Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Az ukrán kahovkai gát felrobbantásának lehetséges hatása a Zaporizzsjai Atomerőműre (2023.06.06.)

2023. június 06. 11:04 - Prof. Dr. Aszódi Attila

A ma reggeli híradások szerint felrobbantották az ukrán Nova Kahovka településnél lévő gátat. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolják a cselekménnyel, vélhetően sokáig nem fogunk tisztán látni, hogy ki is követte el valójában a robbantást. Jelen rövid írás célja, hogy áttekintse, hogyan hathat ez az esemény az elmúlt 16 hónapban sokat látott Zaporizzsjai Atomerőműre (ZNPP).

A ZNPP atomerőmű a felrobbantott gáttól mintegy 120 km-re észak-keleti irányban helyezkedik el, folyásirányban felfelé (ld. az alábbi képen).

kahovka_terkep_v2.jpgA Zaporizzsjai Atomerőmű és a Kahovkai gát egymáshoz képesti helyzete (fotó forrása: Google Maps)

Miután kiáramlik a felrobbantott gát mögül a tárolt víz, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszint-ingadozások fognak fellépni. Ez komplikáltabbá teheti az erőmű hűtését. Ezt a negatív hatást két tényező mérsékli:

  • A Zaporizzsjai Atomerőmű 2022 augusztusa óta le van állítva, nem üzemel, az eltelt 9 hónapban jelentősen lecsökkent a blokkok hűtési vízigénye.
  • Az erőmű mellett, a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió m3 térfogatú hűtővíz medence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz utánpótlást az erőmű számára.

znpp_terkep_v1.jpgA Zaporizzsjai Atomerőmű a Dnyeper folyó bal partján (fotó forrása: Google Maps)

 

Ebben a pillanatban tehát nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a Zaporizzsjai Atomerőműben. Az események további alakulása azonban figyelmet igényel, a mostani események ugyanis a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővízhez való hozzáférés és a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.

Az bizonyos, hogy a létrejött helyzet az atomerőműtől függetlenül mind a gáttól folyásirányban felfelé, mind pedig lefelé nagyon meg fogja nehezíteni az ott élők életét. Az árhullám levonulása folyásirányban lefelé okozhat komoly gondokat.

A gát átszakadása egy olyan emberi eredetű veszélyeztető tényező, amivel számolni kell, így bizonyosan mind a polgári védelmi hatóságok, mind a környező ipari létesítmények rendelkeznek elemzéssel egy ilyen eseményre, így kell legyen intézkedési tervük is. Persze a több mint egy éve tartó háború ezeknek az intézkedési terveknek a végrehajtását jelentősen nehezítheti. Az árhullám levonulása minden bizonnyal érinteni fog jelentős számban katonai egységeket és katonai létesítményeket is.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr1618140082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.06.06. 12:07:23

Köszönöm a pontos tájékoztatást.

Boldeone2 2023.06.06. 13:53:13

Ez azért elég egyértelmű, hogy az oroszok voltak...

2024 2023.06.06. 14:18:54

Gyáva ukrán náciktól csak ilyenekre telik.

gigabursch 2023.06.06. 15:22:43

@Boldeone2:
1.) Elég egyértelmű, hogy semmiféle tény és bizonyíték nincs a kezedben, de legalább büdzkr lrhrtz rá, hogy a propaganda széttolja az agyadat.

2.) Ha nem vennéd észre ez egy olyan blog, ahol szakmai kérdésekről van szó, nem pedig arról, hogy ki hogyan tud szájkaratézni.
Mert a jelek szerint a lényeget nem vetted le a cikkből.
Egy huzamos ideje leállított erőmű hűtése mindenképpen biztonságos környezetben van. Ennyi.

gigabursch 2023.06.06. 15:23:24

@2023:
Alapvetően egyetértek veled, de ez nem az a blog...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.07. 10:06:41

A poszt az esemény műszaki és biztonsági vonatkozasaival foglalkozik, nem azzal, ki a felelős érte. Egy tisztán szakmai blogot nem kellene politikával "színezni" - és akkor még finoman fejeztem ki magam.

@gigabursch:

+1

Figyel Castro 2023.06.08. 09:45:23

@2023: Mivan, a fityiszpropagandanak az igazsaggal szemben csak tragarsagra es szemelyeskedesre futja? Szanalom.

Figyel Castro 2023.06.09. 13:35:22

Azert most jönnek a hirek az elegtelen vizszintrol...
süti beállítások módosítása