Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

Ilyet egyszerűen nem lehet csinálni atomerőműben!

2022. március 14. 03:11 - Prof. Dr. Aszódi Attila

A Zaporizzsjai Atomerőmű hivatalos YouTube csatornáján megtalálható egy videó felvétel az orosz csapatok erőmű elleni támadásáról, ami jelen sorok írásakor 4,2 millió megtekintésnél tart. A több, mint 4 órás felvételt egy biztonsági megfigyelő kamera rögzítette, amin – bár rossz fényviszonyok mellett – végig lehet követni, hogyan történhetett a 2022. március 4-i orosz támadás a Zaporizzsjai Atomerőmű ellen. A felvételekről részletesebb, idősoros elemzés érhető el ezen a portálon. Ez a cikk nem csak azért nagyon érdekes, mert a biztonsági kamera hosszú felvételéből kiemeli a leglényegesebb részeket, hanem azért is, mert az erőmű további fotói és felvételei alapján azt is bemutatja, hogy milyen károkat okozott az erőműben az orosz támadás.

Az erőmű előtti távvezetéki oszlopot ért találat (Forrás: https://www.npr.org/2022/03/11/1085427380/ukraine-nuclear-power-plant-zaporizhzhia)

Jól látható a felvételekből, hogy nem „csak” az oktatási épületet lőtték az orosz csapatok: az 1. és a 6. blokk irányába is történtek lövések, eltalálták az egyik távvezetéki oszlopot és vállról indítható rakétát lőttek a fő irodaépületbe is, valamint találat érte a blokkokat összekötő közlekedő folyosót is. A felvételeken jól látszik, amint eltalálják az üzemi területet védő kerítéseket is.

Azt is láthatjuk, amint megérkeznek a tűzoltók, akiket aztán az orosz csapatok nem engednek belépni a telephelyre, így dolguk végezetlenül hagyják el a helyszínt, miközben az épületekben keletkezett tűz tovább ég.

H