Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Tenderrel vagy tender nélkül? - Atomerőmű építési projektek Európában

2015. november 21. 19:20 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Különböző létesítmények, berendezések, eszközök vagy szolgáltatások szállítójának kiválasztására széles körben alkalmaznak tendereket. Tekintsük át, hogy az elmúlt időszakban Európában mennyiben volt jellemző a tender atomerőmű építések szállítóinak kiválasztására, és ez mikor vezetett sikeres projekthez.

Az alábbi leírásban szereplő projekteknél 7 esetben nem volt technológiai tender, míg 4 esetben alkalmazták ezt az eszközt a technológia szállítójának kiválasztására. A lenti felsorolásban számos állami tulajdonú társaság szerepel. Amint látszik, a projektek zömében nem alkalmaztak tendert a blokktípus kiválasztására.

Bulgária, Kozloduy 7 – nem volt technológiai tender

A bolgár kormány régebb óta tárgyalásban van a japán-amerikai Westinghouse céggel a Kozloduy telephelyen építendő egy darab AP1000 reaktorról. A blokk technológiáját tender nélkül választották ki, a Westinghouse lenne felelős a tervek, a berendezések és az üzemanyag szállításáért is, valamint résztulajdonosként is részt venne a projektben. Az építkezésbe bekapcsolódó cégek kiválasztására a projekt későbbi fázisában terveznek tendereket kiírni. A pontos feltételek tekintetében egyelőre nincs egyezség, a 2014-ben a bolgár kormány és a Westinghouse között aláírt részvényesi megállapodás 2015 márciusában lejárt.

kozloduy.jpg

Forrás: survincity.com

Bulgária, Belene – volt technológiai tender

Egy évtizeddel ezelőtt a bolgár villamos társaság tender eredményeként kiválasztotta az orosz Atomstroyexport céget, és szerződést kötöttek két darab VVER-1000/AES-92 típusú, egyenként 1060 MWe teljesítményű atomerőművi blokk megépítésére. A projektben az eredeti tervek szerint az RWE 49%-ban stratégiai befektetőként vett volna részt, de végül kilépett a projektből, majd több fordulat után a projektet törölték.

belene.jpg

Forrás: www.power-technology.com

Csehország, Temelin – volt technológiai tender

Az országban 4 darab orosz építésű VVER-440 reaktor működik a Dukovany, míg 2 darab szintén orosz építésű VVER-1000 blokk a Temelin telephelyen, üzemeltetőjük a CEZ. A cseh villamos társaság 70%-ban cseh állami tulajdonban van. A CEZ 2009 augusztusában indította el a tenderezési folyamatot két új temelini blokk beszerzésére. A tenderkiírás kiadásakor 2011 novemberében a cseh cég végül három résztvevőt hívott meg: a francia Arevát (EPR reaktor), a cseh Škoda JS, az orosz Atomstroyexport és az orosz OKB Gidropress konzorciumát (MIR-1200 reaktor) és az amerikai-japán Westinghouse-t (AP1000 reaktor). 2012 júniusában mindhárom pályázó adott le pályázatot, azonban a CEZ 2012 októberében kizárta az Arevát, amely ezt a döntést megtámadta. 2014 áprilisában a cseh kormány döntését követően a tendert törölték.

temelin.jpg

Forrás: rostechnologiesblog.wordpress.com

Egyesült Királyság, Hinkley Point C – nem volt technológiai tender

A projektben 66,5% részben a francia állami villamos társaság, az EDF, 33,5%-ban pedig a kínai állami China General Nuclear (CGN) vállalat vesz résztNem volt technológiai tender, a beruházó cég közvetlenül a francia Areva EPR blokktípusát választotta ki, ebből az 1600 MWe teljesítményű EPR blokktípusból két darab épülhet a Hinkley Point C telephelyen. A végső beruházói döntés még nem született meg.

hpc.jpg

Forrás: energypost.eu

Egyesült Királyság, Moorside – nem volt technológiai tender

A projekt 60%-ban a Toshiba, 40%-ban az Engie (korábbi nevén GDF Suez, amely 33% részben francia állami tulajdonban van) energiaipari szolgáltató cég tulajdonában vanNem volt tender az atomerőmű típusának kiválasztására, direktben választották ki a Westinghouse AP1000 atomerőművi technológiáját. Ebből a blokktípusból 3 darabot kívánnak megépíteni a telephelyen, 3400 MWe termelési kapacitást létesítve ezáltal. Jelenleg zajlik a típus általános tervértékelési folyamata a brit nukleáris biztonsági hatóságnál, melyet az ütemterv szerint 2017 januárjára fejezhet be a hatóság. Az építkezés konkrét előkészítése később kezdődhet meg.

moorside.jpg

Forrás: imeche.org

Egyesült Királyság, Wylfa – nem volt technológiai tender

A Horizon Nuclear Power projekt korábban a német RWE és E.On tulajdonában volt, amelyet később a japán Hitachi vett meg. Jelenleg zajlik a kiválasztott UK ABWR típus (Hitachi-GE dizájn) általános tervértékelési folyamata a brit nukleáris biztonsági hatóságnál, melyet az ütemterv szerint 2017 végére fejezhet be a hatóság. Nem volt tender az atomerőmű típusának kiválasztására. Az építkezés később kezdődhet meg, a beruházó Horizon 2025-re szeretné a két új ABWR reaktort üzembe helyezni.

wylfa_newydd.jpg

Forrás: walesonline.co.uk

Finnország, Olkiluoto-3 – volt technológiai tender

A finn Olkiluoto erőmű a Mankala nonprofit modell szerint működő TVO tulajdonában van. A cég technológiai tendert írt ki a 3. blokk megépítésére, amire 2003 márciusában három atomerőmű technológia szállító adott be ajánlatot

  1. a francia-német Framatome ANP (ez a mai Areva jogelődje) az 1600 MWe kapacitású Európai Nyomottvizes Reaktorra (EPR) és az SWR-1000 típusú 1200 MWe teljesítményű forralóvizes reaktorra;
  2. az amerikai General Electric az 1350 MWe kapacitású ABWR továbbfejlesztett forralóvizes reaktorra;
  3. az orosz Atomstroyexport a VVER-91/99 (V-466) típusú 1060 MWe teljesítményű nyomottvizes reaktorra.

A tendert az EPR típus nyerte, aminek az építése jelentős költség és határidő túllépéssel még zajlik. A tenderben megadott nyertes ár utóbb irreálisan alacsonynak bizonyult.

olkiluoto_3.jpg

Forrás: world-nuclearnews.org

Finnország, Hanhikivi – nem technológiai tender keretében választották ki a szállítót

A Mankala nonprofit modell szerint működő Fennovoima társaság 2007-ben alakult, 67 ipari és energetikai cég (közöttük áramszolgáltatók) közös vállalataként. A társaságban a német E.On a konzorcium vezetőjeként 34%-os tulajdonrésszel bírt és vezette a konzorciumot. A cég a projekt megvalósítására több telephelyet és több technológiát is vizsgált. A Fennovoima technológia tendert írt ki, melyben az Areva és a Toshiba vett részt. Azonban miután 2012-ben a német E.On kilépett a konzorciumból, a technológiák leszűkültek az 1000-1300 MWe blokkteljesítmény tartományra (az Areva ebben a teljesítmény tartományban az EPR reaktorral már nem indulhatott volna). Végül a Fennovoima 2013 decemberében tender nélkül az orosz Rusatom Overseas vállalattal kötött EPC szerződést egy VVER-1200/V-491 típusú reaktorblokk építésére, majd az orosz fél 2014 tavaszán 34%-os tulajdonrészt is szerzett a vállalatban.

hanhikivi.jpg

Forrás: atomenergiainfo.hu

Franciaország, Flamanville-3 – nem volt technológiai tender

A Flamanville-3 blokk megépítésére irányuló projekt 100%-ban az EdF francia állami villamos társaság tulajdonában van. A technológia szállítójának a francia Arevát 2004-ben választották ki tender nélkül, majd a szerződést a reaktortechnológia szállítására 2007-ben kötötték meg. A blokk építése 2007-ben kezdődött meg, ami az Olkiluoto-3-hoz hasonlóan nagy csúszással és költségtúllépéssel még zajlik.

fl3.jpg

Forrás: energie.edf.com

Litvánia, Visaginas – volt technológiai tender, de a projekt elbukott, tender nélküli eljárásban kívánják folytatni

Litvánia két darab csernobili típusú RBMK reaktort örökölt a Szovjetunióból, amelyek az ország áramellátásának 70%-át fedezték. Az ország EU csatlakozásának feltétele volt ezeknek a régi reaktoroknak a leállítása. A hiányuk komoly gondokat okoz mind Litvániának, mind az egész balti térségnek, Litvánia villamosenergiaimport-függősége az EU-n belül a második legnagyobb, így új atomerőművi blokkok építésének előkészítésébe kezdtek. 2009 decemberében kiírtak egy tendert tapasztalt befektető és beszállító bevonására. Az előminősítés feltételeinek öt cég felelt meg, a kötőerővel bíró tenderajánlatra szóló felhívás 2010 szeptember 10-én került kiírásra azzal, hogy az ajánlatokat november 10-ig várták. Két ajánlat érkezett, az egyik azonban nem teljesítette a követelményeket, így a másik pályázó, a koreai elektromos vállalat, a KEPCO nyert. Az azonban később visszavonta ajánlatát, így a tender eredmény nélkül zárult. 2010 decemberében a litván kormány azt közölte, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat, de most már közvetlenül. Meghívták a Westinghouse-t és a Hitachi-GE-t, 2011 júniusában pedig stratégiai befektetőnek kiválasztották a Hitachi-GE-t, vele pedig az ABWR típust. A fukushimai baleset utáni hangulatban azonban a projektet lefújták. 2014-ben a hét parlamenti párt vezetői kiálltak az atomerőmű megépítése mellett, ami az egész balti régió energiaellátása szempontjából fontos lenne.

visaginas.JPG

Forrás: lithuaniatribune.com

Románia, Cernavoda 3-4 – nem volt technológiai tender

Romániában a Cernavoda telephelyen még a rendszerváltás előtt 5 darab CANDU-6 típusú nehézvizes reaktor építését kezdték meg, melyből csak kettőt fejeztek be és helyeztek üzembe. Jelenleg is két darab blokk működik, állami tulajdonban. Hosszú tárgyalások után a román állami villamos társaság idén november elején egyezett meg a kínai állami China General Nuclear (CGN) céggel egy közös vállalat felállításáról, amely két új blokkot kíván megépíteni a telephelyen. A technológia direktben került kiválasztásra, maradnak a telephelyen bejáratott nehézvizes típusnál, és 700 MWe teljesítményű kanadai CANDU-6 típusú reaktorokat fognak építeni, tehát az új blokkok technológiáját tender nélkül választották ki. A kínaiak minimum 51%-os tulajdonnal fognak bírni az új cégben, amely a két új blokk építését irányítja majd.

cernavoda.jpg

Forrás: actmedia.eu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr888096620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása