Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Csernobil 30 margójára - ATV interjú

2016. április 29. 00:11 - Prof. Dr. Aszódi Attila

A csernobili atomerőmű balesetének évfordulóján az ATV Esti Start c. műsor invitálásának is eleget tettem.

Ahogy egy korábbi blogbejegyzésemben ismertettem, a balesetnek sajnos máig tartó hatásai vannak, a létesítmény körül fekvő „lezárt zóna” legszennyezettebb részei még sokáig lezárva is maradnak. Az egykori erőmű biztonságos leszerelése érdekében azonban folyamatosan tesznek lépéseket a szakemberek: a régi betonszarkofág fölé emelnek egy új acélszerkezetes védőépületet, ami a korábbival ellentétben hermetikusan lezárható lesz. Ez a szerkezet rendelkezni fog egy beépített híddaruval is, melynek segítségével megkezdhetik a sérült 4. blokk biztonságossá tételét és teljes elbontását. (Vagyis néhány kommentelő felvetésével szemben nem igaz, hogy a szakma tétlenkedne, hiszen a körülményeknek megfelelő ütemben dolgoznak majd a szakemberek a kárelhárításon a szarkofág alatt.)  

A  műsorban említettem, hogy napjainkban egy felelős szabályozó hatóság nem engedné meg olyan erőmű építését, mint amilyen a csernobili volt, ilyen típusú megszaladásos balesetek bekövetkezésétől a nyomottvizes atomerőművekben nem kell tartani. Ennek reaktorfizikai okai vannak, a magyarázatot kissé részletesebben a Csernobilról szóló korábbi bejegyzésben olvashatja az érdeklődő.

A csernobili és a tervezett paksi blokkok biztonságának alapvető filozófiai különbségeit végül egyszerű, minden háztartásban könnyen fellelhető eszközök segítségével szemléltettem, bemutatva ezzel a Paks II. projektben megvalósítandó blokkok védelmének néhány alapelvét, amit a belső és külső veszélyek elhárítására tervezünk megvalósítani.

Részletek a videóban!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr988669696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2016.05.04. 12:37:35

"Sokáig lezárva maradnak"-
úgy érti a pénzkereső droidképzőn doktorit szerzett bloggazda, hogy
kb 20.000- 30.000 évig, igaz?
süti beállítások módosítása