Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Romániában folytatódott a Paks II. projekt környezetvédelmi engedélyezésének nemzetközi szakasza

2015. október 02. 21:17 - Prof. Dr. Aszódi Attila

A szeptember 23-24-i osztrák nyilvános fórum és szakértői konzultációkat követően a magyar delegáció Romániába utazott, hogy az eljárásban részt vevő román fél kérésének megfelelően tájékoztassa az ország közvéleményét a Magyarországon folyó atomerőmű-bővítés engedélyezési folyamatáról, valamint a létesítmény környezeti hatásairól. 

Románia az Espoo-i egyezmény értelmében 3 nyilvános fórumot és egy ezektől független szakértői konzultációt kért. Szeptember 28-án és 29-én a román közvéleménnyel való konzultációnak csak az első szakasza zajlott le, előbb Nagyváradon, majd Temesváron volt lehetősége a lakosságnak megismerni a projektet. A helyszínt mindkét esetben a romániai Környezeti, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium biztosította.

img_9008.JPG

Fotó: MVM Paks II. Zrt.

A konzultációk mindkét város esetében hasonlóképpen zajlottak: a koordinátor szerepet betöltő Gabriela Osiceanu ismertette az eljárás menetét és a vonatkozó szabályokat, majd átadta a szót a magyar engedélyező hatóság képviselőjének, Horváth Zoltán kormánymegbízott úrnak, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőjének. A magyar és a román delegációt leszámítva kevés embert vonzott a rendezvény, ők a kormánymegbízott úr eljárásrendről szóló rövid prezentációja után kb. 40 perces előadásban ismerhették meg a magyar energiapolitikát, a projekt jelenlegi állását, a környezeti hatástanulmány legfontosabb aspektusait, a Paksra tervezett orosz blokkok Fukushima-álló biztonsági rendszereit és radiológiai hatásait, valamint a radioaktív hulladékkezeléssel kapcsolatos megoldásokat és elképzeléseket. Az eseményről a helyi sajtó is tudósított.

img_9194.JPG

Fotó: MVM Paks II. ZRt.

Összességében a nyilvános fórumok csendesen, zavaró körülmények nélkül teltek, valamint a kisszámú jelenlévő arra enged következtetni, hogy a helyi lakosság kevéssé érdeklődik a Pakson épülő atomerőművi blokkok iránt. Az engedélyeztetési eljárás nemzetközi szakasza ezekkel az eseményekkel természetesen nem fejeződött be, rövid szünet után október 7-én Ukrajnában mutatjuk be az érdeklődőknek, hogy az új paksi blokkok kiemelkedően biztonságosak lesznek, határon átnyúló hatásra nem kell számítani sem az építkezés, sem az üzemeltetés alatt. A kijevi nyilvános fórum összefoglalója a jövő hét végén várható.

 

 Aszódi Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr717881628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása