtem le.

Biztos akkora hősök voltak, hogy ha német területen történik ilyen, oda is ilyen elánnal vonulnak fel, ugye? Ja, nem, csak a saját országukat már a kommunista aljadékok sem akarták, vagy legalábbis szégyellték volna teljesen kiirtani.

erkölcsi hulla 2019.06.24. 09:49:59

@Természetellenes ásványvíz:
"Eddig ugyanis nem nagyon kedveltem őket,"

Csak nem, tanultál középiskolai szintű történelmet, és emlékszel hogy a fél országot megerőszakolták, és egy pár évecskére megszállták?

szepipiktor 2019.06.24. 09:51:03

Frederik ​Pohl, Csernobil.
1987-ben jelent meg.
A neves író elment és megírt egy dokumentum-regényt.
Pontosan az érintettek, áldozatok sorsán keresztül, benne a katasztrófa valós okával, a szovjet idők "módszereivel".
Ez az ostobaság csak az "újszülöttnek minden vicc új" jelleg, ha egy komplett korosztály szart a tanulásra, a múlt megismerésére és csak egy sorozat miatt aktivizálódott, mindent megmagyaráz...
Itt van egy régi anyag, egy ukrán-magyar lány dokumentumsorozata 13-15 évvel korábbról.
Minden benne van, sőt több is, mint ami egy sorozatban megjelenhetett:
www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/page1_hun.html
Érdemes megnézni és Pohl könyvét is ajánlom azoknak, akik nem élték meg ezt a kort!

Etniez 2019.06.24. 09:52:52

@nick066: tudomásom a sugárzás szétbontja az emberi szöveteket, dns-t

szepipiktor 2019.06.24. 09:53:20

@project640: OK, csak aztán ne egy film legyen a kulturális alap... Ez ugyanis csak egy film, fikció!
Előbb tanulni kell, megismerni a saját múltunkat, történelmünket és akkor egy film nem torzítja el a tudatot.
Most láthatóan tömegesen ez történik. Azok éljenik a filmet és ítélnek az alapján, akik eddig 1 percet sem fordítottak a témáa megismerésére.
Mert ma nem divat, nem trendi a tanulás.

Etniez 2019.06.24. 09:55:45

@project640: Paksban 2000 környékén volt egy esemény, semmit nem tudott róla a lakosság, évekig nyomoztak újságírók, hogy kiderüljön mi történt.

gyurmicsek 2019.06.24. 09:56:36

@erkölcsi hulla: De a megszállást már elfelejtettük és meg is bocsátottuk, különben nem lenne Paks2.
Aki a megszállás alatt Soros pénzen tanul könnyen megbocsát :)

//VV\ 2019.06.24. 10:10:29

@MAXVAL bircaman közíró: Azért ez nem teljesen így van. Merkel például Fukushima után kezdte fejvesztve csökkenteni/kivonni az atomeröműveket az elektromos termelési láncból.

Sok ember jött rá akkor, hogy mindenre nem lehet tervezni. És minden megtörténhet.

Nincs közöttünk csicska 2019.06.24. 10:13:48

@//VV\: Merkel francia, atommal termelt aramot importal, a lakossagi aram ara a hazainak a 3xosa....:)

Nagyeszu ember, lekapcsolja az otthonit, aztan megveszi a franciaket. BAszki.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 10:38:24

@//VV\: Igen, Németországban viszonylag "gyakori" a cunami és a no.1. földrengés a világon...
Facepalm.

Az ugye megvan, hogy az összes japán erőmű nemhogy túlélte a földrengést, de üzemképes maradt? Fukushima is. Az, hogy a dízel generátorok rossz helyen voltak, annak szintén megint semmi köze nincs ahhoz, hogy az atomerőművi főtechnológia mennyire biztonságos. A lehetséges cunami magasságát becsülték alá, és a dolog iróniája, hogy a védőgát magasítása már engedélyezés alatt volt.

Az, amit a német energetika előad, annál nagyobb hülyeséget keveset látott még a világ.
A japánoknál műszakilag elhárítható lett volna az, ami történt, amibe egyébként a dózis miatt senki nem halt bele.

Még mindig ott tartunk, hogy a reaktor főtechnológia Csernobilt leszámítva, ahol szintén humán oldali és a rendszer vezetési módszere miatt gyakorlatilag úgy nyírták ki a reaktort, ahogy egy kezdő sofőr a falnak hajt, mert nem érti a fék és gázpedál működését egy autón. Ez mire érv?

Jelenleg ott tartunk, hogy üzemszerűen működő atomerőműből az erőművi főtechnológia miatt senki nem halt meg eddig. TMI nagy anyagi kár volt, Csernobil nem üzemszerű volt, F. esetén nem maga a reaktor volt és más vezetési kultúrával simán elhárítható lett volna.

Ez példátlan szintű biztonság a világ teljes iparát nézve.
Az atomenergiában olyan szintű túlbiztosítás van, hogy ahhoz képest más ipari üzemek biztonsági intézkedései a vicckategória határát súrolják, pedig azok is komolyak. Ekkorák az elvárások.

midnightcoder2 2019.06.24. 10:48:55

@gyurmicsek: "De a megszállást már elfelejtettük és meg is bocsátottuk, különben nem lenne Paks2."

Értem. Ezek szerint a németeket is utálni kell az ország megszállása miatt. És még ki mindenkit, elvégre volt itt Pl. Trianon is, hogy a régebbi eseményeket ne is említsem...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 10:50:38

@erkölcsi hulla: @gyurmicsek: Szerintem meg talán maradjunk az energetikánál és ezzel foglalkozzatok máshol...

kacagány 2019.06.24. 11:07:15

@MAXVAL bircaman közíró: A Háttérhatalom... Az elgurult gyógyszer végül előkerült reggel óta? :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 11:18:57

@kacagány: Kérlek te se etesd, maradjunk szigorúan az energetika és műszaki vonalon jelzők használata helyett.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2019.06.24. 11:42:33

Csak egy apro kiegeszites: a Challenger-en volt egy civil, Christa McAuliffe, a teacher-in-space program kereteben (amivel valoszinuleg a "csillaghaborus" vonal elet akarta tompitani az adminisztracio). Bizonyos ertelmezes szerint a katasztrofa tulajdonkeppeni kivalto oka az volt, hogy Reagan aznap esti televizios beszedeben mindenkeppen beszelni akart az elso civil asztronautaval az urben, es ez vezetett a muszaj-mindenkepp-kesobbnemlehet hozzaallashoz, es minden mernoki ellenkezes lesopresehez.

Pj0tr 2019.06.24. 12:21:17

FYI: Azon az űrrepülőn volt egy tanárnő is. Vagyis volt civil áldozat.

Nancsibacsi 2019.06.24. 12:35:44

Azért az valamit elmond, hogy a USA nukleáris baleseteiről egy szót se lehet sehol se olvasni, holott Csernobil óta az összes nukleáris baleset 60 százaléka az USA-ban következett be. Nekik szerencséjük volt Three Mile Island-en, az oroszoknak nem volt szerencséje Csernobilben. Ennyi a különbség, más semmi, mert ott is konstrukciós hiba volt, és hajmeresztő hanyagság - csak éppen ott sikerült megakadályozni a nagy mennyiségű szennyezést, Csernobilban meg nem.

Ne legyünk naívak - ez a film nem azért készült, hogy mi szórakozzunk, vagy éppen felelősebben gondolkozzunk, mint eddig. Ez a film azért készült, mert Putyin befolyása nőtt Európában, és ezért az USA minden fegyvert - közte a propaganda filmeket is - beveti az oroszok ellen. Ez a film 90 után bármikor elkészülhetett volna, itt is bármikor levetíthették volna - mégis most lett hirtelen baromi fontos és érdekes. Új dolgot kb semmit se mond, a nép tudatlanabbik felét kábítja, és az oroszok ellen hangolja.

rockjano 2019.06.24. 13:07:58

@Nancsibacsi

Three Mile Island-ról nagyon jó videók vannak a YouTube-on. Az is nagy baleset volt de eleve sokkal biztonságosabbra lett az az erőmű megépítve így messze nem volt ekkora szennyezés.

Egyébként lehetett volna, csak ott megvoltak azok a plussz biztonsági cuccok ami csernobilban nem, nem volt akkor spórolás.

És akkor elhallgatás sem az elnök is odament néhány napon belül hogy bizonyítsa hogy nincs gáz.

rockjano 2019.06.24. 13:12:34

Az atomerőművekről...

OK én pontosan értem hogy a maiak sokkal biztonságosabbak mint ami akkor volt Csernobilban.

DE a nukleáris energia akkor is játék a tűzzel és ez mindig úgy van hogy az ember teljesen biztos benne hogy nem lehet gond. Azok voltak Csernbilban ls és Fukusimában is.

Mindig lehet valami olyan amire nem gondolunk. Minden mindig nagyon veszélyes ha egy helyen koncentráltan történik.

Kérdés ha valaki akármiért nagy kárt akar okozni ennek az országnak mit támadjon meg???
Mi van ha valaki egy rakétát lő ki Paksra??? Van erre védelem??? Lehet védelem minden ellen???

Nem sokkal biztonságosabb egy szétszórt rendszer ?? pl. kis naperőművek hálózata???

2019.06.24. 13:27:58

@rockjano: kis naperőművek hálózata remekül kiszolgál egy nagyobb tanyavilágot vagy kisebb városokat, de próbálj például egy autógyárat napelemre kötni. vagy egy Budapest méretű várost, vagy egy közepes várost, ahol van két tucat gyártó!termelő üzem. A napelem tök jó, amíg a családi házakba kell melegvíz meg nafta a mikróhoz, lámpákhoz.

project640 2019.06.24. 13:34:41

@szepipiktor: semmivel nem 'trendibb' ma tanulni, mint régen tették ... a film nagyszerű ... a néző viszonylag könnyen jutott egy történelmi esemény megimseréséhez ... kívánom, hogy több ilyenszerű film legyen .... miért kéne az embereknek sokat olvasniuk? régen sem tették ... ma sem teszik .... a fenti sorozat egy kiválló példája mégis hogyan lehet hasznos infót könnyen átadni

korábban is érdekelt az atomerőmű, de bevallom, hogy pontosan nekem sem volt fogalmam, hogy ott mi történt ... azóta utána néztem, hogy pontosan mi az RBMK reaktor ... közben elkalandoztam, hogy mi az urándúsítás, hogy készül az atombomba, stb.... a film hatására kezdtem utánanézni ...ezzel nincs semmi gond

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 13:40:18

@rockjano:

Miért játék a tűzzel..? Akkor a vegyipar az nem? Ne tudd meg, hogy egyes ipari üzemekben és finomítókban milyen anyagok vannak vagy hogyan tárolják azokat. Ha azok elszabadulnak, akkor a közelben levő településeknek harangozhatnak. Vagy Kolontár esetén nem tűnt fel, hogy itthon senki nem halt bele az atomenergiába, de más iparágban ezen idő alatt száz és ezerszámra haltak meg emberek...?

Algyő közelében volt atmoszférikus PB tároló. Az elképzelhető legsúlyosabb esetben kb. akkorát szólt volna, mint egy néhány kt hatóerejű nukleáris fegyver a sugárzást leszámítva.

Gömbtartályokban is vannak olyan körülmények, hogy azok 800 méteres sugarú körben tudnának tarolni. Volt ilyen eset Százhalombattán évtizedekkel ezelőtt, ahol ez benne volt a pakliban. Akkor zárjuk be a finomítókat...

Akkor ki és hol játszik a tűzzel...?
Bophalban egyetlen szutyok vegyi üzemnek annyi áldozata volt, amennyi a nukleáris energetikai szektornak belátható időn belül civilizációs léptékben sem lesz, ha a teljes energiaciklust nézed a bányászattal együtt is...

Lehet vészmadárkodni, de eddigi több tízezer reaktor üzemév alatt úgy, hogy a mai reaktorokhoz képest sokkal primitívebbek voltak soha senki nem halt meg üzemszerű működés alatt és nem kapott senki veszélyes többletdózist. Ezek a kemény tények. Meg ez. De azért rettegjünk csak az atomenergiától...
ourworldindata.org/grapher/death-rates-from-energy-production-per-twh

A katonai kérdések terén az ilyen szintű analfabetizmussal is teli van a hócipőm. Egy háború esetén alapvetően kettő forgatókönyv van.

1. Meg akar szállni valaki. Ez esetben hülye lenne elpusztítani azt az infrastruktúrát, amit meg akar szerezni...

2. Puszta károkozás céltalanul. Ezt jellemzően balfasz diktátorok csinálják, de nekik jellemzően korlátosak az eszközeik. Ez esetben sem az atomreaktor támadása a cél, mert

ad.1 Igen kemény célpont. Kontément és sok rétegű maga a reaktor. Kb. a nagyhatalmak lennének képesek csak szétrombolni, de ezek hála istennek a fejlett nyugati államok, akikkel többnyire jó viszonyban vagyunk vagy messzi vannak. Mert pl. mondjuk Japán vagy Dél-Korea saját területéhez közel erre képes lenne még, de nincsenek a közelben... Okuk semmi rá.

ad.2 A kérdés az, hogy ezt miért tennék?

Mert, ha pusztán az energiatermelés és felhasználás megakadályozása a cél úgy, hogy ne is üssön vissza, akkor a trafókert és vízkivételi mű lerombolásával az erőmű nem tud üzemelni és hálózatra kiadni, de biztonságosan le tud állni.

Egy szétszórt rendszer a végén ugyanúgy a hálózatra ad fel. Ha szétrombolod a HV részét a hálózatnak, akkor teljesen mindegy, hogy milyen termelők vannak rákötve...

Az valami újhippi agymosás eredménye, hogy egyesek a sok kis erőmű koncepciót képesek komolyan venni? Az ipari forradalom 250 éve folyamatosan arról szólt, hogy akkor lehet olcsón és stabilan előállítani valamit, ha azt minél nagyobb léptékben teszik. Ez az áramra is igaz. Ezzel szemben már ott tartunk, hogy egyesek töltés formájában akarnak teljes hatásfokot rontva tárolni energiát. Minek...?

Ma a Li alapú akksi technológia kb. 0,15 kWh/kg táján van. A benzin/gázolaj energiatartalma kb. 12 kWh/kg. A nukleáris fűtőelemé meg úgy 160 000 kWh/kg úgy, hogy annak csak 3-4%-a U235, amit dúsítani kell...

Szóval nem, nem biztonságosabb, cserébe marha drága. Okkal van méretskálázás az erőművek mérete terén, de érdemes lenne észrevenni, hogy itthon a 4 legnagyobb erőmű Paks 1 (2000 MW), Dunamenti Hőerőmű II-III. blokk (Százhalombatta) (~1300 MW), Mátrai Erőmű (~900MW), és Gönyű (~400 W).

Ezek adják a stabil alapot, de méretüknél fogva ezeknek vannak szabályozási és gazdaságossági kérdései a teljesítmény gyakori változtatásának. A kisebb erőművek szerepe más, mint ezeké.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_er%C5%91m%C5%B1vek_list%C3%A1ja

Maga a naperőmű semmilyen szinten nem helyettesítője a zsinóráram termelésnek, nemhogy úgy, hogy ez még kiserőmű. Konkrétan ennél ócskább erőmű fajtát a világ nem látott még.

project640 2019.06.24. 13:44:51

@Nancsibacsi: te biztosan találsz mindenre valami jó kis, szaftos konteos cuccot ... számodra, hogy csinálnak csak úgy egy történelmi filmet az nem opció?
amikor feldolgoznak egy orosz történelmi eseményt, az a putyini Oroszország elleni támadás? .... az elmúlt években volt 1-2 megaköltségvetésű orosz háborús film ... hulladék mindegyik, melyek tobzódnak a történelemhamisításban .... az olyan filmek, mint Zjagincev Leviatan-ja, vagy a Szeretet Nélkül , az meg szinte tiltott darab .... a szovjet filmgyártásban jobb darabok születtek, mint a szinte már horrorisztikus 'Jöjj, és Láss' .... ha holnap valaki filmet forgatna a Beszlani túszdrámáról, és ezt az oroszok tennék meg, annak örülnék a legjobban .... persze ők sohasem fognak erről filmet forgatni :-(

MEDVE1978 2019.06.24. 13:45:26

@nick066: Mindkettő. Ha jól olvastam kétféle dolgoktól haltak meg ott az emberek. Az egyik az akut sugárfertőzés vagy sugárbetegség (en.wikipedia.org/wiki/Acute_radiation_syndrome). A másik a későbbi rák vagy sugárzás okozta szívproblémák. Ezen látszik is, hogy rad vagy grey / órában mérik a sugárzás mennyiségét. Jól látszik, hogy 6-8 grey körül már az emberek 90%-a meghal. Afelett pedig az összes.
A 15000 rtg - amit a sorozatban említenek a reaktortűz mellett -, ha jól láttam kb. 13 grey. Tehát, aki odamegy, az kb. fél óra kitettség után meghal.

Ugyanakkor a kitettség időtartama elég fontos. Nagyon valószínű, hogy ha valaki egy másodpercig ki van téve mondjuk ennek, az nem jelent nagyobb problémát. Ahogy a tetőt is a sorozatban váltásban, rövid időtartamokban pakolják le. Egy-két perc valószínűleg nem okoz azonnali súlyos sugármérgezést, viszont 20-30 év múlva a rák igencsak esélyes lesz.

MEDVE1978 2019.06.24. 13:54:56

@rockjano:
Az emberi fejlődés veszélyes. Valószínűleg a vonatok elterjedésének idejében is rengeteg gázolás volt és sokan meghaltak. Az autókkal is hasonló a helyzet. Minél nagyobb az energia, annál nagyobb lehet a katasztrófa.

Az emberiség energiaéhsége óriási, ezt valahogy ki kell elégíteni. én abszolút megújuló energia párti vagyok, de sajnos a megújulók még nem tudnak olyan olcsón megoldást nyújtani, hogy mindenki bevezesse őket. Addig pedig ugye maradnak a fosszilis energiahordozók, amik telepumpálják CO2-vel a légkört vagy pedig az atomenergia, ami viszont nagyot tud robbanni.

Ha egyszer megcsinál valaki egy Alcubierre féle meghajtású űrhajót, akkor ott is óriási lesz a veszély, hiszen korlátozott, stabil fekete lyuk kell hozzá. De más űrhajóhoz is brutálisan nagy energia kell, ezért a veszély is jelentős lesz.
A virággyerekként vissza a természethez sajnos ma már nem működik.

szazharminchet 2019.06.24. 14:17:56

Kedves Attila! Egy kis pontosítás, INSAG-7, p. 2:
"The present publi-
cation updates that part of the INSAG-1 report that concentrated on the causes of the
accident."
INSAG-7, p. 24:
" INSAG, with the present report, does not retract INSAG-1, nor does it alter
the conclusions of that report except as clearly indicated here. While the
balance of INSAG's judgement of the factors contributing to the accident has
shifted, the many other conclusions of INSAG-1 are unaffected."

Az INSAG tehát nem vonta vissza az INSAG-1-et, hanem pontosította, kiegészítette.

Amúgy az persze dögség a részükről, hogy az INSAG-7-et beszkennelték, felrakták a netre, az INSAG-1-et meg csak pénzért adják, papíron.

szazharminchet 2019.06.24. 14:23:11

@Nincs közöttünk csicska: Nem azért kapcsolta/kapcsolja (még működnek) le az otthonit, mert félt tőle. Nem az atomenergiával volt a CDU-nak baja, hanem azzal, hogy nő a Die Grüne népszerűsége. Arra bevált.

Cifu78 2019.06.24. 14:30:25

@molnibalage: Molni, azért még mindig ott tartunk, hogy például Fukusima esetében is ment a nagy ködösítés a baleset után, és napokig nem ismerték el a katasztrófa nagyságát, rosszul kommunikálták le a médiával mindezt és így tovább.

A cikk egy picit e kapcsán furcsa nekem, mert úgy érzem ki belőle, hogy egyfelől keresi a fogást rajta, de igazából nem talál. Hogy nem tényszerű a tárgyalás, az érthető dolog, hiszen akkor még 5 rész kellett volna, hogy szépen lassan bontogassák az eseményeket. Ahhoz, hogy sikeres sorozat legyen, feszes, tempós történetmesélés kell, különben a laikus néző elalszik. E téren teljesített nagyon jól a Csernobil c. sorozat.

Ami a biztonsági kulturát illeti, ott pedig pont mintha azt akarná nagyon-nagyon körmondatokban elmondani, hogy e téren (őszinte és tárgyilagos kommunikáció, gyors reagálás és párbeszéd) kellene fejlődni, ezekre kellene odafigyelni.

Az atomreaktort pedig továbbra se hasonlítsuk a vegyiparhoz vagy egy autóhoz. Attól, hogy a vegyipar vagy az olajipar nagyobb környezetszennyező, még mindig az atomipari katasztrófa tud(ott/na) az egész világra durva kihatással bírni. Emiatt kell nagyon-nagyon odafigyelni rá, és a lehetséges hibákra idejekorán rámutatni, azokat megvitatni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 14:49:38

@Cifu78: És ennek mi köze a technológia megbízhatóságához? Megint az van, hogy az emberi hozzáállást és a sajátos japán mentalitás a téma és nem az, hogy az atomerőmű kibírta a rá rakodó terheket.

Szlacza76 2019.06.24. 15:06:06

Engem az érdekelne, hogy mi a helyzet Mayakkal? Számomra úgy tűnik, hogy mivel az a világ egy eldugottabb pontja, és kevésbé tart számot ekkora nyilvánosságra, így ennek megfelelő cinizmussal is kezelik a hatóságok az ott kialakult helyzetet az ő hibájukból. Meglepő, hogy, több szinte csernobili léptékű katasztrófa is történt a térségben, ennek ellenére se a helyiek, se a nyilvánosság nem kap megfelelő ellátást, figyelmet, kárpótlást, stb.
magyarnarancs.hu/riport/ahol-a-foldbol-is-daganat-no-92149
A wikipédián megtalálható magyarul is egy jegyzet Majakról, de az angol változat sokkal több információt tartalmaz:
en.wikipedia.org/wiki/Mayak

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.06.24. 15:21:26

Köszönöm szépen Professzor úr közérthető és részletes írását. Amit ha jól értettem továbbiak is követnek majd. Alig várom hogy olvashassam.

Egy kérdésem van csak, és meglehet a következő részből majd ki is derül. Professzor urat idézem.

"Az INSAG-7 jelentésben a NAÜ szakértői az alábbi legfontosabb konstrukciós jellemzőket és hiányosságokat azonosították az RBMK reaktor kialakításában, amelyek a baleset kialakulásához és súlyos lefolyásához alapvetően, meghatározó módon járultak hozzá:"

majd tíz pontban felsorolja azokat. Jól értettem? Ha ezek a műszaki hiányosságok - hibák nem lettek volna, akkor az atomerőmű nem szenvedett volna balesetet? Vagy csak kisebbet? Vagy netán csak jelentéktelent?

Bocsánat a kifejezésért de hülye biztos műszaki védelem nincs, de azért lehet törekedni rá.

al Dajjal 2019.06.24. 15:26:26

@nick066: Vannak atomok, amelyek egyszerűen nem maradnak meg egyben, hanem előbb-utóbb széthullanak két - esetleg több - kisebb rendszámú atommá. Vannak instabil elemek, mint például az oxigén, amely más elemekkel lépnek reakcióba és kémiai kötést alkotva stabilizálódnak, s vannak a radioaktív elemek, ahol az atommag esik szét. Ekkor a két új atommag osztozik az alkotóelemeken (proton, neutron, elektron) de néhány neutron feleslegessé válik. Ezek kb fénysebességgel kilökődnek. Mivel atomnál kisebb részecskékről van szó, ezért hatolnak át a sejteken, tárgyakon, míg el nem találnak egy másik atommagot, amelyet a becsapódás ereje jó eséllyel szintén szétzúz. Ha egy DNS spirálban található atomot találnak el, akkor annak a sejtnek a leírását károsítják, ami a következő sejtosztódáskor hibás sejtet eredményez. És ha ez képes tovább osztódni, akkor még több hibás sejt lesz, és így tovább. Ha sok ilyen hibás sejtosztódás van, az rákos daganatot eredményezhet. Ha pedig igen sok találat éri a szervezetet, az atomi szinten zúzza szét a sejteket. Ez a sugárbetegség. (Ezért "égett meg" a tűzoltó keze, aki megfogta a grafitdarabot, s ezért néztek ki úgy a betegek, ahogy.)
A filmhez, s az 5. részhez. A film célja nem a tudományos alapossággal való tájékoztatás volt. Bele sem lehetett volna sűríteni a filmbe. A cél az volt, hogy közérthetően elmondják az események láncolatát és az ok-okozati összefüggéseket. És ez 100%-ig sikerült. Jó tudni, hogy valójában több vádlott volt, hogy Legaszov és Scserbina nem tanúskodott, de felesleges lett volna új karaktereket behozni, s a piros-kék tábla is segített, hogy a közjátékok után is képben maradjunk, pontosan lássuk a dolgokat.

2019.06.24. 16:18:30

@MAXVAL bircaman közíró: Most már olyan is van, hogy a háttérhatalom háttérhatalma. Amúgy az veletek a baj, hogy NEM TI VAGYTOK AZOK, különben minden rendben lenne és lehet kussolni.

kemény keleti kommentelő 2019.06.24. 16:42:50

Ha lehet kérdezni pontos válasz reményében, akkor kérdezek.
Lehet, hogy hamis, de én olyan filmeket láttam a csernobili sugárdózis következményeiről, amiben torzszülött gyermekekről volt szó. Ezekről lehet pontos adatot kapni ?
Vagy a sugárszennyeződés más egészségügyi következményeiről hosszú távon ?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 16:45:05

@kemény keleti kommentelő: Már akkor is mutogattak a cirkuszban szerencsétlen torzszülött embereket, amikor 0 db atomerőmű volt a világon és nem volt se vegyipar se ipar.

Bárki, aki torzszülött állatokat mutogat csak úgy, hogy "sugárzás, sugárzás" az kb. ignorálható. Mert a főemlőkben random mutációk okoznak ilyeneket. Régen meghal már az ember akut sugárbetegségben, mire számítana az, hogy mit okozott az örökítőanyagában.

eßemfaßom meg áll 2019.06.24. 17:18:01

@Etniez: "Paksban 2000 környékén volt egy esemény, semmit nem tudott róla a lakosság, évekig nyomoztak újságírók, hogy kiderüljön mi történt. "

2003 április 10-én volt az "esemény" ami üzemzavar besorolást kapott és annyira "évekig" "semmit" nem tudott róla a lakosság, hogy
2003. április 18:
www.origo.hu/itthon/20030418paksi.html

www.ma.hu/tart/rcikk/a/0/37184/1

Emmett Brown 2019.06.24. 17:59:41

Áder János mit keres az alsó sor közepén?

Etniez 2019.06.24. 18:30:58

@eßemfaßom meg áll: tehát 8 napig volt eltusolva az ügy. Gratulálok, hogy aláhúztad amit írtam.

m.magyarnarancs.hu/riport/mert-nem-ert-ra-a-daru-91393

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 18:32:26

@Etniez: Te azt írtad, hogy évekig nyomoztak. Hogyan nyomoztak évekig, amikor kint volt a hír pár nappal később...?

Etniez 2019.06.24. 18:35:15

@molnibalage: a részletek nem voltak kint, sem a sugármérések részletesen.
Teljes kummantás volt a reakció az elején, pont mint Csernobilnál.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 18:43:40

@Etniez: Miket kummantottak? Mert én arra emlékszem, hogy nem beszéltek hülyeségeket és amikor megállapították, hogy akkor mi van, akkor adtak ki több infót.

A lakosságot, de még a dolgozókat sem fenyegette veszély.

Vagy akkor bakker te látsz arról kiadva infót, amikor egy vegyiüzemben valaki rátenyerelt a vészleáll gombra? Vagy amikor csutkán ment a fáklya vészleállás miatt...?

Vagy abba, hogy egy vegyszeres edénybe nem az volt, amit rácímkéztek és használata után lerobbant egy fedél és csak azért nem halt meg két ember, mert éppen 1 méterrel odébb álltak?

Nem értelek, hogy miféle elvárásod van és ki kummantott monjuk egy Kolontárral összevetve...

Krystos 2019.06.24. 19:28:51

@nick066: Az a 30-50 ember aki hivatalosan meghalt a balesettől mind akut sugárdózist kapott. Őket gyakorlatilag közvetlen a kiszabadult aktív zóna anyaga sugározta be. Biztosan lelégeztek/nyeltek radioizotópokat is, de számukra megpecsételődött a sors akkor éjszaka a közvetlen sugárzástól, tehát megfelelő gázmaszk sem mentette meg volna őket (meg nincs olyan hazmat ruha ami ilyen erősségű sugárzástól megvéd), gyakorlatilag irdatlan sejtkárosodást kaptak, egész testes harmadfokú égéshez lehetne talán hasonlítani.

A további balesethet közhető halálok arra vezethetőek vissza, akik 1. Nem halálos dózist kaptak az éjszaka, de az ionizáló sugárzás elég roncsolást okozott a DNS-ben hogy aztán daganatosak legyenek 2. A reaktorból a robbanás során kiszabadult radioizotopok jutottak a szervezetükbe és ezáltal roncsolták belül a sejteket és a DNS-t. Ennek nagyrésze valóban jód-131, továbbá cézium-137, stroncium-90 és némi plutónium-241. Ez nem mosható ki mert beépül a szervezetbe, még a jódtabletta segít közvetlen a baleset után azáltal hogy teljesen feltölti a pajzsmirigy-készletet és így nem tud a jód-131 beépülni. Idővel kiürülnek az emberből de kapott mennyiségtől függően a daganatos megbetegedések esélye jelentősen megnő.

Hórukk 2019.06.24. 19:39:52

Azért a Mercedes az Mercedes, a Lada meg Lada - változatlanul. Érdekelne, hogy mennyit kapnak orbánék azért, hogy Paksra ismét a Ladát válasszák.

Etniez 2019.06.24. 20:08:22

@Hórukk: Akárcsak az "új" hármas metró, aranyáron vettek 1970-et.
Vajon Paks 2 is ilyen lesz?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 20:10:28

@Hórukk: Ladát. Persze...

Mutass már olyan nyugati PWR reaktor típust, ami olvadékcsapdás, manőverező üzemre képes és inherensen biztonságos a természetes konvekciójú hőelvezetés miatt, ha kiesik a főszivattyú betápja.

@Etniez: Arról nem az orosz atomenergia ipar tehet, ha a valaki régi metrót újíttat fel. Ezek szerint akkor a BKV hibája, hogy a Boeing a 737MAX-ot megcsinálta? Kb. ilyen szinten van az érvelésed...

Szaracén 2019.06.24. 20:17:31

Örülök, professzor úr, hogy feléledt ez a blog Csipkerózsika-álmából.
A minisorozatnak a katasztrófaelhárítás folyamata is fontos rész volt, a legnagyobb jellemfejlődésen Borisz Scserbina, az elhárítási munkákért felelős vezető ment keresztül, aki egy igazi seggfej pártaparatcsikból lesz felelős, önfeláldozó parancsnok. Kiválasztása véletlenszerűen történt, éppen ő volt kéznél, amikor még nem is tudták, mekkora a baj, mégis felnőtt a feladathoz.
Pont az ő személye kapcsán merült fel bennem, hogy egy nagyobb méretű magyarországi ipari balesetnél ki lenne az elhárítási munkák felelős vezetője. A természeti és ipari katasztrófák, nagyobb balesetek elhárítására ott a katasztrófavédelem, a Hableány kiemelését mégsem őrájuk, hanem egy fegyveres testület, a Terrorelhárítás vezetőjére bízták. Hajdu alkalmas volt a feladatra, mert egyrészt jó parancsnok, másrészt megkapott minden hatáskört eszközök és élő erőforrások felhasználására, akárcsak a filmbéli Scserbina. De azért mégis kicsit aggasztó, hogy vagy nincs ilyen szintű vezető a Katasztrófavédelemnél, vagy nem élvezi az országvezetés bizalmát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 20:17:35

@Etniez: Vagy, mint az eredeti Combino rendelés légkondi nélkül, ahol csak a vezetőnek volt légkondija. Arról nem a szállító tehet, ha a megrendelő kőhülye és/vagy korrupt.

kemény keleti kommentelő 2019.06.24. 20:33:27

@molnibalage: Te vagy Aszódi Attila, aki méréseket végzett Csernobilban ?

zséroskenyér 2019.06.24. 20:36:37

@Cifu78: "A cikk egy picit e kapcsán furcsa nekem, mert úgy érzem ki belőle, hogy egyfelől keresi a fogást rajta, de igazából nem talál." nagyon jó meglátás, én is igy érzem, kicsit amolyan "nagyon jó sorozat, de kössünk bele csakazértis, hm jahogy nincs mibe, namindegy azért irok valamit" cikk lett, még ha amúgy alapvetöen jó és korrekt cikk is (kicsit mint ez a komment :D)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.24. 20:48:43

@Cifu78: Inkább csak polkorrekten visszafogta magát. A 2. résznél a 3Mt-ás robbanásnál és lefejeltem az asztalt, hogy neeeeeeeeeeem, ekkora ökörséget mi a frásznak kellett beleírni.

@zséroskenyér: Lásd fent. Az, hogy a drámai hatások miatt megváltoztatták az események sorrendjét, a tárgyalásnál kb. meghazudták a történelmet, hogy ki volt ott és ki nem, mert így drámai, az ok.

De bakker, amikor a fizikát és a termodinamika főtételeit hágjuk meg, akkor ott nálam picit elgurul a gyógyszer. Ez nem a Start Strek sci-fi. Csernobil a sorozat neve, ami itt a Földön játszódik és a fizika adott.

Elvileg 115kg 2% dúsítású Urán-235 van egy RBMK-1000 -es blokkban. (ami amúgy egy plutónium termelésre kitalált dolog.)

Ha 100%-ban hasad akkor annak elméleti hatóereje:
115kg · 17kt/kg = 2Mt

Apró hiba, hogy a legelső ágyú kialakítású atombomba hatásfoka kb. 1,5% volt úgy, hogy egy precízen megtervezett szerkezet volt.

Hogy akkor egy formátlan összeolvadt massza, amiben kritikus tömeg az nincs, semmiféle szerkezet, az mitől robbanna fel és hogyan lenne 150%-os hatásfoka, az "kicsit fura."

De akkor tessék, még. Egy kevésbé visszafogott.
forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termel%C3%A9s-energiagazd%C3%A1lkod%C3%A1s.631/page-371#post-570166

eßemfaßom meg áll 2019.06.24. 21:48:32

@Etniez: Szóval londonimagyarul az "évekig"="8 nap" és a tájékoztatás egy senkire nem veszélyes üzemzavarról = eltusolás.

Mi így szeretünk téged.

Hórukk 2019.06.24. 23:15:49

@molnibalage: Szerintem mészároslőrinc is pont így, a te leírásod alapján keresett atomreaktort a világpiacon, valószínűleg egyformán szakértői vagytok a kérdésnek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 00:00:13

@Hórukk: Gratulálok az elmés megjegyzéshez. Hol vannak a műszaki jellegű észrevételeid?

dare 2019.06.25. 00:14:55

Engem egy kérdés foglalkoztat nagyon, és nem igazán tudom ki tudna nekem igazán választ adni erre a kérdésre.

Lesz Paks2, vagy nem lesz Paks2?

Kicsit habókos kormányunk van, és nem igazán értem az utóbbi időben (mondjuk előtte se nagyon), hogy mit miért tesz, és az utólagos magyarázatokat se tudom már hova tenni.
Szóval ha csak egy százalékos arányt megismerhetnék jelen pillanatban egy szakértőtől, azzal én már tökéletesen elégedett lennék.
Csak a miheztartás végett.
Nem az atom rossz, az atom jó vitát akarom most itt kinyitni, csak szeretnék kicsit tisztábban látni mit miért tesz a kormányzat.

invalid user name 2019.06.25. 03:47:39

A párhuzam Csernobil és pl. a Challenger baleset között borzasztó. A diktatúra relativizálása.

invalid user name 2019.06.25. 03:48:19

@dare:

pont A2 blogján kérdezed ezt...? :D

invalid user name 2019.06.25. 03:50:38

@molnibalage:

"Elvileg 115kg 2% dúsítású Urán-235 van egy RBMK-1000 -es blokkban."

hát nem egészen :)

invalid user name 2019.06.25. 03:52:45

@kemény keleti kommentelő:

"Ezekről lehet pontos adatot kapni ?"

nem lehet. nem készültek ilyen felmérések. még a likvidátorok pontos száma sem ismert, nemhogy az egészségi állapotuk. aki statisztikai adatokat idéz csernobil egészségügyi hatásairól az kamuzik.

invalid user name 2019.06.25. 03:58:18

@molnibalage:

"Vagy, mint az eredeti Combino rendelés légkondi nélkül, ahol csak a vezetőnek volt légkondija."

nagyon jó példa!

merugye megrendelték a combinókat klíma nélkül, mondván a Ganz villamosokban sincsen. seggfej politikusok. aztán a nagy üvegfelület és a kevés nyitható ablak miatt kiderült hogy kurvára kell az a klíma.

telt múlt az idő, a hármasmetró "felújított" szerelvényeibe nem rendeltek klímát.

miközben már tapasztalatok vannak arról, hogy szükséges és hogy utólag drágább.

ez már a kontraszekeció.

invalid user name 2019.06.25. 04:52:37

@molnibalage:

na nem bírom ki.

U235 hasadási energiája kb 84 TJ/kg.
TNT robbanás energiaja kb 4.2 MJ/kg.
vagyis 1 kg U235 100% hatásfokú hasadása nagyjából 20 kt TNT robbanásának felel meg.

Pakson egyetlen VVER440 blokkban van úgy negyven tonnányi urán, ezt minden látogatónak elmondják. Nyilván nem teljesen lineáris de jó becslés az RBMK-ra a 100 tonna.

A filmben az adott jelenetben nem nukleáris robbanásról beszéltek hanem arról hogy párezer köbméter víz gőzrobbanása mekkora pusztítást okozna. Erre most becslésem sincsen bár a megatonnás szám intuitíve soknak hangzik.

invalid user name 2019.06.25. 04:53:34

@molnibalage:

igen a 100 tonnában csak kb 2% a hasadóképes 235U

invalid user name 2019.06.25. 04:54:30

@Emmett Brown:

nemtom de ez megmagyarázza miért nem mosolyog.

invalid user name 2019.06.25. 04:58:54

@kemény keleti kommentelő:

azér nem :) A2-t elvakította a karrier lehetősége, aztán félredobták de jó kommunistaként a kivégzéséhez is asszisztált mint annó Rajk László.

molnibalage simán egy elvakult de nem nagyon okos pártkatona.

jagger3 · www.jagger.hu 2019.06.25. 05:14:41

Tetszik a poszt. Kérdésem lenne az alkotóhoz:
Tisztelt Professzor úr!
A baleset fő okaként megjelölt pozitív üregtényezőt jelöli meg. Kérdezném , hogy ez a tulajdonság nem pont abból következik-e, hogy a reaktor kettős célú (plutónium tenyésztésre is használható) és ez a tulajdonsága a megvalósítás technológiájával együtt szükségszerűen generálta ezt a tulajdonságot?
Vagyis, az üzem közbeni nyomás alatti átrakás - kiszedés folyamatának lehetősége - továbbá a plutóniumtermelés okán volt az a tulajdonság ami a polgári használatban ezt a tulajdonságot okozta?
A másik észrevételem és kérdésem, hogy a szabályzórudak grafit végei - tehát az a sajátosság hogy a rúd a reaktor magba kerülés előtt még növeli az aktivitást - nem e pont abból következik, hogy a tenyésztés során a rudakat visszaterhelt állapotban veszik ki, és ekkor ne álljon meg a reaktor?
tisztelettel, várva a válaszát!
~~~

Etniez 2019.06.25. 05:26:40

@eßemfaßom meg áll: A lakosság nem tudott egy súlyos üzemzavarról egy hétig. Ha te ezt nem érzed problémának, azt nem engem minősít.

dare 2019.06.25. 05:37:05

@invalid user name: Hol máshol?
Nem arra vagyok kíváncsi, ki mit szeretne vagy mit gondol róla, hanem arra, hogy jelen pillanatban hány % esély van ennek a Roszatomos konstruciónak a megvalósulására.
Tényleg érdekelne Aszódi véleménye erről, akkor is, ha 100%- nak tartja ezt.

invalid user name 2019.06.25. 05:53:56

@dare:

"Kicsit habókos kormányunk van"

írod szépen. ámde A² ennek a habókos kormánynak volt kormánybiztosa :) egy darabig. aztán bűnbakot csináltak belőle és ő boldogan vállalta az áldozatot.

invalid user name 2019.06.25. 05:54:54

@Etniez:

nem csak a lakosság hanem az egész esemény kommunikációja komcsi reflexeket mutatott.

invalid user name 2019.06.25. 06:09:30

@jagger3:

szerintem maga az RBMK-1000 már nem szolgált plutóniumgyártást, csak a tervezése alapjául szolgáló konstrukció.

invalid user name 2019.06.25. 06:11:23

@molnibalage:

látom már honnan szedted 115 kg-ot -- ennyi urán van az RBMK-1000 egy kazettájában.

de ilyen kazettából a reaktorban van majdnem 1700 darab.

invalid user name 2019.06.25. 06:51:39

@molnibalage:

egy kazettában van 115 kg urán.

de van kb 1700 kazetta.

jagger3 · www.jagger.hu 2019.06.25. 07:13:10

@invalid user name: szerintem - ismerve a szu által előállított atomfegyverek számát - (leszerelési egyezmények igen pontos képet adnak erről, nem tudok mást elképzelni, mint a polgári célra is használt reaktorok tenyésztésbe fogását, ugyanis ekkora mennyiségű plutónium előállításhoz külön tenyésztőreaktorok sokaságára lett volna szükség.
(erre külön sem pénz sem szándék sem volt az akkori vezetéstől, hanem a polgári atomerőműveket használták tenyésztésre IS, arra alkalmas helyekre, olyan fűtőelem kazettákat tettek amiben szegényített (U-235 öt tekintve) uránium (U-238 ra dúsítotott) lehetett így a konverzió során kisebb mennyiségű hasadvánnyal kell számolni, és a keletkező Pu-239 mellett a tenyésztés rövidsége (1hónap kb) nem szaporodik fel a reaktorméregnek számító nehezebb Pu izotópok.)

Kíváncsi lennék a szerző véleményére is.

project640 2019.06.25. 07:34:16

@invalid user name: én is így tudom, hogy az RBMK-1000 elméletben képes volt a plutoniumgyártásra, de nem arra használták

invalid user name 2019.06.25. 07:38:59

@jagger3:

lehetséges -- az RBMK-ban azért nem volt valódi nyomástartó containment, hogy üzem közben lehessen kivenni fűtőelemeket. De nem tudom, ezt hogyan oldhatták meg, a balesetet is a nagyobb energiaigény miatti halogatás idézte elő.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 07:52:29

@invalid user name: A kommentem lényege az volt, hogy ha a reaktorban levő összes U235 mágikusan elhasadt volna 100% hatásfokkal, akkor sem lett volna 3Mt-ás robbanás.

7000 tonna víz elgőzölögtetésével meg végképp nem főleg, ha nem zárt térben történik.

he U-235 nucleus can split in many ways, provided the atomic numbers add up to 92 and the atomic masses add to 236 (uranium plus the extra neutron). The following equation shows one possible split, namely into strontium-95 (95Sr), xenon-139 (139Xe), and two neutrons (n), plus energy:[6]

235 U + n ⟶ 95 S r + 139 X e + 2 n + 180 M e V {\displaystyle \ {}^{235}\mathrm {U} +\mathrm {n} \longrightarrow {}^{95}\mathrm {Sr} +{}^{139}\mathrm {Xe} +2\ \mathrm {n} +180\ \mathrm {MeV} } {\displaystyle \ {}^{235}\mathrm {U} +\mathrm {n} \longrightarrow {}^{95}\mathrm {Sr} +{}^{139}\mathrm {Xe} +2\ \mathrm {n} +180\ \mathrm {MeV} }

The immediate energy release per atom is about 180 million electron volts (MeV); i.e., 74 TJ/kg. Only 7% of this is gamma radiation and kinetic energy of fission neutrons. The remaining 93% is kinetic energy (or energy of motion) of the charged fission fragments, flying away from each other mutually repelled by the positive charge of their protons (38 for strontium, 54 for xenon). This initial kinetic energy is 67 TJ/kg, imparting an initial speed of about 12,000 kilometers per second. The charged fragments' high electric charge causes many inelastic collisions with nearby atoms, and these fragments remain trapped inside the bomb's uranium pit and tamper until their motion is converted into heat. This takes about a millionth of a second (a microsecond), by which time the core and tamper of the bomb have expanded to plasma several meters in diameter with a temperature of tens of millions of degrees Celsius.

A te kb. 1 kg Pu 235 ---> 20 kt számod tényleg kb.

74 TJ to kt
www.convertunits.com/from/terajoules/to/kiloton

Nem értem, hogy miért akartál kijavítani valamit, amikor ott nem volt mit.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 07:58:35

@Etniez: Mondom, te a vegyi üzemek és többi erőmű üzemzavarairól tájékoztatást kapsz? Ezzel szemben az atomerőművek akkor is bekerülnek ma a hírekbe erős túlzással, ha a budiban kiégett egy izzó...

Az, hogy a környékeden levő vegyi üzemben robbanás történt és majdnem két ember meghalt nem jelent meg sehol. Bár még az sima ipari balesetek halálesetei sem mindig...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.06.25. 08:14:40

@invalid user name: Csernobil természetes uránnal ment, vagyis csak 0,7 százalék U235.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 08:34:40

@Etniez: a lakosságra semmilyen hatásal nem volt az üzemzavar, szóval max a heti kis színesben okozott neki lemaradást, hogy nem azonnal tudta meg, hogy nem történt semmi ami veszélyeztetné. Mindemellett az eredeti hazugságod ez volt: " semmit nem tudott róla a lakosság, ÉVEKIG nyomoztak újságírók, hogy kiderüljön mi történt." Mindeközben ezt írja az index.hu 2003.05.25-én:

"Az atomerőmű vezetése szemmel láthatóan kezét-lábát töri, hogy minél pontosabban, alaposabban és hitelesebben tájékoztasson, közzétették a belső vizsgálat jegyzőkönyvét, két hete a vezér minden áldott nap sajtótájékoztatót tart, és gyakorlatilag felolvassa a diszpécsernaplót " És tévedtem, már 17-én ott volt az origón a részletes cikk.

invalid user name 2019.06.25. 08:39:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

az eredeti dizájn azzal ment de az RBMK-1000-ben már 2%-ra dúsított uránt használtak. A ciklus végén is 1% körül volt még a 235U.

de a filmben is gőzrobbanást említettek. most néztem utána, a reaktor alatti medencékben kb. 20 ezer m³ víz volt. ha ennek tizede forr el a coriummal találkozva az nagyságrendben néhány tíz TJ energiájú gőzrobbanáshoz vezetett volna. 1 kg TNT robbanása nagyjából 4 MJ. Vagyis a gőzrobbanás kb 6-8-10 kT TNT-nek megfelelő energiával dobta volna szét a reaktorépületet. Az elég sok (ha nem is MT amit a filmben mondtak), a többi három reaktort is komolyan fenyegette, de biztosan nagy területet szórt volna be a nagyon radioaktív törmelékkel.

Szóval nem ok nélkül küldték be a búvárokat.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 08:40:28

@Etniez: "egy súlyos üzemzavarról " akire nézve súlyos volt a tudott róla, Gizikére nézve a panel 6.-on meg semmi kockázata nem volt.
fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0308/szatmary0308.html
"A 2003. április 10-én a paksi 2. blokkon bekövetkezett súlyos üzemzavar nem járt sem személyi sérüléssel, sem a környezet elszennyezésével."

invalid user name 2019.06.25. 08:42:36

@eßemfaßom meg áll:

"a lakosságra semmilyen hatásal nem volt az üzemzavar"

pedig jutott a környezetbe is (igaz, kis mennyiségű) izotóp. ez, meg a balesethez vezető okok indokoltak volna egy INES3 besorolást. de elsikálták.

invalid user name 2019.06.25. 08:44:19

@molnibalage:

az élet nem habostorta. autóbalesetben milliók halnak meg évente. repülőbalesetben százak. mégis az utóbbi a HÍR.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 08:52:12

@Hórukk: "Azért a Mercedes az Mercedes, a Lada meg Lada - változatlanul. "

2003-ban Pakson pont a Mercedes okozta a galibát, a mellette pöfögő Ladával a beindítása óta nincs érdemi baj.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 09:02:00

@invalid user name: Mit sikáltak el? INES3 besorolása van a 2003-as üzemzavarnak 2003.04.17. óta Ahogy 2-ről 3ra módosították ment is a tájékoztatás a nyilvánosságnak.

invalid user name 2019.06.25. 09:04:28

@molnibalage:

csak a reaktor töltete, ami nem 115 kg hanem kb 190 tonna urán volt (a ciklus elején 2% a végén 1% alatti 23U5 tartalommal).

invalid user name 2019.06.25. 09:06:40

@eßemfaßom meg áll:

"2003-ban Pakson pont a Mercedes okozta a galibát"

a 2004-as balesetnek sem egyetlen oka volt, hanem kb tíz ok láncolata, érdemes végigolvasni a történetet. És ebben a tízben csak az egyik volt a siemens-framatome béna mérnöke, aki nagyjából annyit érthetett az atomfizikához, mint Gyatlov és Fomin együtt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 09:23:14

@invalid user name: Áruld már el, hogy mitől robban fel a gőz? A tengerbe ömlő lávától robban a tengervíz? Mert kb. ezt láttad volna. A córium ahogy átégeti magát bármilyen födémen felette lyuk lesz. Ha elforr a víz akkor a gőz merre száll fel...?

Ne fárasszál már...

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 09:27:42

@invalid user name: nem 2004 hanem 2003 és a mercedes tisztítótartály volt alapból hibás tervezés, az volt a kiindulási ok. Ezt tetézte németfrancia szakértelem.

Közben a lada meg dolgozott nyugiban (mármint a másik blokk)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.25. 09:28:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem mese. Nem hiheted, hogy mindenben van irányítás, egy kis cégnál is, de pont a világrendszer gazdátlan.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 09:36:29

Á az internet nem felejt: már az üzemzavar napján (10-11 éjjelén kezdődött a dolog) kint volt a hír:

www.origo.hu/itthon/20030411radioaktiv.html

"Felfüggesztették a Paksi Atomerőmű egyik reaktorának karbantartási munkálatait, miután radioaktív gáz megjelenését észlelték." "A környező települések polgármestereit sms-ben értesítették az esetről."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 09:47:37

@MAXVAL bircaman közíró: Befejeznéd végre ez spammelést A konteó blogok kettővel odébb vannak. Ha nincs műszaki vagy hasonló területen észrevételed, akkor maradjál már csendben.

al Dajjal 2019.06.25. 10:07:47

@molnibalage: "Áruld már el, hogy mitől robban fel a gőz? A tengerbe ömlő lávától robban a tengervíz? Mert kb. ezt láttad volna. A córium ahogy átégeti magát bármilyen födémen felette lyuk lesz. Ha elforr a víz akkor a gőz merre száll fel...?"

Tégy egy befőttes üveg tetejére egy tölcsért, majd a tölcsért töltsd meg színültig mézzel és megérted.

Nancsibacsi 2019.06.25. 10:15:30

@molnibalage: A tengerbe ömlő lávától azért nem robban fel a tengervíz, mert van "helye" terjedni, és ott lehülni. Amúgy a víz (vagyis gőz) magas hőmérsékleten - kb 900 celsius - normál légköri nyomáson is felbomlik hidrogénre és oxigénre, ami ugyebár durranógáz.
Ettől függetlenül maga a halmazállapot változás, vagyis a gőzképződés zárt helyen robbanásszerű folyamathoz vezethet, és szokás ezt robbanásnak nevezni (pedig nem is az).

invalid user name 2019.06.25. 10:16:02

@molnibalage:

"Áruld már el, hogy mitől robban fel a gőz?"

íme:

bfy.tw/OGnc

invalid user name 2019.06.25. 10:18:51

@eßemfaßom meg áll:

valóban 2003, elírtam (tényleg).

a tartályt a siemens-framatome tervezte -- majd az országos atomenergia hivatal jóváhagyta. és ez még mindig csak kettő az okok hosszú láncolatából.

invalid user name 2019.06.25. 10:29:00

@MAXVAL bircaman közíró:

"de pont a világrendszer gazdátlan."

ez a tériszony egyik fajtája, amikor nagyon szorong a számára túl komplex dolgoktól. ezt a szorongást hatékonyan lehet csökkenteni azzal, ha a mindenütt jelenlevő komplexitást (kicsit a gyerekkorba visszasüllyedve) körberajzolja és nevet ad neki.

a kisgyerek az esti lefekvés előtti szorongását elnevezi "farkasnak" -- bircaman "háttérhatalomnak." kb 2011-ben jelent meg ennek az első tudományos elemzése, kb azzal a címmel, hogy a szorongó emberek menekülnek a konteókba.

"Conspiracy theories conform to a strategic logic that helps vulnerable groups manage threats."

(Joseph E. Uscinski - University of Miami, Joseph Parent -- University of Miami, Bethany Torres
- State University of New York (SUNY) Buffalo, 2011).

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 10:29:18

@invalid user name: tervezte és gyártotta majd üzemeltette

Igen, a hivatal is hibás az engedélyezés miatt, ilyen az ha bíznak a mercedes hozzáértésében. És közben itt a ladát fikázza a kommentelő.

Mindemellett az atomenergia annyira biztonságos, hogy " Csernobil és Fukusima közötti legkomolyabb atombaleset" (HVG megfogalmazás) nem járt sem áldozattal sem környezetkárosítással.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 10:31:25

@al Dajjal:

1. A tér nem volt tele vízzel, tehát magába a térben is volt hova tágulnia a gőznek.
2. Ahol a kórium lezuhant volna a vízbe, ott lett volna egy lyuk.
3. A nyomás nem ugrásfüggvény szerint nőtt volna, tehát az épület egyes részei lehet, hogy leomlottak volna és még nagyobb felületen távozik a gőz.

A fűtőelem hőtermelése annyira korlátos volt, hogy hetek alatt sem olvasztotta át a födémet és mivel a felülete a nagy sűrűsége miatt kicsi ezért a buborékos forrás miatt eleve korlátos a gőzképződés sebessége...

Írd már be a keresőbe, hogy lava + sea

Vagy nézz ilyen videót. Igen, a hőteljesítmény gyorsan csökken, de nem tűnik fel az elején, hogy a gőzképződés milyen sebességű és szépen elmegy robbanás nélkül?
www.youtube.com/watch?v=4d_wmgLlT-c

invalid user name 2019.06.25. 10:35:45

@eßemfaßom meg áll:

különös módon épp az autokratikus rendszerekje jellemző gondolkodásmódot követed (nevezzünk meg egy felelőst). valójában sosem egyetlen felelős van, mindig döntések láncolata vezet a balesetekhez.

normálisan működő rendszerekben feltérképezik az egész láncolatot, és a lehető legtöbb ponton beavatkoznak. a felelős megtalálása és megbüntetése ugyanis nem növeli a biztonságot, hanem paradox módon csökkenti. A Csernobil sorozat nagyon szépen világított rá erre.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 10:35:56

@Nancsibacsi: Az épületben is volt, hiszen felfelé nyitott volt. Ha a gőznyomás nőtt volna, mert nem tudja elvezetni a fenti réseken, akkor is szépen felnyílt volna itt-ott az épület, de az, hogy insta robbanás lesz, az nettó téveszme.

Ezen felül nem volt színültig elárasztva az épület, tehát a víz felett eleve volt szabad tér.

invalid user name 2019.06.25. 10:38:03

@molnibalage:

most hogy ilyen szépen levezetted, tényleg úgy tűnik, hogy okosabb vagy, mint az összes fizikus, aki a helyszínen, a körümények pontosabb ismeretében mégis szükségesnek tartotta a medence leeresztését.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 10:40:36

@invalid user name: Ez a nagy büdös semmire volt érv, mert nem témába vágó eseteket kapsz vele, de oda se neki. Pl. mi frász érdekel engem melegvíz kazánok vagy más kazánok robbanása, ami nyomástartó rendszer hibájának az eredménye...? A leomlott épület minden volt, csak nem nyomástartó edény.

Megkérhetnélek, hogy más fárassz a hülyeségekkel?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 10:43:27

@invalid user name: Persze, mert problémát okozHATOTT volna, de

1. végül nem okozott
2. ha bezuhant volna, akkor még többletdózis került volna ki, de szó nem volt Mt-ás, de még kt hatóerejű robbanásról sem.
3. A hűtőrendszert, amiért ástak meg sem építették (a sorozat azon része is marhaság volt, hogy a SZU összes folyékony nitrogénjára szükség van, pont akkora túlzás volt, mint a Mt-ás robbanás)

invalid user name 2019.06.25. 10:44:56

@molnibalage:

tényleg, egyre szilárdabb meggyőződésem, hogy te vagy a legokosabb ember. köszönöm. mostanáig esélytelennek tartottam, hogy a hétmilliárdos bolygón találkozhatom a legokosabb emberrel. erre pont egy magyar az illető, és összefutunk egy blog kommentjeiben. ez szenzációs!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 10:47:47

@invalid user name: Személyeskedés és LMGFY marhaságok helyett talán linkelhetnél olyan eseteket, amik felállása hasonló. Egy felülről nyitott medencébe pottyanó meleg tárgyakról.

Az, hogy ideböfögöd a steam explosion szavakat az nem érv semmire főleg, ha a fizikával ellenkezik az, amit böfögsz.

invalid user name 2019.06.25. 10:58:09

@molnibalage:

sajnos én nem vagyok mindenkinél okosabb ezért nem tudok választ adni a kérdésedre.

Egy csomó mindent csupán elolvasok és ha az koherensnek tűnik (önmagával és a korábban már elég stabilnak tűnő ismereteimmel) akkor -- puhán -- elhiszem. Aztán ha gyűlnek a megerősítő bizonyítékok akkor az elhivés fokozatosan megszilárdul. depersze mindig ott marad a lehetőség a felülírásra, azzal a feltétellel, hogy erős konszenzus megroppantásához erős bizonyítékok szükségesek. Ezzel együtt is sokszor tévedek, hiszen (mint írtam) nem vagyok olyan okos, mint te.

al Dajjal 2019.06.25. 11:18:34

@molnibalage: A tenger nyílt, a tartály zárt. A corium nem az egész födémet égeti át, hanem egy pontját és ott elkezd befolyni, ezzel a nyílást is elzárja (méz, tölcsér). A bent lévő víz melegszik, melegszik, majd elkezd forrni, a gőz mennyisége növekszik, míg a nyomás szét nem veti a tartályt. (Majdnem tele volt vízzel, így nem sok hely maradt a keletkező gőznek.)
Nem úgy kell elképzelni, hogy a corium belép, s durr, mint egy bombánál, hanem a folyamatok percek/órák/napok alatt gőzrobbanáshoz vezetnek.

invalid user name 2019.06.25. 12:17:44

@MAXVAL bircaman közíró:

ez teljesen koherens -- a saját világmagyarázatát mindenki valóságnak tartja, nem összeesküvés-elméletlnek.

én élvezem, amikor felismerem a világ működésében az összefüggéseket és szabályokat, úgy, hogy nem kell hozzá egy deus ex machina. sajnálom, hogy azok, akik szoronganak, kimaradnak ebből.

invalid user name 2019.06.25. 12:18:34

@MAXVAL bircaman közíró:

"S nem szorongok." -- hát persze. megszoktad. nem szorongsz, de azért nyugodtabbnak érzed magad, ha feltételezel egy háttérhatalmat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.25. 12:25:16

@invalid user name:

Nem, az összeesküvéselmélet AKKOR is összeesküvéselmálet, ha valaki hisz benne.

Etniez 2019.06.25. 12:53:48

@eßemfaßom meg áll: Hiába bagatelizáljátok, nem véletlen, hogy az atomenergia külön van kezelve a többi veszélyes üzem, mert ha baj van (lásd pl Csernobil), akkor az egész világra kihatással lehet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 13:01:18

@invalid user name: Mivel hő és áramlástechnikai mérnökként láttam pár nyomástartó és gőz rendszert és van fogalmam emiatt a fizikáról és nem "elhiszek" dolgokat. Tudom, vagy nem tudom.

@al Dajjal: Jaj...

Ha szerinted teljesen elzárja a lyukat az olvadó anyag, akkor eleve tévedsz. Sorolom is, hogy miért.

1. A tartály tetejére esik a massza. A sűrűsége elég magas, tekintve, hogy az uráné majdnem 20 tonna/m3. A kórium sűrűsége nagy. A tömegét ki se bírja a tartály. Miért?

2. Ráesett a fincsi meleg kórium. A tartály fém, jól vezeti a hőt. Először elkezdi szépen meglágyítani a fémet kórium. Tudod a fémek szilárdsága csökken a hőmérséklettel. Nagyon.

www.researchgate.net/profile/David_Byrd4/publication/228596200/figure/fig6/AS:302081299763209@1449033202733/Elevated-temperature-tensile-strength-comparison-of-ferritic-stainless-steel-ODS-alloys.png

Aztán ahogy csökken a szilárdsága a nagy tömeg alatt szépen berogy a tartály teteje, mert eleve nem tervezték ekkora tömeg megtartására a palástot nemhogy úgy, hogy annak hőmérséklete miatt a szerkezeti szilárdság a töredékére esik.

(Tegyél be a mikróba fém állványon egy műanyag fedőt és nézd, ahogy leolvad és saját tömege alatt bezuhan úgy, hogy semmi nincs rajta.)

3. Az atmoszferikus tartályok tervezési nyomása 0,5 barg. Tegyük fel, hogy igaz lenne, amit állítasz. 2-3 barg táján már régen eldurrannak, nem tud benne nagy energia felhalmozódni, rohadtul nincs itt szó több száz vagy ezer tonna TNT egyenérték hatőerőről. A leggyengébb varrat mentén régen felhasad a tartály.

De mint mondtam, még sem sem történik meg, hiszen mint ismertettem odafent a tartály már régen összecsuklott a kórum tömegétől és eleve kilágyul. Még, ha totál sci-fi módon elzárná a lyukat a kilágyult acélnál szépen megfolyik a tartály, ahogy a varratoknál is. Nem fog ott semmi robbanni.

4. A kórium mérete és felülete kicsi, nem tudott volna sehogy a teles vízfelülettel érintkezni, maga a nyomás is lassan épült volna fel.

Tessék, a tömegre becslés, 130 +/- 40 tonna körül
link.springer.com/article/10.1007/BF02416427

Képek is róla.
rarehistoricalphotos.com/the-elephant-foot-of-the-chernobyl-disaster-1986/

Fogalmazzunk úgy, hogy te ezt nagyon, de nagyon nem gondoltad végig. Te valami végtelenül merev testnek képzeled el a tartályt, ami megtartja az a laza 100+ tonnát és ellenál a kilágyulásnak meg azt hiszed, hogy a nagy nyomásnak eleve ellenáll. Ebből semmi nem igaz.

Mi lenne fantáziálás helyett picit végiggondolni az egészet? Hm...?

invalid user name 2019.06.25. 13:08:41

@molnibalage:

"Mi lenne fantáziálás helyett picit végiggondolni az egészet?"

tök jó hogy te végiggondoltad. lényegi kérdés, tényleg.

invalid user name 2019.06.25. 13:10:34

@MAXVAL bircaman közíró:

"Nem, az összeesküvéselmélet AKKOR is összeesküvéselmálet, ha valaki hisz benne."

így van. csak a SAJÁT konteóját éppen nem konteónak tartja az ember, hanem valóságnak. ezért beszélsz te is valóságként a háttérhatalomról, mert nem konteónak tartod, hanem valóságnak. és ezek az érzelmi bilincsek nagyon erősek, tehát ha konkrét tények és a konteó közül kell választani, mindig a konteó győz.

ilyen ez a tudomány.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 13:31:40

@Etniez: Basszus pont Csernobil a bizonyíték arra, hogy még az balfék RBMK design és öngyilkosság a reaktorral sem okozott globális nukleáris katasztrófát. Az, hogy kimutatták a világon mi történt az amiatt van, hogy

ad.1. Borzalmasan kis aktivitást tudunk mérni pontosan.

ad.2 Ezek a kis aktivitások és abból adódó sugárterhelések nemhogy az emberi szervezet tűrőképessége alatt voltak, de a háttérsugárzás éves ingadozása nagyobb. Itthon kb. 1-2 mSv többlet terhelést okozott.

aszodiattila.blog.hu/2016/04/26/csernobil_201

Ez vicc. A Föld egyes területein a természetes háttérsugárzásból adódó dózis bőven az itthon erőművi dolgozóknak megengedett éves 25 mSv felett van. Jelen állás szerint ehhez is adaptálódik a szervezet.

en.wikipedia.org/wiki/Background_radiation#Areas_with_high_natural_background_radiation

Megdőlni látszik a 0 sugárzás is probléma hipotézis és még az is az asztalon van, hogy egy pontig a sugárzás stimulálja a szervezetet és nem káros, hanem akár pozitív is lehet. Persze ez a 1-25-50 (?) mSv nagyságrend lehet, nem arról van szó, hogy akkor kapjon rendszeresen mindenki masszív adagokban 0,1 Sv nagyságrendű terhelést.

Szóval ez alapján Csernobil (vagy Majak) hol hat ki az egész világra...? Ha neked az kihatás, hogy kimérjük, de kb. semmit sem érzel belőle, akkor lelked rajta.

Csak ne csodálkozz, ha számolni tudó ember kiröhög, mikor kiderül, hogy az éves dózisa 3-6 mSv és ebből Csernobil adott a legsúlyosabb évben +1-et. Aztán még ennyit sem. Az EÜ határérték, ami iszonyatosan túlbiztosított meg 25 mSv volt a dolgozóknak, ami régen lehetett egy évben is 50, ha 5 éven belül az összseg 100 mSv alatt volt. Azóta meg kb. kerekítési hiba, 0,005 mSv/év vagy annyi sem a hatása.
en.wikipedia.org/wiki/Background_radiation#Background_dose_rate_examples

És Csernobil kb. olyan reaktor volt, amit mintha kb. arra terveztek volna, hogy katasztrófa esetén még szar is legyen. Mert nincs más olyan reaktor, ahol több ezer tonna grafit éghetne és szórhatná a sugárzást. Várnám annak kifejtését, hogy egy olvadékcsapdás, kontémentbe zárt PWR reaktorban milyen katasztrófa lesz globális, amikor Csernobil sem volt az.

Komolyan mondom, hogy a falnak megyek attól, hogy egyesek miféle érzelmi alapon, bármiféle mért érték és számok nélkül, hogy "az egész világra hatással van". Nem. Nincs. Ki tudod mérni a minimális háttérsugárzás növelés, de az nem jelenti azt, hogy hatással van az bárkire és bármire.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.25. 13:38:25

@invalid user name:

Te hiszel a Newton-féle gravitáció konteóban? Azt mondja az illető angol, hogy egy titokzatos erő vonzza a tömegeket. Nem röhejes?

jagger3 · www.jagger.hu 2019.06.25. 13:53:37

@invalid user name, @molnibalage

olyan anyag hogy "kórium" nincs.
Van cirkónium, ami 410 cfok felett reagál a vízzel azt bontja és hidrogén keletkezik.
és van ott túlhevült grafit is, ami szintén bontja a vizet, és máris van mi felrobbanjon, mondjuk nem atomrobbanással. ahoz hogy a víz találkozzon a grafittal, a grafit csatornákban lévő cirkóniumcsöveknek ki kell pukkadni, amit nem túl nehéz elképzelni hiszen nukleáris és technikai okokból a falvastagsága mindössze 4 mm!

És hogy nem a levegőbe / ből beszélek hitelesnek tekinthető forrás itt:
www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/25/028/25028966.pdf?r=1
15 oldal alja és rajzok utána.

Gukker 2019.06.25. 13:54:35

@MAXVAL bircaman közíró:
<OFF>Úgy látom hosszú évek kitartó munkáját siker koronázta. Elérted wmiki szintjét. Gratulálok!</OFF>

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 14:09:29

@jagger3: Kórium az annak a masszának a neve, amiben van radioaktív anyag mindenféle keveréke. Crikónium is lehet benne. Az már alaktalan massza, a reaktor és a fűtőelemek maradéka.

Nem értem, hogy az általad linkelt anyag az hogyan jön a 15. (nyomtatott oldalszám) rajzokból.

al Dajjal 2019.06.25. 14:34:38

@molnibalage: Oké, hülye vagyok, nem értek hozzá. Meg azok a tudósok sem, akik tök feleslegesen küldték be a búvárokat a sugárzónába egy nem létező veszély miatt, mert csak... Mert beküldték őket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 14:38:43

@al Dajjal: Igen, utólag kiderült, hogy teljesen feleslegesen sőt, még talán rontott is csak a helyzeten.

6. pont.
forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termel%C3%A9s-energiagazd%C3%A1lkod%C3%A1s.631/page-371#post-570166

A bányászok munkája is felesleges volt, 8. pont.

(A két heroizáló része a sorozatnak.)

jagger3 · www.jagger.hu 2019.06.25. 14:41:13

az nem"kórium" hanem LFCM, amire a szakirodalom hivatkozik. így hivatkoznak rá, ez a neve. a "kórium" csak a wikiolvasóknál divatos.
példa:
www.cambridge.org/core/journals/mrs-advances/article/synthesis-of-simulant-lavalike-fuel-containing-materials-lfcm-from-the-chernobyl-reactor-unit-4-meltdown/DA47AE352ECA18D576275AC3456F65FC
Az irománnyal kapcsolatban: nem értetlenkedni hanem olvasni kell.
Az irományban igazából a belső cső méretét, falvastagságát és anyagát lehet megtalálni a jelzett helyen, sok más érdekesség mellett.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 14:45:16

@jagger3: Nem érted. Egész egyszerűen nem értem, hogy mit akarsz mondani az anyaggal. A reaktor egy része és annak üzemanyaga egy masszává változott.

A vita arról megy hogy ez a lentebb levő tartályokra zuhanva, amiben víz is volt mit okozott volna. Hogy jön ide a reaktor belső cső mérete és falvastagsága, ha arról beszélsz? Rég elolvadt ott már minden.

invalid user name 2019.06.25. 14:46:40

@MAXVAL bircaman közíró:

a tudományos módszertan elég erős alapelveinek megfelel.

1. a hipotézis megmagyarázza a tapasztalat jelenségeket
2. modellez (leír) olyan jelenségeket, amelyeket még nem tapasztaltunk de ki tudjuk próbálni
3. így aztán, kiderülhet, hogy a hipotézis
- érvényes (persze további modellezett jelenségeken keresztül ellenőrizni kell)
- pontatlan, kiegészítésre szorul
- melléfogás, ki kell dobni.

és amikor kétszáz évvel az angol után egy svájci faszi kijött az általános relativitáselmélettel, a newtoni gravitáció még mindig érvényes maradt, a svájci azt is elmondta, hogy milyen határokon belül. és amikor a gps-ed mondja hogy "húsz méter múlva forduljon balra" abban abban benne van a newtoni mechanika, a specrel az áltrel, a kvantummechanika és talán még kálmán rudolf is.

a konteók közös jellemzője, hogy nem ellenőrizhetők.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.25. 15:06:08

@invalid user name:

S mire alapozod, hogy ami nem tudományos, az automatikusan konteó?

Hozzáteszem - de ez most mellékes - a tudományos elméletekneknek is mindig van nem-racionális, bizonyíthatatlan eleme?

invalid user name 2019.06.25. 15:10:24

@MAXVAL bircaman közíró:

"ami nem tudományos, az automatikusan konteó"

ha elzárkózik az ellenőrizhetőség elől, akkor nem tudományos.
nem azt mondtam, hogy minden konteó, ami nem ellenőrizhető.
azt mondtam, hogy a konteók közös jellemzőhe, hogy nem ellenőrizhetők.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.25. 15:53:20

@invalid user name:

Akkor az összes társadalomtudomány konteó, pl. a közgazdaságtan, a pszichológia.

kemény keleti kommentelő 2019.06.25. 16:02:38

@invalid user name: Akkor te írtad a posztot ? Bocs, de véleményt én is tudok mondani. Nem haragszol, ugye ?
Én a poszt íróját szeretném megkérdezni, hogy volt-e a kutatásai alatt ilyen adat birtokában.
Mondjuk, hogy 10 %-al megnőtt az ilyen-olyan betegségek aránya, vagy a születésekben lett valami jellemző anomália.

invalid user name 2019.06.25. 16:13:11

@MAXVAL bircaman közíró:

a te logikai érzéked szerint láthatóan az :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.06.25. 16:16:16

@kemény keleti kommentelő: olvasd el a másik, linkelt posztját, benne van.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 18:38:38

@invalid user name: Ha valaki megtervez, legyárt és üzemeltet egy szart akkor azért csak lehessen már felelősnek tekinteni ha az a szar eldurran üzem közben.

eßemfaßom meg áll 2019.06.25. 18:43:50

@Etniez: ok, és ez hogy kapcsolódik a korábbi netto hazugságodhoz?

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2019.06.25. 20:34:53

@molnibalage: Egyreszt, milyen fem tartalyrol fantazialsz? Mondjuk karikazd be ezen a kepen, hogy szerinted hol volt... (i.imgur.com/bWf7DVd.jpg)

Masreszt kurva konnyu utolag okosnak lenni, mit volt meg nem volt ertelme csinalni, csak akkor es ott tenyleg egy olyan helyzet volt, ami elotte soha sehol. Azt, hogy az urany (egy resze legalabb) lavakent folydogalt ide-oda az epuletben 1986 decembereben fedeztek fel. Azt, hogy a nagyon nagy resze ilyen formaban tavozott a reaktortartalybol 1988 nyaran, de teljes bizonyossag csak 1991-ben lett. Addig mindenki csak tippelgetet, sot, meg most is csak az megy azzal kapcsolatban, hogy milyen folyamatok jatszodtak le a reaktorban pontosan. Szoval lassabban a huylesegezessel.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.25. 21:26:00

@KennyOMG: Okas, akkor betomedence volt a tartály, de ha meg nem állandó a vízszint, akkor annak lélegeznie kell valahol, tehát nem zárt felülről és az sem bír ki nagy nyomást, hamarabb eldurran.

A lényeg az, hogy nemhogy nem Mt, de kt hatóerőkről nincs szó, ahogy a sorozat ostoba módon beletett ilyet. Az nem elég drámai önmagában, hogy egy robbanás kiszórna még radioaktív anyagot és a talajvíz szennyezés? Mi szükség volt ilyen fizikai képtelenségre = ökörségre?

A csapból is ez a része folyik vissza gyök2 emberektől. Vastaps...

invalid user name 2019.06.27. 08:42:03

@eßemfaßom meg áll:

"Ha valaki megtervez, legyárt és üzemeltet egy szart akkor azért csak lehessen már felelősnek tekinteni ha az a szar eldurran üzem közben."

természetesen lehet, csak nem hasznos -- viszont káros. a valódi felelős nem az, aki legyártotta, üzemeltette és eldurrantotta azt a szart, hanem az, aki az alkalmatlan embert a pozíciójába helyezte, aki nem gondoskodott arról, hogy az alkalmatlansága idejében kiderüljön, aki nem épített be ellenőrzési pontokat a folyamatba, hogy egy hiba idejében (még a katasztrófa előtt) kiderüljön.

Találni egy felelőst és megbüntetni egyszerű: a bosszúvágyat kielégíti. Épp ezért gyanakvást kelt: talán csak bűnbakot találtak, a valódi felelősök sunnyognak. És a rendszerben ott marad a katasztrófa lehetősége, mert mindaz, ami a katasztrófához vezetett, nem változott.

Az emberek (egyesével) mindig hibázhatnak. Akkor is, ha büntetés fenyegeti őket, sőt, akkor még feszültebbek. A rendszert kell olyanná tenni, hogy a hibák idejében kiderüljenek. És ez az a pont, ahol a büntetés káros. Mert ha hibázok, és büntetés fenyeget, akkor megpróbálom eltussolni a hibát, "vigye el más a balhét."

Hórukk 2019.06.27. 12:34:33

@eßemfaßom meg áll: Nem igaz, már a Ladával is van gond: csöpög a budi a férfiöltözőben. A merci az merci, de ha az oroszok gyártják, akkor csak Moszkvics. index.hu/kulfold/2019/06/27/orosz_repulogepbaleset_2_pilota_meghalt/ Szegények... De az azért elgondolkodtató, hogy a 2-ből egy motor hibája miatt nem tudnak fékezni, nem tudnak irányt tartani és kigyullad egy egész gép az ütközéstől. Szerencsére most az utasok megmenekültek. Na ez az orosz technika. Hétköznapi hiba is nagy durranáshoz vezethet, a többi rendszer gyengeségei miatt.

Hórukk 2019.06.27. 13:02:52

@molnibalage: Nincs műszaki jellegű megjegyzésem, mert nem különösebben értek hozzá. Persze ha orosz lennék, akkor meginnám a bögre vodkát és ottani mércével mérve máris értenék hozzá. Ha a többiek is meginnák (szokás szerint), akkor lehet, hogy hallgatnának is rám reaktorügyben. Az atomerőmű létesítésének ügyében a végső döntést nem a mérnököknek kell meghozni, hanem - jó esetben közmegegyezésen alapuló - politikai döntés születik róla. Ez a döntés persze lehet hibás, vagy épp megvesztegetéssel befolyásolt. Egy atomerőmű komplex beruházás, így azt, hogy ki kapja a beruházást, nagyban kellene hogy befolyásolja az adott ország általános műszaki-biztonsági kultúrája. Bár az oroszok képesek 1-1 csúcsproduktum előállítására (részben vagy egészben nyugati technológiák másolásával és adaptálásával), egy komplex beruházás esetén egészen nagy eséllyel csesznek el valami fontos dolgot (mert azt egy az egyben nem lehet ellopni). Az orosz technikák rossz üzemeltetési és baleseti statisztikái bizonyítják az alacsony műszaki és biztonsági kultúrát - a mindennapi tapasztalatainkon túl. Tipikus mai példa arra, hogy egy motor elromlása hogyan vezet tragédiához az egyéb rendszerek (fék, kormány, repülőtér-építés?, pilótaképzés?? stb) konstrukciós gyengeségei miatt: index.hu/kulfold/2019/06/27/orosz_repulogepbaleset_2_pilota_meghalt/
Az utasoknak ezúttal szerencséjük volt... Paks esetében mi leszünk az utasok.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.27. 13:33:43

@Hórukk:

1. Mi köze van a repülőgép iparnak az atomenergiához?
2. Minden nagy számban gyártott repülőgéppel történt már halálos baleset. Ez nem érv semmire.
Bár az muris, hogy ezzel jössz, mert üzemszerűen működő atomerőműben a reaktor technológia miatt a történelem során eddig nulla ember halt meg.

Ja, az An-24-es meg öreg, mint az országút.

Félelmetesen ostoba gyök2 kommnetet sikerült tolni. 100 km-ről is bűzlik, hogy a műszaki tudományokhoz közöd nincs.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.06.27. 13:52:25

@Hórukk: Gratulálok, még egy műszaki analfabéta próbálja osztani az észt úgy, hogy be is vallod, hogy az vagy. Nem értem, hogy miért kellene rád hallgatni, amikor magad írod le, hogy nem értesz hozzá.

Az ottani mérce rész észrevételed valahol az ostoba és idióta szint között van. Te tényleg azt hiszed, hogy Iván bevodkázva tervez reaktort vagy bármi mást? Aki nem ért hozzá?

Egy műszaki energetikai kérdést szerinted még is kinek kéne meghozni...? Az, hogy annak mi a költségvonzata az már részben politika. De mi ez a hülye tempó..? Mi lesz a következő? Miért van az, hogy ebben az országban minden természettudományos analfabéta feljogosítva érzi magát, hogy komplex műszaki problémába belepofázzon? Egy érsebész vagy agysebész munkájába is ilyen lendülettel szólnál bele?

Az orosz ipar nem nem csak nyugati dolgok másolásával tudott világszínvonalú termékeket előállítani, de ezek spektruma szűk volt, vagy azonos és hasonló funkciók mellett egyéb kompromisszumokkal jártak azok. Pl. a '70-es évek végi F100-PW-100 és AL-31 fajlagos teljesítmény paraméterei igen közeliek voltak, csak a szovjet hajtómű (kissé mesterségesen túltolt) javításközi üzemideje úgy negyede volt az amerikai hajtóműnek.

A túltolt dolgok a hh után derültek ki. Pl. a németek nem értették, hogy az oroszok hova akarták a párszáz (800?) órát futott RD-33 hajtóművet nagyjavítani, amikor ők nyugati állapot szerinti üzemeltetéssel nem látták ennek semmi okát. Még szovjet földön is dúlt a burkolt kapitalizmus, mert érdeke volt a gyártónak, hogy munkát adjon így magának... Ezen vonal mentén pl. egyes MiG-29-es változatok élettartamán gond nélkül ki lehetett tolni cirka 30%-kal úgy, hogy más felfogás szerint üzemeltetik őket.

Az orosz technika alap nélküli gyalázása fogalmazzunk úgy, hogy irritáló. Az különösen vicces, hogy az előtted levő balfasz módján akarsz érvelni.

Most akkor linkeljem be a fantasztikus Le Bourget-i Airbus balesetet, amikor az csúcs nyugati FBW-ös gép odapalancsintázta magát a nyugati személyzettel?
en.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_296

Vagy az Atlanti-óceánban csobbant gépét, ahol a pilóták a csúcs szuper gépükkel úgy tűnik nem ismertél fel, hogy átestek egy ismert típushiba miatt....
en.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_447#Airspeed_inconsistency

Vagy azt, hogy Pakson is az üzemzavart nem az oroszok okozták...?
Ej...

Komolyan mondom nem értem, hogy a magadfajták miért nem tudnak kussolni a vérbe. Mivel én nem értek az orvostudományoz, ezért nem akarom megmondani, hogy az orvos hogyan végezze a dolgát. Úgy veszem az átlagpolgár sem. Akkor ugyanazon réteg honnan veszi a bátorságot, hogy komplex mérnöki kérdésekben belepofázzon, amikor tisztán látszik, hogy imereteid kb. egy izzó cserélése terjed ki. Vagy még addig sem...

heizer 2019.06.27. 13:56:20

@invalid user name: Szerintem ezen a ponton óriásit bicsaklik a film mondanivalója, de úgy látszik, csak számomra.

Erővel sulykolja a film a fejbe, hogy a baleset a hazug, képmutató szovjet rendszer miatt következett be, és ez a felelős az egészért.
Noha ezt a film sztorija nem támasztja alá.
Kiderül a filmből ( igaz e vagy nem, nem tudom), hogy a teszt elvégzése azért lett sürgős mert a három ember egyéni előremenetele bánta volna. Így aztán a lefelé taposás jegyében Gyatlov szó szerint tűzön vizen át túl akart lenni a teszten.
Nincs utalás arra, hogy Gyatlov ne lett volna alkalmas a munkájára.
Vagyis a balesetet nem a rendszerbe kódolt hiba, mint a film üzenni akarja, hanem az egyéni döntések okozták, amik szándékosan figyelmen kívül hagytak minden biztonsági és kollegális figyelmeztetést, és kiikktattak minden biztonsági rendszert.
A robbanás előtti időben - nekem úgy tűnt- több pont is volt, ahol visszafordulhattak volna, de nem tették.
Az eltitkolt tervezési hiba, a film alapján nem tűnik akkora hibának, mint sugallni akarják. Biztos hozzájárult a végeredményhez, de amikor a vészleállítóra rátenyereltek a reaktor már bőven a névleges teljesítmény felett robogott, és valahol azt is olvastam, hogy nem is biztos, hogy működött volna, mivel a rudak, vagy a rudak járatai az iszonyatos hő miatt eldeformálódtak.

Nem mentegetni akarom a szovjet rendszert, de az a helyzet, hogy egyéni karrierérdekből vagy anyagi többlethaszon, spórolás miatt, esetleg vmi félreértett büszkeségből, a kapitalista rendszerekben is bőven benne van az ipari katasztrófa lehetősége, ahogy az meg is történt számtalanszor, nem egyszer több halálos áldozattal mint Csernobilban.

Szerintem ez a film túlságosan elkeni az egyéni felelősséget, és minden áron a rendszert akarja felelőssé tenni a balesetért. Amiben ugyan lehet kanala, de nekem lényegesen kisebbnek tűnik ebben az esetben,mint azt sulykolja a film. Mondjuk Majakhoz képest.

És most őszintén: ha az ember a filmbéli Gyatlovot nézi, és arra gondol, hogy a katasztrófa sok más mellett tevékenyen közrejátszhatott az SzU összeomlásában, akkor önkéntelenül is adja magát a kérdést, hogy ez az ember tényleg ennyire ostoba, vagy esetleg fizetnek érte neki? Tudom, ez konteo, amibe úgy hallani, az oroszok is kapaszkodnának.
Pontosan az ilyenek miatt számomra a film nem koherens. Tol egy üzenetet szájbarágósan, amit azonban saját maga cáfol meg, vagy csak részben, áttételesen támaszt alá.

eßemfaßom meg áll 2019.06.29. 10:41:40

@invalid user name: "a valódi felelős nem az"

"különös módon épp az autokratikus rendszerekje jellemző gondolkodásmódot követed (nevezzünk meg egy felelőst). valójában sosem egyetlen felelős van, mindig döntések láncolata vezet a balesetekhez."

eßemfaßom meg áll 2019.06.29. 10:48:49

@Hórukk: "A merci az merci, de ha az oroszok gyártják, akkor csak Moszkvics. index.hu/kulfold/2019/06/27/orosz_repulogepbaleset_2_pilota_meghalt"

Ez igy kicsit tréfás a nemorosz Boeing 737 MAX folyamatos lepotyogása és utasok százait kinyarása közben.

eßemfaßom meg áll 2019.06.29. 10:54:27

@Hórukk: "A merci az merci, de ha az oroszok gyártják," Mivel beismerted, hogy süket vagy hozzá ujra jelezném, hogy pakson az egyetlen komolyabb üzemzavart a francia-német kooprodukcióban előadott tisztítótartály okozta, az oroszoknak annyi közük volt hozzá, hogy orosz atomerőmű mellett durrantották el a francianémet szakértők a francianémet cuccukat. Érted vagy rajzoljam is le szép színes ábrán is? Lassan leirom még egyszer hátha felfogod: NEM OROSZ HANEM FRANCIA-NÉMET. nem lada hanem merci

eßemfaßom meg áll 2019.06.29. 11:01:31

@heizer: "Nincs utalás arra, hogy Gyatlov ne lett volna alkalmas a munkájára." Ha alkalmas lett volna a munkájára akkor nem robban fel a reaktor.

kiskutyauto 2019.06.29. 16:48:39

Ismét dobtak egy jó nagy koncot az agyhalott zombiknak... ezen most elrágódnak egy darabig, addig sincs velük baj.... ennyi történt....

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2019.07.01. 11:12:30

@eßemfaßom meg áll: "Ha alkalmas lett volna a munkájára akkor nem robban fel a reaktor."
Szerintem nem az alkalmasságával volt gond, hanem az arroganciájával és a túlzott magabiztosságával. Sajnos az eltitkolt korábbi baleset miatt nem tudhatott a vészleállító hibájáról, és így túlzottan bízott annak hatásosságában. Azt gondolta, hogy a végletekig lehet tolni a szabálytalanságokat, mert ha beüt egy előre nem látott esemény, akkor megnyomhatják a vészleállítást, és minden rendben lesz.
Tévedett, szerintem saját hibáján kívül, mivel eltitkolták előle is, hogy nem fogja megmenteni a vészleállító.
Ezzel nem szeretném kisebbíteni "érdemeit", de meg lehet érteni miért tette, amit.

kzsoltt 2019.07.01. 20:19:29

Tisztelt Professzor Úr!

nemrég találtam meg a blokkját,nagyon hálás vagyok,hogy a sorozatról is írt,érdeklődni szeretnék arról,amennyiben lehetséges,hogy Paks 2 jelenleg hogy halad,illetve a VVER 1200-as reaktor olvadékcsapdájában úgy olvastam egy speciális anyag található,az érdekelne,hogy mi ez az anyag.
Továbbá érdekelne hogy van-e lehetőség atomfizika,vagy báármilyen témához köthető egyetemi előadások megtekintésére valamilyen webes felületen,youtube-on sajnos nem igen találtam,szakkönyvek is érdekelnének de sajnos azokra nem sok időm marad jelenlegi tanulmányaim miatt.Az egykori Repülőmérnök képzésként futó,jelenleg Hivatásos repülőgépvezetői szakon vagyok hallgató,most kezdem az 5. félévet.A képzéss nevét ugyan megváltoztatták de a tananyag uzgyanaz,így noha hivatalosan mérnöök nem leszek mégis ugyanazt tanulom fizikai tudásom elsősorban : középszintű fizika érettségi,1 év emelt fizika fakultációval,egyetemen Hő és Áramlástan 1-2 ,Mérnöki fizika,Mechanika 1-2,Kis és nagysebességű aerodinamika,egy kevés Szerkezettan,mely elsősorban a következő félévben lesz tantárgy,de azér már belekóstultunk más tárgyaknál.Olyasmi érdekelne elsősorban amit ilyen "előképzettséggel" értek,de ha nincs ilyen bármi jó ,célom pusztán a kíváncsiságom kielégítése.Mint említettem elsősorban videó formájában rögzített előadások érdekelnének,mivel nemsoká kezdem a hatósági vizsgákat,így saját szakmám szakkönyveinek olvasása mellett másra nem igen jutna időm.
Előre is köszönöm választát

jagger3 · www.jagger.hu 2019.07.02. 14:21:00

BME videotórium. nagyon jó.
www.videotorium.hu
vagy
www.bme.videotorium.hu.
szorgalmi időszakban működik, most próbáltam, most nem.

Hórukk 2019.07.03. 01:25:24

@eßemfaßom meg áll: Te még a saját szakmádhoz sem értesz, hacsak nem Lenyingrádból írogatsz, mert akkor ahhoz képest jól beszélsz magyarul. index.hu/kulfold/2019/07/02/kigyulladt_egy_orosz_tengeralattjaro_sok_a_halott/ Gondolom szerinted megint a francianémet buditartály gyulladt ki...:-)
"Az elhunytak között két olyan kapitány is van, aki Oroszország hőse kitüntetést kapott."
Majd a paksiak is kapnak kitüntetést, úgyhogy semmi pánik!
"Az orosz védelmi tárca nem ismertette a július 1-jén balesetet szenvedett jármű típusát, sem meghajtásának módját, mindössze annyit közölt, hogy a tengerészek tudományos-kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőjárművön keletkezett tűz miatt vesztették életüket."
Nyilván ők is a csikóhalak nemi életét tanulmányozták, de lóf.szt sem találtak.
A baleseti statisztikák hűen mutatják egy ország műszaki-biztonsági kultúráját, ha pedig a mindennapok tapasztalata is alátámasztja a statisztikát, akkor azt komolyan kellene venni és levonni a következtetéseket. Ehhez még atomfizikusnak sem kell lenni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.07.03. 08:06:48

@Hórukk: Mi köze van egy tengó. reaktornak egy civil reaktorhoz...?

fcsaba 2019.07.05. 21:51:07

Szuper írás!
Nekem a sorozatban egyébként Homjuk karaktere sántított leginkább. Persze ő egy kitalált személy, viszont azt az érzést kelti, mintha a történek felgöngyölítése az ő (ill. az ő személye által képviselt tudósok) partizánakciója lett volna. Kizártnak tartom például azt, hogy a valóságban a dolgozók kikérdezése hetekkel a baleset után következett volna be, mégpedig úgy, hogy valamelyik fizikus a saját szakállára hajtotta volna végre. Nyilván ez sokkal korábban bekövetkezett, jó eséllyel legfelső parancsra. Az is nagyon valószínűtlen, hogy egyszemélyes harccal kellett megküzdeniük a cenzúrával azért, hogy megszerezzék a baleset rekonstruálásához nélkülözhetetlen dokumentációt.

Mester.Tamás 2019.09.01. 15:59:53

Hahh, alapvetően Aszódi azóta hiteltelen a szememben, amióta lepaktált a kormánnyal, ahonnan aztán később kipenderítették, és utána hirtelen megvilágosodva pocskondiázni kezdi az utódját. Addig minden flottul ment?

Na de a bejegyzés felütése, hogy lezuhant a Challenger vagy egy Boeing ... kedves uram, ha lezuhan egy repülő, vagy felrobban egy űrhajó, annak a romjait összesöprik, a kifolyt üzemanyagot felitatják, esetleg talajcserét is végeznek, az ember meg pontosan tudja, hogy meddig mehet közel -- ahol ég a roncs, oda nem megyek.

Ellentétben egy atomerőművel, ahol a sugárzás egy láthatatlan valami, ami eljuthat 1-2-5-100 kilométerre is, a környezetet évtizedekre élhetetlenné teszi. Nem egészen ugyanaz a kategória.

yotta 2019.12.18. 00:45:08

@Mester.Tamás: "hiteltelen a szememben, amióta lepaktált a kormánnyal" - aha, lepaktált... tehát, akkor nem a szakmai ismereteivel megegyező és e mellett kiálló ember ő, hanem egy "lepaktáló"...

"Nem egészen ugyanaz a kategória."
Hát bizony nem! Csakhogy ilyet senki nem állított!
Mindig tágra nyílt szemekkel meredek a semmibe, amikor a szövegértés olyan nagyfokú hiányával találkozom, mint amilyen a te a hozzászólásodból is következik, avagy el sem olvastad Aszódi cikkét.
süti beállítások módosítása