Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

A csernobili telephely elvesztette a külső villamosenergia-ellátását, milyen hatása lehet ennek?

2022. március 10. 09:52 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Az atomerőművek folyamatos villamosenergia-ellátása létfontosságú. Ez érvényes a leállított reaktorokra is, tekintettel arra, hogy a korábban besugárzott, kiégett üzemanyagban radioaktív anyagok vannak, amelyek bomlása hőt termel, ezt a hőt pedig folyamatosan el kell vezetni. Ha ezt nem tennénk meg, a kiégett üzemanyag – a hőteljesítményétől függő idő után, a hűtési feltételek függvényében – túlhevülhet, aminek hatására megsérülhet és belőle radioaktív anyag juthat ki a környezetbe.

A másik ok, ami miatt szükséges a folyamatos villamosenergia-ellátás, hogy alapvető követelmény a nukleáris létesítményen belüli folyamatok monitorozása, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a mérőrendszereket és a mérések megjelenítését működtetni tudjuk.

Az üzemeltetők között, valamint az üzemeltetők és a hatóságok között is szükséges a kommunikációs csatornák fenntartása, ez is villamos energiát igényel.

Ezek a szempontok azok, amelyek miatt alapvető követelmény a létesítmények folyamatos villamosenergia-ellátása.

A csernobili telephelyről olyan jelentések érkeztek 2022. március 9-én, hogy megszakadt a külső villamos hálózathoz a kapcsolat, a létesítmények áramellátása csak az üzemzavari dízelgenerátorok segítségével lehetséges. Ezek az ukrán üzemeltető közlése szerint 2 napnyi dízel üzemanyag tartalékkal rendelkeznek. Egyes források azt vetítették előre, hogy 2 nap után emiatt nagy radioaktív kibocsátás lehetséges. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ugyanakkor azt közölte, hogy nincs azonnali veszélyhelyzet, hónapok állnak rendelkezésre.

Hogy mire is számíthatunk valójában, azt azokból az információkból ítélhetjük meg, amelyeket Ukrajna a 2011-es fukusimai balesetet követő ún. stressz teszt során közzétett. Ebben a jelentésben az szerepel, hogy a csernobili kiégett üzemanyagot tartalmazó átmeneti tároló, az ún. ISF-1 berendezés mintegy 2 hónapot „bír ki” aktív hűtés nélkül – azaz addig biztosított az üzemanyag víz alatt tartása. Ez hihető adat.

  1. ábra: Az ISF-1 medencés átmeneti tároló csarnoka egy animációban (Forrás: EBRD YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GYR3GmkRZV0)

Az ISF-1 berendezés egy hatalmas medence, ahol mintegy 21 000 darab, 7 méter hosszúságú RBMK reaktor kiégett üzemanyag kazettát tárolnak függőleges védőcsövekben, víz alatt. Egyes kazetták 30 éve pihennek, a „legfrissebb” kazetták 21 éve fejezték be az energiatermelés. Ez a több, mint két évtized nagyon hosszú lecsengési idő, egy-egy kazetta hőtermelése valószínűleg 50 W alatt lehet. A kazetták nagy darabszáma persze összességében nagy, MW-os nagyságrendű összes hőteljesítményt adhat, de a kazetták körül és fölöttük nagy mennyiségű víz található.

Amikor kiesik az áramellátás, először a dízelgenerátorok indulnak be, hogy a hűtést biztosítsák. A dízel üzemanyag kifogyása után – ha azt nem pótolják – a hűtőszivattyúk leállnak, ezt követően ez a hőteljesítmény elkezdi melegíteni a medence vizét. Több hét, amire olyan magas lesz a víz hőmérséklete, hogy a párolgás intenzívvé válik, még több idő, amire a forrás beindul, és az ukrán stressz teszt jelentés szerint kb. 2 hónap, amire olyan magas (300 °C) lehet a kazetták felületi hőmérséklete, hogy esetleges burkolatsérülést lehet feltételezni.

  1. ábra: Az ISF-1 medencés átmeneti tároló épülete kívülről (Forrás: EBRD YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=TdV0EpKICNQ)

Tehát van még idő azelőtt, hogy az áramellátás kiesése következtében jelentős radioaktív kibocsátás történne, és elméletileg több lehetősége is van az üzemeltetőnek beavatkozni (pl. létezik a telephelyen mozgatható mobil dízelgenerátor, vagy akár tűzoltóautókkal is lehet a vizet pótolni a medencében), ezen eszközök hozzáférhetősége azonban jelenleg nem ismert. Ettől még persze nagy baj, hogy a harcok érintik a létesítményt és a biztonságos villamosenergia-ellátást (önmagában az a legnagyobb baj, hogy Ukrajnában az orosz hadsereg háborút vív). Az előbb említett egyéb beavatkozási lehetőségeket is nyilván korlátozhatják a harci cselekmények.

Az áramellátás kiesése a nedves tároló mesterséges szellőztetését is lehetetlenné teszi, szintén komplikálva a helyzetet a létesítményben.

  1. ábra: Az ISF-1 medencés átmeneti tárolóban lévő kazetták megfogó fejei (Forrás: EBRD YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=TdV0EpKICNQ)

Az áramellátás kiesése azért is nagy gond, mert egyes mérések nem működnek, és az adatok nem állnak a nukleáris biztonsági hatóság rendelkezésére.

Az is nagyon aggályos, hogy az ukrán üzemeltetők az orosz csapatok fellépése miatt 15. napja nem tudják elhagyni a csernobili telephelyet, így azóta nem volt műszakváltás, 210 ember 15. napja bent van az erőműben.

Ahogy korábban már írtam, az orosz csapatok rendszeresen és módszeresen megsértik a nukleáris szakmai alapszabályait, ami rendkívül komoly aggodalmakra ad okot.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr5317777000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.10. 16:48:26

Túl azon, hogy amióta az ukrán-zsidó Nuland elszólta magát és TÉNY az AEÁ vegyifegyver projektje a "jó" ukránok irányába, azóta már már tényleg nincs olyan szitu, amiben elhinném akárcsak egy szavukat.

Lehet, hogy van áram, lehet hogy nincs, és lehet hogy semmi sem úgy van.

Ami számomra izgalmasabb:
Idehaza a paksi elemekkel is hasonló a szitu?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.10. 21:09:39

Kijevben van még áram?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.10. 22:46:44

Alapvetően ez ukrán propaganda.

Valójában jó kezekben van Csernobil. A baj az lenne, ha az ukrán kormányzat kezében lenne.

Kyria 2022.03.10. 23:07:41

Valószínűleg hülyeséget kérdezek, mivel semmit sem értek az atomenergiához, de ha a kiégett üzemanyag kazettákban még évtizedekig ennyi energia van, hogy 300 fokosra fűthetik fel a vizet, akkor ezt az energiát nem nyerhetnénk ki? Köszönöm szépen előre is.

Quarantinediary · https://www.facebook.com/hzsolt 2022.03.10. 23:08:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kérlek szépen, indolold meg a véleményedet. Természetesen megalapozottam, s lehetőleg ne OV és Putin hátsó feléből kikandikálva, hanem hiteles forrásokat megemlítve és felsorolva.

Wildhunt 2022.03.10. 23:20:39

@Kyria: ilyennel táplálják az űrszondákat. Erőművet ilyenre építeni nem éri meg, az egész forrósodó lom nem hoz össze 1MW-ot.

gigabursch 2022.03.11. 05:18:35

@Kyria:
Egyáltalán nem kérdezel hülyeséget.

A remanens hő hasznosítása kapcsán számos gondolatkísérlet volt már, a teljesség igénye nélkül:
- lakossági/ipari hőközpontok
- teherhajó, stb használata

Általában az a matek vége, hogy:
- fajlagosan drágább, mint a CH üzem
- a biztonságos üzemeltetés extra tudást igényel.
- nehezen szabályozható.

antiindex 2022.03.11. 07:35:30

@Quarantinediary: ez, érvelni? ez egy bolgár, oroszbuzi autista. Ez csak hülyeségeket kinyilatkoztatni tud, aztán ha a sarokba szorítják a jó édes kurva anyját is letagadja.

gigabursch 2022.03.11. 07:58:40

@gigabursch:
Azóta kisült, hogy Belarusz felől jön a delej.
Úgyhogy KájnePánik!
Az, meg, hogy a ruszkik ott vannak az egyetlen biztosíték, hogy ne gyártsanak piszkos bombát ebben, a reguláris seregekkel vívott polgárháborúban.

Megint hazudtak ukránista-sorosista-soviniszta csőcselék részéről.

@Kyria:
Szívesen. Ettől többet ne kérdezz, mert nem tudok érdemben válaszolni.
Amúgy szerintem is tök logikus, csak - jelenleg - nem gazdaságos.
Esetleg, ha blogger, mint a témában vastagon jártas prof, ha írna egy jó bejegyzést, az sokunk épülésére válna.

@CSOKKI MÁLNA:
Szerintem fogyóban...
Erősen.

@antiindex:
Brendel!
Te az elmúlt 7-8 évnyi totális elhülyüléseddel elfelejtettél érvelni. Neked az összes érved, hogy náci, meg mongolfidiota.
Dugulj el, senki nem kíváncsi rád!

CSOKKI MÁLNA 2022.03.11. 08:21:06

@gigabursch: Sebaj, a nemzetközi brigádok visznek majd napelemet..:))

gigabursch 2022.03.11. 14:12:50

@Emmett Brown:
A helyi ukrán a helyi orosszal háborúzik a reguláris seregek árnyékában. Te minek nevezed?
süti beállítások módosítása