Láncreakció

Aszódi Attila információs blogja

A szürke szamár, a nap és a szél esete a köddel

2022. november 01. 21:35 - Prof. Dr. Aszódi Attila

Az elmúlt napokban a hazai nap- és szélenergia-termelés eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Ráadásul az eltűnés oka mind a napenergia, mind a szélenergia, mind a szürke szamár esetében azonos: a köd a ludas, pontosabban ugyanaz a meteorológiai helyzet, ami a ködöt is okozza. Villamosenergetikai szempontból 5 napja folyamatosan sötétszélcsend van Magyarországon.

kod01.jpg

  1. ábra: Ködös este a napokban [Fotó: Aszódi A.]

2022. október 28. péntek óta ködös időjárás honol Magyarországon. A meteorológiai szolgálat napok óta tartós, sűrű ködre figyelmeztet, és aki a Mindenszentek kapcsán utazott az országban a hosszú hétvége napjai alatt, az a saját szemével is láthatta, hogy mennyire ködös volt az idő. Gyakorlatilag az egész Kárpát-medencébe beült a köd, ami ilyenkor ősszel többek között akkor tud nálunk tartósan fennmaradni, ha nem fúj a szél.

A következmények kiválóan látszanak a MAVIR adatpublikációjából: ha megnézzük az alábbi 2. ábrát, azt láthatjuk, hogy október 26. óta folyamatosan 20 MW alatt volt a 320 MW kapacitású hazai szélerőműpark tényleges betáplálása, de az elmúlt egy hétből összesen kb. 100 órában nulla volt a teljesítményük.

 mavir_szeltermeles_20221026-1101.png

  1. ábra: Hazai szélerőművek termelése az elmúlt napokban [Forrás: MAVIR]

Amíg a szél esetén a köd inkább tünet, mint kiváltó ok, addig a napenergia esetében ez a köd valójában a problémák okozója: a ködös időben a napsugárzás nem éri el a földfelszínt, így a fotovoltaikus nagy naperőművek és a házak tetejére szerelt háztartási méretű kis naperőművek teljesítménye szintén nagyon alacsony, még napközben is. Amíg október 26-án és 27-én a déli órákban 900-1000 MW volt a hazai nagy naperőművi betáplálás, addig október 28-tól 400 MW, majd 300 MW alá csökkent, tegnap, október 31-én a napközbeni csúcs pedig már 240 MW-nál is kisebb volt. Tekintettel arra, hogy a hazai beépített – 50 kWe-nál nagyobb egységekből álló – naperőművek kapacitása 2200 MW fölött van (a teljes napenergia beépített kapacitás a becslések szerint meghaladja a 3500 MW-ot), ez a tegnapi legnagyobb teljesítményű betáplálási állapotban is 10% alatti pillanatnyi napenergia kihasználási tényezőt jelentett.

 mavir_naptermeles_20221026-1101.png

  1. ábra: Hazai nagy naperőművek termelése az elmúlt napokban [Forrás: MAVIR]

Megjegyzem, hogy azokat a rendszerállapotokat, amikor a napenergia és a szélenergia betáplálása is jelentősen elmarad a beépített kapacitás értékétől, és csak 20% vagy 10% alatti értékeket látunk, Dunkelflaute vagy sötétszélcsend állapotoknak nevezzük. Ilyenkor sajnos hiába vannak nagy nap és szélenergia kapacitások beépítve a rendszerbe, azok valójában semmit nem érnek. Az elmúlt 5 nap pontosan ilyen volt, napközben is valójában sötétszélcsendes időszakokat láthatunk, a villamosenergia-rendszer szempontjából 5 napja folyamatosan sötétszélcsend van az országban.

De mivel ilyenkor is vannak fogyasztói igények, hiszen nyilván világítunk, fűtünk, főzünk, számítógépet vagy más elektronikus eszközt használunk, közlekednek a vonatok, trolik, villamosok, működnek az üzletek, éttermek és bizonyos gyárak is. Ezt mutatja a 4. ábra, ami alapján megállapítható, hogy a rendszerterhelés (a fogyasztók villamosenergia-igénye) a 3500 MW – 6000 MW közötti tartományban járt az elmúlt napokban.

 mavir_rendszerterheles_20221026-1101.png

  1. ábra: A hazai villamosenergia-rendszer terhelése az elmúlt napokban [Forrás: MAVIR]

A sötétszélcsendes időszakban a fogyasztói igényeket hagyományos erőművek segítségével kell kielégíteni, ugyanis a nap- vagy szélerőművek korábbi termelését a villamosenergia-hálózat nem tudja tárolni, a termelés és a fogyasztás egyensúlyát minden másodpercben fenn kell tartani, vagyis minden másodpercben pont annyi villamos energiát kell a hálózatra feladni, mint amennyit abban a másodpercben a fogyasztók felhasználnak. Ha ez a termelés és fogyasztás közötti egyensúly felborulna, megváltozna a rendszerben a frekvencia, amire a legtöbb hálózatra kapcsolódó eszköz nagyon érzékenyen, meghibásodással reagálna.  

A villamosenergia-ellátásunk 43. heti forrásszerkezetét az 5. ábra mutatja. Itt jól megfigyelhető, hogy a paksi atomerőmű blokkjain túl a lignit, a földgáz és az import játszik meghatározó szerepet. Az import az ábrán a színes sávok (hazai termelés) és a fekete vonal (rendszerterhelés) közötti fehér sávban jelentkezik, amiről jól látható, hogy bizonyos időszakokban a rendszerterhelés harmadát is meghaladja. Ezért mondjuk azt, hogy hazánk nagymértékben kitett a villamosenergia-importnak.

 fraunhofer_20221024-1030.png

  1. ábra: A magyar erőművek termelése és a rendszerterhelés alakulása a 2022. év 43. hetében [Ábra forrása: Fraunhofer Intézet]

Vannak az adatokban azonban további érdekességek is. Ha visszatérünk a 3. ábrára, abban jól látható, hogy október 28. óta a naperőművi termelés becsült (sárga és narancs) és a naperőművek kereskedelmi mérése szerinti tényleges termelése (fekete görbe) között a déli órákban 400-600 MW különbség tapasztalható. Ez óriási mennyiség, az előrejelzés és a tényleges termelés közötti különbséget kiegyenlítő energiaként nagyon drágán lehet csak beszerezni. Itt a termelési előrejelzés pontatlansága mellett fokozza a probléma nagyságát az is, hogy a háború miatti energiaellátási válsághelyzet következtében nagyon magasak a villamosenergia-árak, így a rendszerirányító által igénybe vett szabályozás költségei a korábbi néhány milliárd forintról a havi 40-50 milliárd forintos tartományba növekedtek (ld. a MEKH 2022. 08. havi villamosenergia-piaci havi riport 27. ábráján). A fent leírtakból azt is könnyű megérteni, hogy miért érdemes a napenergia előrejelzés pontosságát növelni (ezáltal a narancssárga és a fekete görbe közötti különbséget csökkenteni).

Az elmúlt napokban a litéri és lőrinci gyorsindítású gázturbinákat is el kellett többször indítani, aminek következtében a fenti 5. ábrában az olaj mint energiahordozó megjelenik a felhasznált tüzelőanyagok között. Ez szintén meglehetősen drága és egészen biztosan nem CO2-mentes. Sokkal egyszerűbb (és környezetkímélőbb) lenne a magyar villamosenergia-rendszer helyzete – ilyen rendszerállapotokban is –, ha a szomszédos országokhoz hasonlóan nálunk is lenne szivattyús tározós vízerőmű, mert az ilyenkor – a rugalmassága révén – a kiegyenlítésben nagy szerepet tudna játszani. Az is nyilvánvaló, hogy tisztán a nap- és szélenergia bázisán lehetetlen lenne az ország áramellátását megvalósítani. A paksi atomerőművi blokkok mint a legnagyobb karbonsemleges termelők nélkül az ország ellátása most is elképzelhetetlen lenne.

Köszönetnyilvánítás: a fenti írásban felhasznált diagramok és adatok kigyűjtésében Szűcs Botond és Biró Bence volt a segítségemre. Köszönet érte!

 

Felhasznált források:

Erőművi beépített kapacitás adatok: https://www.mavir.hu/documents/10258/244530235/BT_2015-20221001_ig_BR+NT_HU.pdf/7a5dc79d-1be9-3b65-3c2d-2db24ac28fa2?t=1665658209375

Aktuális rendszerterhelési és erőművi termelési adatok: MAVIR adatpublikáció: https://www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles

MEKH Piacmonitoring, MEKH villamosenergia-piaci 2022. 08. havi havi riport, http://mekh.hu/download/5/7f/21000/HaviRiport_villamosenergia-piacok_2022_08_v%C3%A9gs%C5%91_elk%C3%BCld%C3%B6tt.pdf

Fraunhofer Institute, Energy charts, https://energy-charts.info

 

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aszodiattila.blog.hu/api/trackback/id/tr1417968226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szgabibaa 2022.11.01. 23:49:18

Hát nem mindegy, hogy fúj, vagy nem fúj, süt, vagy nem süt? Nevetséges 330 MW az engedélyezettt szélerőműkapacitás, ha éjjel nappal teljes kapacitáson járna, akkor sem érné el egyetlen paksi blokk termelését sem. A napelemek telepítését pedig túl jól ment, úgyhogy most lehetetlenítette el a kormány. Energiastratégiánk egyetlen holtbiztos eleme a Paks II. Bár - ha az orosz agresszió tovább brutalizálódik - a békés nukleáris kooperációra is kiterjedhetnek a szankciók. Ha például Paks II előkészítése helyett azt a pénzt a hálózatfejlesztésbe nyomták volna, simán lehetne folytatniu a megújulók telepítését. Elavult trafókkal nem fogjuk 2030-ra utolérni Ausztriát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.11.02. 09:11:03

@szgabibaa: Csak nem mindegy, hogy ki által épített Paks II.
Mert az oroszokkal nem nagyon akar haladni sajnos a történet.
Nem létszik az építkezés és események felpörgetése, amikor a kivitelezési épületek töredéke áll csak.

ulpius66 2022.11.02. 10:56:33

@molnibalage:

Kedves Molnár Balázs!

"Az is nyilvánvaló, hogy tisztán a nap- és szélenergia bázisán lehetetlen lenne az ország áramellátását megvalósítani. A paksi atomerőművi blokkok mint a legnagyobb karbonsemleges termelők nélkül az ország ellátása most is elképzelhetetlen lenne."

Szerinted kik akadályozzák a Paks II. megépítését??????
(mert szerintem az EU vezetők, és a hazai ballibsi csicskásai....)

ulpius66 2022.11.02. 10:59:21

Atom, gáz, szén.

Erre lehet Magyarország áramellátását alapozni!

Úgyhogy Paks II. mellett már Paks III. is kell!!!!!!!!!

Figyel Castro 2022.11.02. 11:54:14

@ulpius66: Hat, kulonosen a jelenlegi helyzetben, nyilvan az oroszokkal kell epittetni... Ja, nem.

ulpius66 2022.11.02. 12:22:28

@Figyel Castro:

Figyusz, Kasztró!

Ahogy így elnézegetem az oroszok Paks I-et elég jól megépítették!
(persze ettől függetlenül nem feltétlenül velük kell építtetni, A LÉNYEG, HOGY ÉPÜLJÖN MÁR MEG VÉGRE PAKS II. (PAKS III.) A ZÖLDEK MEG FOGJÁK BE A POFÁJUKAT!!!!!!!!)

ulpius66 2022.11.02. 12:40:21

Szűnjön már meg végre azaz állapot, hogy Magyarországon évente 3-4 milliárd köbméter földgázt égetnek el az erőművek, hogy áramot csináljanak belőle......

Szintén "egészségtelen" hogy a magyar áramellátás 30-40%-t importból fedezzük.....

EZÉRT KELL PAKS II, ÉS PAKS III IS!!!!!!!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.11.02. 15:10:39

@ulpius66: És és hol mondtam elleknezőjét?
De, ha kormányzati hátszéllel 2/3-ad mellett sem sikerült az orosz Paks2-őt meglendíteni, akkor ez nem is fog már sikerülni.

Az eredeti tervek szerint most kéne kb. a próbaüzemnek kezdődni az első reaktoron.
A valóságot meg ismerjük.

Az, hogy atomenergia kell az nem = azzal, hogy orosz atomerőmű kell.

Lehetne pl. SMR vonatra is felszállni főleg úgy, hogy a kezdeti költsége messze kisebb. Azokat is lehet Paksra tenni. Szépen fokozatosan és nem sokezer mrd-os kezdeti költséggel.

Figyel Castro 2022.11.02. 18:38:13

@ulpius66: Atomeromu temeszetesen kell, de ez az oroszokkal sebteben osszehozott valami nagyon nem ok, es azota az oroszok hitele egyre fogy

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.02. 20:01:31

A posztoló tudottan szakértő, kérjük egy rövid válaszát arra, hogy a Paks II-re milyen ajánlatokat kaptunk. Én régről egy francia és egy brit ajánlatra vélek emlékezni, amelyek lemaradtak az orosz ajánlat mögött.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.02. 20:12:16

@ulpius66: Paksnak már nem sok köze van az akkori orosz cucchoz. A műszereket, az elektronikát, a vezérlést, a vészleállítókat mind kicserélték már a magyar szakemberek. A tartály, a hőcserélők amik ugyanazok, meg ugyanolyan típusú fűtőanyag van benne.
Ja és a paksi bővítést még a szoci kormány szavazta meg 2009-ben. A balosok meg mit akadályoztak meg? Mesélj!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.02. 20:16:47

@ulpius66: Paks 2 építését jelenleg a háborúzó orosz agresszorok akadályozzák. Azzal a háborúval amit te úgy vártál. Emlékszel még a januári kommentedre, vagy beidézzem?

gigabursch 2022.11.02. 21:46:46

SZET:
Ismerve a Duna összes vízlépcsőjét és a kapcsolódó SZET megoldásokat: a legnagyobb gond a csúfságuk.

Kevés helyen oldható meg, de legalább mindenhol randa.

Amúgy meg egy halom dolognak akkor kéne működnie, amikor van delej, csak épp ez magas szintű hálótati szabályotást igényelne.
Nyilván egy hetet nem bír ki, de a klímák, hűtőtárolók (ne csak otthonra gondoljunk, rendes hús és zöldség üzemről beszélek) adott tartományban elbír lüktetéseket, ami pont az intenzív termelések időszakaiban stabilizálná a fogyasztást is.

Ugyanígy nem ártana az importról is beszélni.
Az eddig az ukiktől jött.
Ollyópaji Jujjdejóban termelési kapacitás hiány van.
Hogyan lesz bepótolva, ha Ivánék szétkaszabolják Pjotrék rendszereit ebben a külső felforgatásos testvérháborúban?
Na, erre kérnék valós opciót.
Mert a hazai elmúlt húsz évben leállított szenes kapacitás is kevés lenne, ha lenne.

@molnibalage:
Az nem az oroszoknak múlik, hogy az engedélyezés egy évtizedet vett igénybe.
A finneknél is.

Amúgy meg köszönöm, a franciák bemutatták képességeiket 2004-ben a kettes blokkban, a WHC meg inkább be se tegye ide a lábát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.02. 23:19:18

@gigabursch: Az oroszok meg Csernobilban. Szóval akkor inkább a franciák.

Rodney_2 2022.11.03. 04:34:54

Lassan elő lehetne venni azokat az idiótákat akik megakadályozták Bős-Nagymarost és kivégezni hazaárulásért (amelyik még él). Amelyik már meghalt, annak ráterhelni a családjára azt a pár ezermilliárd forintot amennyi kárt okoztak a degenerált barmok.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.03. 07:42:08

@Rodney_2: Ez tetszik. Bár ilyen BTK tétel nincs, de azért klassz lenne hogy több mint 30 évvel ezelőtti ügyeket is elő lehessen venni. Senki ne hivatkozzon elévülésre. :-)) Kiváncsi lennék hogy a 133 bátor ember meg merné szavazni!

gigabursch 2022.11.03. 07:56:05

@Rodney_2:
Mindattól függetlenül, hogy elő kêne venni, s akik nem idióták, hanem megvett, kártevő gazemberek voltak (az egész Duna Kör, élen a szadeszos VargHa szarházival, aki mindig ugatta, hogy Szegeden Biológiát tanult (de azt sose fejezte be, mert úgy b.sz.t.k ki, mint a macskát dolgát végezni)), nos elő kéne venni, de nem is energia, nem is a hajózóút, hanem a VÍZGAZDÁLKODÁS, az élőhely rehabilitáció és ökológiai fejlesztés miatt a többi dunai és tiszai vízlépcsővel együtt.

Ugyanis itt nem az energiatermelés a hangsúlyos, hanem a VÍZ. Az a kulcs.

gigabursch 2022.11.03. 17:59:34

Tisztelt Professzor Úr!

Most csak az elméleti játék érdekében tényleg érdemes átgondolni, hogy a cikkben említett SZET-re mekkora MW kapacitást kéne rábiggyeszteni.
Ha jól olvasom le az 5. ábrát, akkor a napi csúcs 5800 MW körül van, míg a minimum 3500 MW körül.
Az eltérés 2300 MW, azaz kb Paks II. Teljes kapacitása.

2300 MW SZET létesítéséhez, ha a teljes hazai, domborzattal rendelkező folyópartot figyelembe veszem - és eltekintek attól, hogy a SZET alsó "medencéje" az általam ismert összes dunai esetben az erőművi felvízi oldal (ennek oka a vízbiztonság és az árhullám stabilizálás) - akkor mégis, hány ilyen mutatványra van szükség 50, 100, 200, 300 m magasságkülönbség alkalmazása esetén?
Ha csak a gáz és az import különbséget nézem - és ha jól olvasom le -, akkor is befigyel 1300 MW eltérés.
Tehát kell lennie a rendszer holtidejében elegendő betápláló kapacitásnak is (pl alaperőmű) és közel hasonló teljesítménnyel, hogy az igénykor ezt rá lehessen tolni a MAVIR és az elosztói hálózatra.

Azt, hogy a dunaiak és a Passau felett az Innen lévő SZET hány MW-os, nos arról lövésem sincs, de érdekelne.

Rodney_2 2022.11.03. 18:54:29

@Sorállományú előfelvételis: @gigabursch:
Nekem az egyik gimnazista osztálytársam apja volt egy ilyen prominens környezetvédő és nagyon jó ember. Talán ezért is emlékszem valamennyire az egész történetre. Abban a fázisban sikerült megakasztani a dolgot, amikor már olyan kötelezettségeket vállalt a magyar állam, amit nem lehetett felmondani. Pl évtizedekig kellett volna szállítanunk áramot az osztrákoknak, de persze nem volt miből, ezért fizetni kellett. Ha jól emlékszem ezen bukott meg az is, hogy a Duna Majna Rajna nem hajózható végig és ez hatalmas gazdasági károkat okozott mindenfelé a vízparti településeknek és vonzáskörzetüknek (nem csak Magyarországon). Szóval ennél sokkal kisebb dolgok el nem évülő bűncselekmények és a kivégzés az a minimum :) Sajnos a kényszermunka nem egy zöld aktivistának való, napokon belül meghalna (mondjuk ez az apuka meg a fiacskája is olyan fizikai alkatú volt, hogy ha valaki szigorúan rájuk nézett, akkor már felborultak)
Amit a mai nyugati zöld mozgalmak művelnek az kb hasonló agyhalál. Fogalmam sincs, hogy mivel tudják behülyíteni a népeket. Azt a két elmebeteget akik néhány napja leöntöttek egy értékes festményt majd pillantragasztóval a padlóhoz ragasztották a tenyerüket én otthagytam volna. Kiváncsi vagyok mennyi idő múlva jöttek volna rá, hogy ezt elbaszták :)))

gigabursch 2022.11.03. 19:02:30

@Rodney_2:
Ami a hajózhatóságot illeti, a magyarországi problémás részekhez képest a Feudenau-Dévény szakasz is ugyanolyan kisvizes problémákkal terhelt, mint Passau felett az Isaar torkolat környéke bő 70 fkm-en. Sőt, ha kisvíz, akkor ott főleg nagy a gond.

Szóval a DMR-re úgy hivatkozni, hogy a magyar félre és szakaszra mutogatni: nettó hazugság.

gigabursch 2022.11.03. 19:09:25

@Rodney_2: @gigabursch:
Amúgy a DMR megnyitása gyakorlatilag megölte másfél évtizeden belül az összes dunai cargozó - egyébként berendezkedésében és működésében tipikusan szocialista - hajózási nagyvállalatot
Élen a DDSG-vel és a Bayerischer Lloyddal. De ebbe zuhant bele a MHRT is.
A rajnai hajózó cégek ledarálták a Dunát, mert a fenti vállalatok nem bírták úgy a versenyt, hogy pont ugyanolyan kifizető ügynökségek voltak és maradtak, mint pl. a MALÉV és pont ugyanannyi seggfej tartotta a markát...

törppicur 2022.11.03. 21:50:36

Az alap kiindilás az volt, hogy köd van, ilyenkor nap nincs, szél nincs, zöldenergia nincs.
Szén, olaj, gáz, víz érdemben meg általában nincs. Rossz hír, hogy nem is lesz. Háztartások továbbra is eset evételeznének, ha az eju meg nem tiltja.
Marad az import, meg Paks 1. 2. 3.
Ebből az előbbi kiszámíthatatlanabb. Akkor mi a kérdés?
Ugye Paks kell, hacsak a brüsszelita boszorkányok másként nem döntenek a fejünk fölött.
Az, hogy orosz vagy francia, leginkább az USA-n múlik. A franciákat saját maguk sem tudják életben tartani, az oroszokat meg illik utálni. Nem egy kicsit liberális ez a megközelítés?
Amúgy szép erőművet sehol nem látni, mert nincs.

Rodney_2 2022.11.04. 06:57:14

@gigabursch: Most akkor lehet hajózni vagy nem??? A másik 2 hely amit emlitesz lehet hogy olyan volt, hogy minek szopjanak vele (költsék rá a pénzt), ha a magyar szakaszt nem hozzák rendbe?

gigabursch 2022.11.04. 07:16:45

@Rodney_2:
Mindkét helyen pont akkor gond a hajózás, amikor itthon is.
A nemzetközi dunai hajózóútra vonatkozó egyezmény egységesen előírja a 25 dm-es merülésű bárkák használatához szükséges mederteltséget és hajozóút szélességet.
Azaz még kell kb 3-4 dm minimum alatta, különben Bernoulli "vicces" kedvében frankó haváriákat generál.

Ezzel szemben sokszor a teljes vízmélység 14-15 dm és nem csak a jellemző októberi kisvizes időszakban.

Amúgy mindkét helyen a zöldmozgalmak húzták be a kéziféket.

gigabursch 2022.11.04. 07:52:34

@törppicur:
A legtöbb erőmű valóban nem szép, de azért elég tág a megítélés itt is.
Szerintem Melk a Duna legrandább erőműve, míg Jochenstein pl kifejezetten arányos, esztétikus.

S akkor nem beszéltünk a régi Kelenföldi Hőerőműről, ami az ArtDeco és a BauHaus szerelemgyereke és funkcionalitása mellett is tényleg szép.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.11.04. 16:14:48

A gyökér zöld mozgalmak egy részét meg lehet köszöni a KGB és a szovjeteknek, ők hívták ezeket életre.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.04. 19:14:11

@ulpius66: Mi a helyzet? Tejel az állampapír neked? Na ennyire értesz te az atomhoz is. :-))

"Az elmúlt hónapokban a drasztikusan megemelkedett állampapírhozamok mellett kecsegtető befektetésnek számíthat, ha az ügyfelek szabad felhasználású jelzáloghitelt vesznek fel, és állampapírokba fektetik. A hitelből befektetés elven működő konstrukciók időről időre napvilágot látnak. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az ilyen „tuti megoldásokból” az eddigi tapasztalatok szerint teljes körű sikerre csak a befektetők egy szerény része számíthat, a többség ráfizet. Csemegézzünk a múlt eseményeiből."

index.hu/gazdasag/2022/11/04/befektetes-hitel-csok-lakas-kamat-ingyenpenz-kockazatok-allamcsod-map/

Rodney_2 2022.11.04. 19:24:27

@gigabursch: @molnibalage:
Kiváncsi vagyok, hogy mikor jutunk el oda, hogy nem a lenácizás lesz a társadalomból kizárással egyenértékű a "fejlett világban" hanem a "lezöldezés" :))) Egy ideig nácinak lenni is cool volt :)))

gigabursch 2022.11.04. 19:59:33

@molnibalage:
A 3 a 100-nak valóban egy része.
De ezek úgy ¾-e tipikusan atlantista hátterű ngo-k.

gigabursch 2022.11.05. 06:01:08

OFF-

@Rodney_2:
Annak tükrében, hogy két db menórára hajazó gyertyatartó ottmaradt, különösen.

ON

Rodney_2 2022.11.05. 17:30:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @gigabursch:
Az a Soros "Sátán" György által létrehozott és részben általa finanszírozott szervezetekben ügyködő hazaáruló elmebeteg gazemberek PC neve. Fő céljuk az európai kultúra és társadalom lerombolása, amiben egyelőre sajnos nyerésre állnak.

Rodney_2 2022.11.05. 23:52:24

@Figyel Castro: Nem vagyok ballibsi genetikai selejt, így csak friss levegőt :)

gigabursch 2022.11.06. 08:14:47

@Rodney_2:
Alapvetően a CIA volt aki ezt a megoldást olcsóbbnak és hatékonyabbnak gondolta ki, majd vitte sikerre.
A pénzügyi befektetők már csak "második generációsak".
Aztán a CIA-t sokan másolták.

Figyel Castro 2022.11.06. 11:06:00

@Rodney_2: ballibsi nem vagy-lelked rajta, genetikai selejt ketlem, hogy nem, szellemi toprongy viszont egeszen biztosan igen

gigabursch 2022.11.07. 13:26:36

@gigabursch:
További elméleti játszás lehetne a sok-sok H2 vagy NH3 "gyártása", akkor, amikor van kapacitás és a felhasználása, amikor épp vakszélcsend van.

Ismét jön szembe egy cikk:
index.hu/gazdasag/2022/11/07/energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-energiaellatas-hidrogen-aramellatas/
...ami szokás szerint épp a lényegről nem beszél, hogy mindez műszakilag hogyan lehetne megvalósítható, mennyire legyen diverz, már-már lakossági a letárolás, vagy épp a nagy üzemek a hatékonyak.
A biztonsági kérdések is nagyok és utána jön a közgazdasági matek.

De minden értelmes rész válasz érdekel.
süti beállítások módosítása