Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Gondolatok a Paks II. projektről és a jelenlegi helyzetről

2022. március 25. 11:13 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Kedves olvasóim figyelmébe ajánlom a Forbes.hu mai "Napi címlap" interjúját, amiben a jelenelegi helyzetről, a finnek álláspontjáról és a Paks II. projekt jövőjéről is kifejtettem véleményemet.

forbes_cimlap.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr9717789250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.25. 19:58:04

Izgalmas és fontos kérdések és alapos, érthető válaszok.
Köszönöm!

parttalan 2022.03.26. 13:31:37

"Rendkívül aggasztó, hogy a katonákon kívül megjelentek Roszatom-szakemberek a zaporizzsjai és a csernobili atomerőműben. Erre nem volt korábban példa, és alapvető nukleáris biztonsági elveket sért."

Miért, kiknek kellett volna oda bemenniük a katonák mellett, ha nem szakembereknek?!

------

Abban, hogy mindössze 4200 Ft-ot fizetek havonta az áramért, nagy szerepe van Paksnak. A bővítést az oroszokkal vagy nélkülük meg kell valósítani. Két évre elegendő fűtőelem készlettel rendelkezünk. Azt Aszódi sem mondja meg, honnan milyen beszállítóval tudnánk kiváltani az orosz partnert, mielőtt letelik a két év.

gigabursch 2022.03.26. 17:37:46

@parttalan:
Ez elsősorban nemzetgazdasági stratégiai kérdés.
Nem gondolnám, hogy neki erről itt kéne értekeznie.
Amit elmondott, az épp elég.
Az, hogy az orosz hatalomátvétellel az erőművekben fenntartásai vannak - szíve joga.
Viszont azt egyáltalán nem mondta - nagyon okosan -, hogy emiatt bármi veszélyhelyzet generálódna. Csak azt, hogy szerinte ez miért nem jó.

Mondjuk arra kiterjesztett volna, hogy a három, onnan bejövő vezetékek (kettő sajószögedre (220 ill 400 kV), ill egy Albertirsára (750 kV), honnan kapja a delejt.
Ugyanis ez nemzetközi viszonylatban is jelentős, akárcsak a nagy közös európai áramhálózatban.

Persze erről talán egy önálló cikk kéne....

gigabursch 2022.03.26. 17:39:16

@gigabursch: kiterjesztett => kitérhetett

parttalan 2022.03.26. 18:08:50

@gigabursch: Nekem meg semmi bajom sincs azzal, hogy orosz katonák és szakemberek vannak ott és nem terroristák. Nem kell az oroszoktól félteni az atomerőműveket. Ez meg az én véleményem.

"Ez elsősorban nemzetgazdasági stratégiai kérdés.
Nem gondolnám, hogy neki erről itt kéne értekeznie."

Nem gondolom, hogy nem lehetne erről is beszélni. Ebben az átstrukturálódó világban, mikor minden a feje tetejére állt és mindenki új utakat, lehetőségeket keres. Az orosz gáz kiváltásáról is írnak éppen eleget, terveket szőnek. Miért kellene másképp' kezelni a nukleáris fűtőanyagot? Szeretném tudni, meglehet-e kerülni az oroszokat ez ügyben. Ha nem, tegyük világossá. Ha igen, akkor lássuk, hogyan. Ha nem Aszódi, mondja el más.

gigabursch 2022.03.26. 19:47:41

@parttalan:
Nekem sincs bajom azzal, hogy jelen helyzetben orosz mérnöki és technikusi gárda jelen van.

Ami az alapanyagot illeti:
Nem értek hozzá, így becslésem szerint alapanyagot kb AEÁ, Fr.o, India, Dél-Afrika, Japán, Kína tud biztosítani.
Ez nyilván műszaki tartalom elsősorban és gazdasági ajánlat kérdés másodsorban. Azért ez nem benzin vagy dízel a kútról.

Egyebekben egyetértek, itt a nyilvánosság és a nemzeti stratégiai szempontok egyszerre vannak jelen. Hogy hol van a tájékoztatási optimum - nos, azt nem tudom.

H.Tamás88 2022.04.10. 10:13:16

Tisztelt Aszódi Úr!

Nagyon hálás vagyok ezért a blogért. Igazán hiánypótló! Sajnos a szakmai álláspont világszinten háttérbe szorul az atommag energiával kapcsolatban.
Személy szerint az SMR technológiában - és a mikroreaktorokban - látom az atomerőművek jövőjét (reneszánszát). Európában a Rolls Royce kifejezetten előrehaladott állapotban, talán már engedélyezési stádiumban van (legalábbis a hozzám eljutott hírek alapján).
Szerintem nagyon hasznos lenne egy bejegyzés az SMR technológiáról. Általánosan is, illetve a magyar villamosenergia rendszerben történő alkalmazását - alkalmazhatóságát - illetően.

Köszönettel, Horváth Tamás.
süti beállítások módosítása