Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Szlovén konzultációk: teljes egyetértés Ljubljanában

2015. október 13. 11:58 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Október 12-én Szlovéniában folytattuk az Espoo-i eljárás keretein belül a Paks II. környezeti hatástanulmányának ismertetését a nemzetközi partnerekkel. Szlovéniában az eddigiektől némileg eltérő volt a menetrend: a nyilvános fórum délelőtt 10 órakor kezdődött, délután pedig a szakmai konzultációra került sor. A lakossági nyilvános fórum másfél óra, míg a szakértői konzultáció közel négy óra hosszúságú volt, magas szakmai szinten és gördülékenyen zajlott.

Bár a magyar és a szlovén delegáción kívül körülbelül 25 érdeklődő jelent meg a nyilvános fórumon, felvetéseikre valószínűleg választ adott a hatástanulmányt ismertető szokásos bevezető előadás. Ezt abból gondolom, hogy mindösszesen egy kérdés hangzott el a prezentációt követően, ez is a projekthez kapcsolódó engedélyeztetési eljárások menetrendjére vonatkozott. (A kérdés a szlovén nukleáris hatóságtól érkezett.)

ljubljana_02_jav.jpg

Fotó: Németh Szabolcs, MVM Paks II.

A délutáni szakértői konzultációt megelőzően a szlovén és a magyar delegáció vezetői közös sajtótájékoztatót tartottak, amiről a szlovén rádió is beszámolt. A szlovén szakértői gárda itt, és később az egyeztetés során is kifejtette, hogy a Paks II. környezeti hatástanulmányát kifejezetten magas szakmai színvonalú elemzésnek tartja.

A szlovén hatóság vezetője egyértelművé tette: saját szakértőik vizsgálata is azt igazolja, hogy az új paksi blokkok biztonságosak lesznek, a bemutatott biztonsági filozófiának köszönhetően a világ egyik legbiztonságosabb rendszere lesz a paksi. Szlovéniában még TAK-2 események esetén sem várható a semlegestől különböző hatás.

Az egyeztetésen szó esett a telephely hűtővíz-ellátottságáról, a tervezési alapba tartozó külső események (mint például a földrengés) tervezésnél történő figyelembe vételéről, és az alternatívák vizsgálatának kérdéséről is. A szlovén szakértők által előzetesen összeállított 39 kérdés mindegyikére meggyőző választ adtunk.

A következő állomás Bukarest lesz, ahol szerdán (10.14.) és csütörtökön (10.15.) mutatjuk be a projektet kollégáimmal.

 

Aszódi Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr137964304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása