Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Krskoi atomerőmű: mi szivárog és hova?

2023. október 07. 08:41 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Az elmúlt napokban az STA szlovén hírügynökségre és a nukleáris létesítmény üzemeltetőjére hivatkozva több magyar sajtófelület is beszámolt róla, hogy a szlovéniai Krsko Atomerőműben szivárgás történt (Portfolio, RTL.hu, Infostart). Egy atomerőmű szivárgása nyilván nem jó hír, főleg, ha nem tudjuk, mi, honnan és hová szivárog. Nézzük meg, mi lehet a valós helyzet.

A Krsko Atomerőművet üzemeltető társaság weblapján jelen sorok írásakor három hír is foglalkozik az eseménnyel.

Az első hír szerint az erőmű üzemeltető személyzete megnövekedett szivárgást érzékelt a konténment épületen belül, ezért elővigyázatosságból megkezdték az erőmű leterhelését.

Magyarázat: a Krsko Atomerőmű egy 696 MW névleges teljesítményű, az amerikai Westinghouse által tervezett és gyártott nyomottvizes atomerőmű, ami 1983 óra van kereskedelmi üzemben. Az erőmű közös szlovén-horvát tulajdonban van, Szlovéniában, a szlovén-horvát határtól mintegy 15 km-re található. A konténment épület egy hengeres vasbeton szerkezet, ami magába foglalja a radioaktív anyagokat tartalmazó primer hűtőkört (ld. a lenti ábrát). A konténmentbe történő szivárgás azt jelenti, hogy a nagynyomású primer hűtőkörben keletkezett valamilyen meghibásodás, és a hűtőközeg a hermetikus védőépületbe szivárog, tehát nem a környezetbe, hanem az ilyen hatásokra tervezett vasbeton épületbe. Az, hogy a blokkot leterhelik, nem azonnal leállítják, azt jelenti, hogy a szivárgás nem nagy mértékű, nem vészleállításról van szó, hanem az üzemeltető elővigyázatosságból cselekszik.

krsko.pngA Krsko Atomerőmű egyszerűsített sémája (a www.nek.si alapján)

A második hír szerint a blokkot 2023. október 6. hajnali 5:30-ra leállították és ún. meleg leállított állapotban tartják (a szivárgást előző nap érzékelték). A szakemberek megkezdték a szivárgás helyének és okának feltárását. Fontos, hogy ez a második közlemény is megerősíti, hogy a szivárgás a konténment épületen belül van, tehát nem a környezet felé történik, továbbá rögzítik, hogy a műszaki specifikációban szereplő mértékűnél kisebb szivárgásról van szó.

Magyarázat: a nyomottvizes atomerőművek primer hűtőkörében nagy nyomás (tipikusan a légköri nyomást több, mint százszorosan meghaladó nyomás) uralkodik. Ezekben a rendszerekben bizonyos helyeken mindig van szivárgás, ezt az ún. szervezett szivárgások rendszerén keresztül kezelik. A megengedhető szivárgó vízmennyiségre műszaki határértékek vonatkoznak. A szivárgást ezek a technológiák a hermetikus védőépületen belül kell, hogy lekezeljék, anélkül, hogy ebből a (normál üzemben enyhén radioaktív) közegből bármilyen kis mennyiség is kijuthatna a környezetbe. A hír alapján a szokásosnál nagyobb, de a határértéknél kisebb mennyiségű víz távozik a nagynyomású technológiából a hermetikus védőépületbe. A kezelőszemélyzet helyes reakciója, ha a határérték alatti szivárgásnál leállítják a blokkot, hiszen ilyenkor meg kell győződni arról, hogy honnan jön a víz, mi a szivárgás oka és nem tud-e az növekedni. A hermetikus védőépületnek számos olyan része van, ahova nem lehet bemenni üzem közben. A hír azt is mutatja, hogy a szivárgás nem olyan technológiai részen történik, ahol műszerekkel vagy a beépített kamerákkal fel lehetne azt tárni.

A harmadik hír 2023. október 6. (péntek) este jelent meg, amelyben az olvasható, hogy a blokk meleg leállított állapota mellett szakemberek mentek be a hermetikus védőépületbe, de nem tudták a szivárgás pontos helyét feltárni, így az a döntés született, hogy a blokkot hideg leállított állapotba kell hozni.

Magyarázat: a péntek délután fennálló meleg leállított állapot azt jelenti, hogy a technológia jelentős része a névleges üzemihez közeli magas nyomás és hőmérséklet mellett marad, csak a reaktor kerül leállításra. A hír szerint ebben az állapotban nem tudták a hiba helyét feltárni, vagyis az olyan helyen van, ahova a magas technológiai hőmérséklet mellett nem tudnak bemenni. A blokk lehűtése lassú folyamat, több napot is igénybe vehet, ezt a hideg leállított állapotot elérve fogják tudni a szivárgó komponenst megkeresni. A blokk lehűtésével és a nyomás lecsökkentésével a szivárgás is jelentősen csökkenni fog, de az eddig eltávozott víz nyomai alapján meg fogják találni a szivárgás helyét. A jövő hét elejére várható, hogy a hiba helyét feltárják és a szükséges javítási műveleteket meg tudják határozni.

A szakmai véleményem az, hogy valószínűleg egy kisebb átmérőjű mérőcső (pl. impulzuscső), egy szelep vagy tömítés hibásodhatott meg (a meghibásodás máshol is lehet), nyilván ezt akkor lehet majd pontosan megállapítani, ha a szakemberek be tudnak jutni a hibás komponenst tartalmazó helyiségbe. Fontos, hogy az üzemeltető beszámolója szerint környezeti kibocsátás nem történt, a szivárgás a hermetikus épületen belül van, ami az ilyen események kezelésére van tervezve. Szintén fontos és helyes, hogy a reaktort leállították és lehűtik, így keresik a hiba okát.

Folyt.köv.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr1618229523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.08. 13:40:28

Köszönöm az ismertetést!

Sorállományú előfelvételis 2023.10.09. 08:42:37

Ilyenkor milyen hőmérséklet uralkodik a védőépületen belül? Az mekkora nyomásra van tervezve? Illetve a nyomáskiegyenlítő, vagy nyomáscsökkentő hogy akadályozza meg hogy radioaktív anyag ne kerüljön ki? A szivárgás izotóp összetételéből azt nem lehetne megállapítani hogy a szuperkritikus víz kerül ki vagy csak gőz valahol. Mármint nyomás és hőmérséklet csökkent gőz, ami akkor már nem fog annyi oldott anyagot (Cs, I) tartalmazni, csak xenont. Jellemzően milyen elemek fordulnak elő a primer kör vizében? Nyilván a vizen, bóron, vason kívül.
süti beállítások módosítása