Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Válaszok egyes, Csernobillal kapcsolatos kérdésekre

2020. április 21. 07:07 - Prof. Dr. Aszódi Attila

2020. április 18-án Vujity Tvrtko vendége voltam egy élő Facebook közvetítés formájában. A legtöbb felmerült kérdést magában az élő adásban megbeszéltük, de pár nézői kérdés nyitva maradt, ezekre igyekszem itt röviden válaszolni.

  • Jód: Nagyon fontos, hogy a háztartásban mindig jódozott sót használjunk! A jód elengedhetetlenül szükséges a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Magyarország alapvetően jódban szegény terület, ezért a jódozott só használatán keresztül a szükséges jód mennyiséget be tudjuk vinni a szervezetünkbe. Ugyanakkor vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl az ételeket, mert a túlzott sóbevitel magas vérnyomást okozhat.
  • Miért került szóba a jód: mert a jódnak nem csak a természetben megtalálható stabil izotópja létezik, hanem radioaktív jódizotópok is vannak, amelyek a maghasadás során keletkeznek, és amelyek – ha egy nukleáris baleset során a környezetbe kerülnek és bejutnak az ember szervezetébe – a pajzsmirigyben felhalmozódva sugárzásukkal károsíthatják a pajzsmirigyet. A csernobili balesetben sok radioaktív jód jutott ki a környezetbe, és az erőmű körüli területeken okozott is egészségkárosodást. 1986-ban Magyarországra is eljutott egy kis része ennek a szennyezésnek, de nálunk szerencsére az ebből származó pajzsmirigy dózisok sokkal kisebbek voltak, így az egészségügyi problémát nem okozott a magyar lakosságnak. Hazánkban nem volt kimutatható Csernobil után a pajzsmirigyrákos esetek számának növekedése, szemben a Szovjetunióval, ahol több, mint 6000 olyan pajzsmirigyrákos esetet találtak, ami Csernobil számlájára volt írható. (Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a korai szűréssel ezek a Szovjetunión belüli megbetegedések 99,75%-ban gyógyíthatóak voltak.)
  • Magyarország szennyezése 1986-ban: Magyarországra a csernobili radioaktív jód mellett más izotópok is eljutottak, többek között a cézium-137 és a stroncium-90 izotópja nagyon jól mérhető volt hazánkban. Érdekes tény, hogy bár Magyarország szomszédos Ukrajnával, de hazánk az enyhén szennyezett európai országok közé tartozott, mert a kihullás a levegőáramlatoktól és a csapadékviszonyoktól függött, és például Skandinávia, Ausztria, Németország egyes részei jelentősen több csernobili eredetű radioaktív kihullást szenvedtek el, mint Magyarország.
  • Magyarországi egészségügyi következmények: Hazánkban a természetes háttérsugárzás mértéke 2,5 mSv/év (évente 2,5 milliszívert). A magyarországi lakosoknál a csernobili eredetű szennyezés ehhez 70 év alatt összesen kevesebb, mint 1 mSv dózist ad hozzá. Ez a növekedés bár dózisban kiszámolható, de mivel a természetes háttérnél jelentősen kisebb értékű, így ennek következtében kimutatható negatív egészségügyi következmények nem jelentkeztek. Sem a születési rendellenességek számában, sem a rákos megbetegedések számában nem látunk olyan változást, ami a csernobili baleset hazai hatásának lenne tekinthető.
  • 5G hálózatok: A mobilhálózatok rádióhullámokkal működnek. Ez ún. nem ionizáló sugárzás, míg a radioaktivitással ionizáló sugárzás jár együtt. Nincs arra tudományosan alátámasztott bizonyíték, hogy a polgári életben használt rádiótechnológia növelné az emberek körében előforduló rákos megbetegedések gyakoriságát. Ugyanakkor az bizonyított, hogy a nagy intenzitású rádióhullámok szöveteken belüli elnyelődése a szövet felmelegedését okozza, és ez esetleg káros hatású lehet. Emiatt korlátozzák azt a rádióhullám-térerősséget, aminek az embert ki szabad tenni. Határértékek vannak mind a rádiótelefon bázisállomások, mind pedig a mobiltelefonok használatához kapcsolódóan. Én magam mindig fülhallgatóval, headsettel, autóban pedig kihangosítóval telefonálok, ritkán beszélek pár percnél hosszabban fejhez tartott mobiltelefonnal. A családtagjaimat is mindig arra bíztatom, hogy hosszabb telefonálásba ne kezdjenek bele headset vagy fülhallgató nélkül. Ezzel radikálisan csökkentjük a fejünket érő rádióhullámokat, ráadásul szabad lesz mindkét kezünk, tudunk közben írni, vagy bármi más eszközt kezelni. Autóközlekedés közben ez törvényi előírás is, és radikálisan javítja a fizikai biztonságunkat. Szerintem ezt érdemes követni az 5G technológia megjelenése során is. Biztos vagyok benne, hogy az a rengeteg hasznos tulajdonság, ami az 5G-vel elérkezik (gyorsabb adatátvitel, rövidebb válaszidő, eszközök közötti hatékony kommunikáció) hamar megmutatja előnyeit és sokan fogják hatékonyan használni ezt az új technológiát.
  • A baleset okaival és következményeivel sokszor foglalkoztam már, különböző írásokban. Azoknak, akiket a részletek érdekelnek, ajánlom a baleset 30. évfordulójára készített blogbejegyzésemet: https://aszodiattila.blog.hu/2016/04/26/csernobil_201
  • Az HBO csernobili minisorozatáról itt írtam részletesebben: https://aszodiattila.blog.hu/2019/06/23/system_error_gondolatok_a_csernobili_minisorozatrol

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr8015627458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása