Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Újra működik néhány környezeti sugárzásmérő állomás Csernobilban

2022. március 01. 12:34 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Néhány, a csernobili atomerőmű telephelyén lévő környezeti sugárzásmérő állomás újra működni látszik, az adataik elérhetőek ezen a weblapon. A 2022. február 25. hajnal és a 2022. február 28. késő délután közötti közel négy napos időszak adatai hiányoznak, de tegnap (hétfő) délután óta vannak újra adatok egyes mérési pontokban.

A weblapon kijelzett adatokból az állapítható meg, hogy a környezeti sugárzási szint a mérési pontokban visszatért a korábbi szintre. Jól látható egyes detektoroknál egy jelentős növekedés február 24. este vagy 25. hajnalban, egyes mérőhelyeken duplájára, más – a csernobili blokkoktól távolabbi mérőpontokban – alacsonyabb bázisról ugyan, de 4-7-szeres értékre ugrott az értéke, mielőtt – az orosz csapatok bevonulását követően – megszűntek a mérések. Annak okát továbbra sem ismerjük, hogy miért ugrottak meg az értékek, és azt sem, hogy mi okozta a mérések kiesését. Az ukrán nukleáris biztonsági hatóság korábban azt közölte, hogy az orosz harci járművek mozgása keverte fel a radioaktivitást is tartalmazó port, ez okozhatta a megnövekedett értékeket (erről szóló korábbi bejegyzésemet lásd itt).

Gamma dózisteljesítmény a csernobili blokkok előterében
(Forrás: https://www.saveecobot.com/en/radiation-maps)

Jelenleg a mérőrendszer által jelzett értékek a korábbi hetekben megszokott értékek körül vannak.

A számok értelmezéséhez érdemes megjegyezni, hogy a mérőrendszer nSv/h (nanosievert-per-óra, ejtsd nanoszívert-per-óra) egységben jelzi ki a környezetben mérhető dózisteljesítményt. Magyarországon a környezetben megszokott háttérsugárzás 100 nSv/h dózisteljesítmény körüli értéket mutat, itt a csernobili atomerőmű körül látunk 100 nSv/h-tól 5700 nSv/h-ig széles skálán különböző értékeket. Az 5700 nSv/h a normál környezetben szokatlanul magas érték, de sajnos Csernobilban nem szokatlan: az erősen szennyezett területeken ilyen értéket gyakran lehet mérni, így a blokkot előtti területen ez nem kirívó érték. (Megjegyzem, ez a nagy, 5700 nSv/h érték nem sokkal nagyobb annál a 2500-3500 nSv/h értéknél, amekkora dózisteljesítményt lehet mérni egy normál utasszállító repülőgépen, utazómagasságon történő repülés során.)


Gamma dózisteljesítmény a csernobili blokkoktól észak-nyugatra
(Forrás: https://www.saveecobot.com/en/radiation-maps)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr2717769056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glomgold 2022.03.05. 11:03:03

Két honlapon is figyelemmel kísérem a mérőállomások nyilvános adatait a háttérsugárzás mértékéről, azonban azt tapasztaltam, hogya kritikus pillanatoknál, amikor a hadműveletek az ukrajnai Запоріжжя-i erőműnél zajlottak (este 10 és hajnali 5 között kb. ) itthonról(!) nem voltak elérhetőek a valós idejű frissítések a magyarországi és európai helyszínekere vonatkozó adatok (tehát nem is feltétlenül az Ukrajani területeken!):

1. sem itt:

katasztrofavedelem.hu/modules/hattersugarzas/terkep

2. sem itt:

www.eumet.hu/orszagos-hattersugarzas-terkep/

(például a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztató térképén is az volt olvasható 2022. 03. 03. 02:00-kor, hogy az utolsó frissítés 2022. 03. 03. 23:00-kor történt!) vagyis órákra leállt ott is a a valós idejű adatszolgáltatás, mostmár működik azóta!)

Én megértem, hogy nem szabad pánikot kelteni, illetve ha igazán nagy baj van, az ellen úgy sem tehet egy átlag internetező sokat, még h látja is a súlyos adatokat, hiszen levegőt akkor is veszünk, ha éget, csak nyilván rövidebb ideig... de mégis valahogy ez az egész a csernobyl-i és ruszki idők titkolózásait juttatja eszembe... :( :(
süti beállítások módosítása