Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Hogyan lenne megoldható a Zaporizzsjai Atomerőmű válsága – egy szakértői javaslat

2022. augusztus 21. 21:04 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Az egész világ aggodalommal figyeli, ami az elmúlt hónapokban Ukrajnában a Zaporizzsjai Atomerőműben és környékén történt és történik az orosz-ukrán háború eseményei során.

Legyen világos: a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és az ezzel való fenyegetés az Egyesült Nemzetek Alapokmányában és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Alapokmányában rögzített alapelvekbe ütközik. Ezt – történjen bárhol – nem elfogadható.

A Zaporizzsjai Atomerőműben mára kialakult helyzet sérti a nukleáris szakma alapvető szabályait. Lehetetlenné teszi a szakszerű munkavégzést a nukleáris biztonság, a fizikai védelem és a nukleáris anyagok biztosítéki felügyelete területén is. A közvetlen fizikai behatás kockázatán túl nagyságrendekkel növeli az emberi hibázás lehetőségét.

Az atomerőműveket számos külső és belső veszélyeztető tényezőre méretezik, ezeket figyelembe veszik a tervezési alapjuk meghatározása során, de arra nem méretezik őket, hogy azokban nagy mennyiségű lőszert tároljanak vagy azokat tüzérség rendszeresen ágyúzza. Az atomerőmű területének tüzérségi támadása, illetve az erőmű területén nagy mennyiségű robbanóanyag és lőszer felhalmozása, aknák elhelyezése – végezze azt bármely fél – olyan többletkockázatot okoz, amelyre ezeket a létesítményeket a tervezőik nem méretezték. A Zaporizzsjai Atomerőműben mára olyan helyzet jött létre, amire egészen biztosan nem térnek ki a létesítmény engedélyei. A veszélyes állapotot meg kell szüntetni, az üzem kockázatait a lehető legrövidebb időn belül a normál szintre vissza kell csökkenteni.

Egyetlen felelős kormány, hatóság vagy üzemeltető sem viselkedhet úgy, hogy a létesítmény tervezési alapján túli, a normálisnál jelentősen nagyobb kockázatú állapotát szándékosan létrehozza, és azt szándékosan fenntartsa.

kernkraftwerk_saporischschja.JPGZaporizzsjai Atomerőmű 6 blokkja, a baloldalt egy hőerőművel a háttérben
(Fotó forrása: Wikipedia, CC BY-SA 3.0, Ralf1969)

A NAÜ Safety Fundamentals (SF-1) című dokumentuma egyértelműen rögzíti, hogy az elsődleges biztonsági célkitűzés az emberek és a környezet megóvása a radioaktivitás káros hatásaitól. („The fundamental safety objective is to protect people and the environment from harmful effects of ionizing radiation.”) Ezzel összhangban minden atomenergiát alkalmazó ország atomtörvényének egyik első rendelkezése, hogy a nukleáris biztonságnak minden más szempont felett elsőbbsége van.

A fentieket is figyelembe véve, a megítélésem szerint a jelen helyzetben műszaki, nukleáris biztonsági szempontból az alábbi lépések lennének logikusak és helyesek:

  1. Ha a harcban álló felek úgy látják, hogy nem kizárható akármelyik oldalról a Zaporizzsjai Atomerőmű tüzérségi támadása, akkor az összes reaktort haladéktalanul le kell állítani és biztonságos lehűtött állapotba kell hozni. Ez sok nagyságrenddel csökkenti a reaktorokban lévő, és egy esetleges balesetben kibocsátható radioaktivitás mennyiségét, így csökkenti a potenciális környezeti következményeket.
  2. Az ukrán hatóságnak vissza kell vonnia vagy fel kell függesztenie mind a hat blokk üzemeltetési engedélyét. A nagy mennyiségű robbanóanyag és tüzérségi eszköz, ami a beszámolók szerint a telephelyen található, olyan ún. külső veszélyeztető tényező, amire a blokkokat biztosan nem méretezték.
  3. A létesítmény ukrán üzemeltetői nem külső befolyástól mentesen végzik tevékenységüket, hiszen orosz katonák és Rosatom műszaki személyzet is tevékenykedik az erőműben, így az atomerőmű biztonságos üzemeltetésének szervezeti feltételei aligha teljesülnek. Ez is azt támasztja alá, hogy a blokkokat le kellene állítani. Normál esetben egy nukleáris létesítmény irányítási rendszerének átalakítását biztonsági elemzés és hatósági engedélyezés kell, hogy megelőzze. Ha ez itt nem történt meg, a létesítmény az üzemeltetési engedélyében rögzített feltételeken kívüli állapotban működik, ami ellentétes a nemzetközi sztenderdekkel és a törvényi előírásokkal, így nem megengedhető.
  4. Szükség van a Zaporizzsjai Atomerőmű rendkívüli stressztesztjére, figyelembe véve a megváltozott külső veszélyeztető tényezők és a szervezeti változás következményeit. Mivel közleményeiben az orosz és az ukrán fél is egy nagy baleset veszélyével fenyegeti a közvéleményt, a blokkokat felelősen csak akkor szabad visszaindítani, ha a blokkok stressztesztje sikeresen lezárult és a szükséges műszaki, adminisztratív korrekciós intézkedéseket meghozták, amivel biztosítják, hogy a létesítmény visszatér a normál üzemeltetési keretek közé.
  5. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői missziójának mihamarabbi fogadása fontos, nagyban növelné a transzparenciát, és segítené a helyzet pontos felmérését, de önmagában nem pótolná a fenti lépéseket.

Ismerve a nukleáris biztonsági szabályozás nemzetközi gyakorlatát és a létesítmények tervezési elveit, a fenti intézkedésekkel lehetne biztosítani, hogy a kockázatok az elfogadható szintre csökkenjenek vissza.

A fentieken túl szükséges lenne, hogy a fegyveres konfliktusban érintett felek tartózkodjanak a Zaporizzsjai Atomerőmű körül mindenféle tüzérségi és katonai tevékenységtől. Távolítsák el a létesítményből a tüzérségi eszközöket, robbanóanyagokat és állítsák helyre a tervezési alapjának megfelelő állapotot! Térjenek vissza a létesítmény terveiben és engedélyeiben rögzített állapotokhoz! Legyen világos: az az állapot, ami mára a Zaporizzsjai Atomerőműben létrejött ellentétes a nukleáris ipar szabályaival, alapelveivel és súlyosan sérti az ukrán és az orosz nukleáris biztonsági szabályokat is.

Ugyanakkor azt is szükséges rögzíteni, hogy csernobili típusú és csernobili nagyságú baleset a Zaporizzsjai Atomerőműben fizikai és technológiai okokból nem tud létrejönni. Az ilyen nagyságú balesettel való fenyegetés minden bizonnyal az európai lakosság és a politikai döntéshozók hergelését célozza, politikai természetű és nem műszaki alapokon nyugszik.

Összefoglalóan: a Zaporizzsjai Atomerőmű jelenleg a tervezése és engedélyezése során figyelembe vett feltételeken kívül működik, ami nem felel meg a nukleáris biztonsági szabályoknak. A jelen helyzetben a fenti lépések tudnák biztosítani, hogy a létesítményhez kapcsolódó nukleáris biztonsági kockázatok mihamarabb a szabályokban és törvényekben rögzített normál szintre csökkenjenek vissza.

A nukleáris biztonság minden más szempont előtt elsőbbséget élvez!

(A fenti írás a saját szakértői véleményem, nem intézményi álláspont)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr6917912755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2022.08.21. 21:47:54

Gondolom a leírtakkal az érintett felek tisztában vannak, csak éppen tojnak rá. Ugyebár most az oroszok leírták, hogy lehetővé teszik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselőinek, hogy bejussanak az erőműbe. Ugyan akkor hozzátették, hogy majd akkor, ha a körülmények ezt megengedik…

„Remek”…

gigabursch 2022.08.22. 06:44:46

Köszönöm az alapos cikket!

Meggyőzödésem, hogy a zsoldosok kavarják a szart....

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2022.08.23. 12:49:00

A legjobb megoldás az lenne, ha az orkok kivonulnának az erőműből, és hagynák azt működni. Ilyen nyilván nem lesz, hiszen egyrészt az atomerőmű most "túsz", másfelől meg, állítólag át akarják állítani, hogy nem az ukránoknak, hanem a Krím-felé nyomja az áramot. Tehát leállítani sem akarják, hanem éppenséggel azt, hogy nekik termeljen. Akkor innentől, reálisan már nem lesz jó megoldás, hiszen az ukránok nem fogják hagyni, hogy az erőművet átállítsák a Krím felé.
Én atomfizikusi szinten nem értek ehhez, de ha a felépítés eltérései miatt csernobili-jellegű robbanás nem is lehet, attól még, gondolom, fukusimai-jellegű baleset lehet belőle. És az sem túl egészséges a (szűkebb) környezetre.

gigabursch 2022.08.23. 14:57:17

@ipartelep:
Amennyire én tudom Fukushima sem az a kimndottan nyomott vizes atomerőmű volt.

Egy biztos: Ez a helyzet sehogy se jó.
Azt nem vitatom, hogy a Roszatom oda tud delegálni - teszem azt - 100 mérnököt, 500 technikust (megjegyzem: Hogy ez mire elég 6 ekkora blokknál - a fene se tudja és jó lenne ilyen infókat is látni hogy aki kíváncsi, legalább az tisztába kerülhessen vele).

Az áramirányítás nem egy nagy hókuspópusz. 2014 előtt is alighanem innen ment a delej java a Krímbe, szóval ha két oszlopközben fel kell húzni a korábban levágott kanócokat, azt kb sec-perc alatt meg lehet csinálni.
Ha trafóállomást kell beüzemelni, se hinném, hogy ne lenne elég alkatrészük Grisáéknak.

Az viszont vitathatatlan, hogy bármilyen baleset senki minimálisan épeszű embernek nem lehet igénye. Épp ezért is van olyan érzésem, hogy a zsoldosok és a megrendelőik kavarják a lecsót.

Arra a kérdésre is jó lenne választ kapni a magunk féle érdeklődőknek, hogy egy reaktortályba ekkora teljesítmény mellett betett kazetták (őgy egyébként ezek mekkorák és mennyi van belőlük?) üzemideje mennyi hónap-év és melyik a legkedvezőtlenebb időszaka egy esetleges sérülésnél a mindenféle transzuránok és lebomlási sorok tekintetében.

Egyszer volt egy beszélgetés valahol, valamikor a rádióban, persze kb este 10 és 11 között vagy 20 éve, hogyha Csernobilban nem relatíve friss, hanem már jól lehasznált (vagy épp fordítva? - egyszeráen nem rémlik már ekkora időtávból, csak a téma) fűtőrudak lettek volna, akkor a lebomlási sorok sokkal kedvezőbbek lettek volna és már rég elfelejthetnénk az átolvadás és egyéb problémák sorát. Magyarán Csernobil épp az egyik legrosszabb időpontban kapta el a baleset.
Erről is szívesen olvasnék.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.08.24. 16:22:49

Kedves Attila,
most a meteorológusok botránya után a mostani kormány primitív, korrupt és tudományellenes álláspontja már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, bár eddig is tudtuk ezt "sokan" ("sokan vagyunk kevesen"),

de meg tudna minket nyugtatni, hogy a szakmaiság jelen lenne-e a paksi erőmű bővítésénél? És nem azért kellett távoznia onnan, mert a nukleáris biztonsággal kevesett foglalkoztak a minisztériumi, államtitkársági illetékesek, politikai kinevezettek?

vagy volt titoktartási szerződés?
volt erről már valami interjú? szívesen olvasnám. Szerintem érdemes lenne ezzel is kicsit foglalkozni, főleg most.

Köszönöm

jeanbart 2022.09.07. 19:25:25

szóval megint egy hajszálon függ most 6 reaktor hűtése, és megint az orosz szakértelem...de kétségem se legyen hogy pakson minden ok lesz...az orosz függéssel ...magyarország energiabiztonságát az egész európát gázzal zsaroló, olajjal zsaroló a világot ukrán gabona kivitellel zsaroló háborús agresszorra....ja és az orosz értelmiség is menekül .. hát hogyne fő a logika
süti beállítások módosítása